Cătălin și Vasile preferă zăpada virgină, în detrimentul pârtiilor de schi. Un loc numai bun de schiat, spun ei, este pe Țarcu, cu coborâre la Cabana Meteo Cuntu. Numai că, pentru a ajunge acolo ai nevoie de multă răbdare, pentru că nu poți urca decât pe jos, nu cu mașina sau cu telescaunul.
Traseul este simplu. De la Caransebeș, se merge pe la Zervești, Turnu Ruieni, Borlova și la Stația Telescaun Muntele Mic. De acolo sunt două variante de drum, ne spune Cătălin.
„De la stația de telescaun unde se lasă mașina se merge pe jos pe marcajul banda galbenă, care părăsește drumul de mașină după aproape un kilometru și intră în varianta de traseu Cracul Pipului. Acesta urcă abrupt prima sută de metri diferența de nivel, după care panta se domolește. Poteca este ușor de urmărit , fiind la limita poienilor din partea stângă și a pădurii din partea dreaptă. La intersecția cu marcajul banda roșie se merge pe traseul Poiana Jigoriei – Cabana Meteo Cuntu. Timpul de mers este de trei ore”, explică tânărul pentru Tion.ro.
Cel de-al doilea traseu este mai scurt. De la telescaun se continuă drumul cu mașina până în Șaua Jigoriei. Acolo trebuie lăsat însă autoturismul. Se intră apoi pe traseul banda roșie Poiana Jigoriei – Cabana Meteo Cuntu, timpul de mers fiind de două ore.
Deci, ori se merge până la telescaun și de acolo se urcă pe jos pe Cracul Pipului ori se continuă drumul de la telescaun tot cu mașina până în Șaua Jigoriei, de unde se merge pe jos. De la Cabana Meteo Cuntu fiecare urcă cât poate sau… cât vrea să schieze înapoi.
„Dacă vrei liniște și natură în cea mai simplă formă, acolo este locul potrivit. Pe zăpada virgină stilul de schi, viteza și timpul în care parcurgi o distanță este cu mult diferit față de o coborâre normală pe pârtie. La urcare, se constată consistența zăpezii, se evaluează pericolul de a declanșa o avalanșă pe pantele cu înclinație peste 25-30% când cobori, se stabilesc liniile pe care se va coborî. Timpul efectiv de coborâre din apropierea Vf. Țarcu până la Cabana Meteo Cuntu este de aproximativ 45 de minute”, ne mai povestește Cătălin.
Cei doi tineri le recomandă celor care se aventurează să urce să folosească schiuri de tură sau măcar rachetele de zăpadă. De exemplu, spun ei, atunci când au urcat, între Cabana Cuntu și porțiunile superioare stratul de zăpadă avea peste 50 cm și ajungea la peste 1 m în zonele de acumulări de zăpadă.
„Deși, aparent nu, efortul a patru sau cinci ore de urcat merită cu vârf și îndesat pentru o coborâre de câteva zeci de minute pe zăpada neatinsă de nimeni înaintea ta, senzația fiind incomparabil mai plăcută față de schiul de pârtie care te ține în tensiune și îți solicită foarte mult articulațiile”, mărturisește tânărul schior.
Video: Youtube/Vasile Beucă
Citiți principiile noastre de moderare aici!