Insula nu este foarte mare. Potrivit Wikipedia, aceasta are 132.000 de metri pătrați și se află în Canalul Pašman, între insula Pašman și orașul Turanj, de pe continent. În cel mai înalt punct, insula are 36 de metri deasupra nivelului mării.
Insula a fost locuită încă de acum 7.000 de ani
Istoricii presupun că insula a fost locuită încă de acum multe mii de ani, iar cercetările cam dau dreptate acestor teorii. Universitatea din Zadar a efectuat scurte cercetări pe insulă și a confirmat existența a trei construcții făcute de civilizația ilirică, precum și posibile rămășițe ale unei clădiri neexplorate până atunci.
Altfel, Galešnjak și Ričul, altă insulă din apropiere, dar și fundul mării din preajma acestora conțin diverse dovezi arheologice ale unor așezări umane. Conform cunoștințelor actuale, prima așezare a fost constituită în urmă cu cel puțin 7.000 de ani. Potrivit cercetărilor, după o pauză ceva mai mare, de trei milenii, în care insula ar fi rămas nelocuită, au reapărut așezările umane, fiind găsite urme ale unor culturi de măslini. Mai exact, gropi de măsline vechi de 3.500 de ani găsite în mare, între Tukljača și Ričul, ceea ce le face cele mai vechi din această parte a Adriaticii.
În iunie 2019, au fost făcute și alte descoperiri care atestă că insula a fost locuită, cu puțin peste 7.000 de ani în urmă, în ultima fază a Epocii de Piatră. În marea dintre insulele Ričula și Galešnjak, a fost descoperită de către scafandrii, la o adâncime de șase metri, o structură de piatră, un fel de punte spre insulă, cu lungime de 80 de metri. Nivelul mării era, pe atunci, cu aproximativ cinci metri mai jos decât în prezent, proiectul fiind unul destul de solicitant, care a permis civilizației de atunci să ajungă și să se stabilească pe insula Galešnjak. Perioada de construcție a acesteia, estimează specialiștii, a fost între 6100 și 5400 î.Hr., aceasta fiind cea mai veche structură subacvatică din partea croată a Adriaticii.
Altfel, a mai fost găsită și ceramică Impresso, ceea ce confirmă suplimentar presupunerile inițiale. În zona Dalmației de Nord, Galešnjak este al patrulea sit din neoliticul mai vechi, alături de Crno Vrilo, Smilčić și un sit de lângă Nin.
Cercetările au mai indicat că primii locuitorii ai insulei nu cunoșteau metalele, se ocupau cu creșterea animalelor și cu agricultura și, de asemenea, se aprovizionau parțial cu alimente din mare.
Cercetările ulterioare au arătat că locuitorii originari ai continentului aveau o rută de transport de pe continent, din Ričul – care atunci era o peninsulă – de unde mergeau mai departe pe un „dig” artificial spre Galešnjak. Acesta era format din pietre amorfe, sparte în bucăți mai mari, stivuite unele peste altele. Aceștia au mai ridicat o construcție dreaptă până la Galešnjak, unde erau protejați din toate părțile și puteau observa și apăra cu ușurință împrejurările.
O vizită a unui papă, în Evul Mediu
Jurnalele din Evul Mediu arată că, la 13 martie 1177, papa roman Alexandru al III-lea a oprit pe insulă. Acesta a navigat din sudul Italiei către nord, pe partea croată a Adriaticii. Cu această ocazie, el a trecut și prin canalul Pašman, iar galeriile papale s-au oprit între insulele Ričul și Galešnjak.
În timp ce erau ancorate în fața insulei Galesnjak, Papa Alexandru al III-lea și-a trimis mesagerul să meargă pe uscat, în orașul vecin Zadar, pentru a-l informa pe arhiepiscopul de Zadar și pe starețul orașului despre ziua și ora sosirii sale în oraș. Potrivit surselor citate de Wikipedia, atunci, Gărzile insulare din Vrgada, Pašmana și Ugljan au informat regimentul despre sosirea Papei cu foc și fum, iar Suveranul Pontif a fost primit în Zadar de locuitori cu cântece în limba croată.
Insula în prezent
În prezent, insula este nelocuită și, deci, nu există facilități turistice sau clădiri construite de om.
Totuși, exact acest lucru îi atrage pe unii turiști: atmosfera sălbatică și aventuroasă a insulei, faptul că este un loc izolat, liniștit și pașnic, unde nimeni nu îi poate deranja, spre deosebire de alte destinații din Croația, Este, spun localnicii, o locație perfectă pentru a crea multe amintiri romantice. Este, de altfel, preferată de cupluri pentru luna de miere.
Altfel, insula este în apropiere de orașul cunoscutul oraș Zadar, unde există toate activitățile pe care și le-ar putea dori un turist. La fel, dar ceva mai mic, dar și mai aproape, se găsește și satul Pašman, de pe insula cu același nume.
De multe ori, insula Galešnjak este, oricum, recomandată doar pentru o scurtă oprire în vacanțele de pe litoralul dalmatic.
Citiți principiile noastre de moderare aici!