Aoshima
Insula care este de cele mai multe ori poreclită „Insula Pisicilor”, se găsește în prefectura Ehime, în sudul Japoniei. Are o suprafață de doar jumătate de kilometru pătrat, dar este cunoscută, încă din anii ’80, datorită numărului foarte mare de feline. Până nu demult, între pisici și oameni exista un raport între 6 la 1 și 10 la 1, dar recent, pe măsură ce locuitorii tineri au părăsit insula, iar cei bătrâni au murit, raportul a ajuns până la 36 la 1.
Mai exact, ar fi 180 de pisici la cinci locuitori, potrivit unor cifre recente.
În 1945, insula găzduia un sat de pescari, cu o populație de aproximativ 900 de locuitori. În 2013, se estima că pe insulă locuiau doar 50 de rezidenți, dar presa locală relata că populația, în 2018, era de doar 13, cu o medie de vârstă de „peste 75 de ani”. Scăderea bruscă era cauzată de migrarea către orașe, pescuitul de sardine fiind epuizat în zonă. Un an mai târziu, alt ziar local, The Asahi Shimbun Globe, relata că ar mai fi doar șase, cifre confirmate și de oficiali.
Insula atrage turiști care vizitează pisicile și le oferă hrană. În 2023, The New York Times a făcut un reportaj pe insulă și mai erau doar cinci locuitori.
Pe insulă, pisicile au fost aduse încă de secolele trecute pentru a prinde șoarecii din bărci. În prezent, în principiu, se consideră că numărul pisicilor de pe insulă este de 180. Între 2015 și 2018, cifrele citate în presă se găseau în intervalul 120-130. În februarie 2018, pentru a răspunde la scăderea numărului de locuitori, autoritățile au inițiat o acțiune de sterilizare a pisicilor de pe insulă. Până în luna octombrie a aceluiași an, nu mai puțin de 210 feline au fost înscrise în evidențe, la care se adaugă încă zece necapturate, care au fost ascunse de un vechi rezident care s-a opus programului.
În prezent, felinele care locuiesc pe Aoshima sunt hrănite din donații de hrană din toată Japonia. De asemenea, pisicile mănâncă și rozătoarele de insulă și… mâncarea turiștilor neatenți.
Cealaltă „Insulă a Pisicilor” și Insula „Raiului Pisicilor”
Insula Tashirojima, de 3 kilometri pătrați, din prefectura Miyagi – din centrul Arhipelagului Japonez –, este, de asemenea, considerată „Insula Pisicilor”. Aici, însă, raportul între feline și oameni nu este decât de aproape 2 la 1: 150 de pisici la 80 de locuitori. Aici, în secolele XVIII-XIX, era foarte populară creșterea viermilor de mătase.
Printre prădătorii acestora, însă, erau șoarecii, de unde și soluția logică de a aduce pisici.
Activitățile economice din zonă s-au schimbat, însă pisicile au rămas, și datorită faptului că în cultura japoneză pisica este un animal sacru. Tocmai de aceea, pe insulă există și un altar dedicat lor. În plus, sunt interzișii și câinii pe insulă. Populația satului de pe insula Tashirojima, la fel ca și în cazul insulei Aoshima, este foarte îmbătrânită: 83% dintre locuitori au peste 65 de ani, potrivit celor mai recente rapoarte oficiale.
Tot în Japonia mai există și „Insula Raiului Pisicilor” – Ainoshima, de 1,25 kilometri pătrați –, din prefectura Fukuoka, spre extrema sudică a Arhipelagului Japonez. Spre deosebire de primele două insule și contrar impresiei pe care o lasă denumirea popularizată de un reportaj al CNN, pisicile de aici nu sunt pe placul locuitorilor.
Aici încă se desfășoară cât de cât activități de pescuit, astfel că locuitorii trăiesc și din alte activități decât turismul. Pentru că acum locuitorii vor să scape de pisici – de asemenea aduse pentru a scăpa de șoarecii din bărci în urmă cu secole –, este interzisă hrănirea celor fără stăpân.
Majoritatea pisicilor, cele prinse în orice caz, au fost și sterilizate, în acțiuni începute încă din anii ’90. Turiștii se plâng că felinele pe care le găsesc pe străzi sunt foarte slabe și au multe răni.
Citiți principiile noastre de moderare aici!