Sunt mai multe variante de a ajunge la Lacul Dracului, fie prin Șopotul Nou, Cărbunari sau Podul Bei. Fiecare traseu este însoțit de un simbol al marcajelor turistice corespunzătoare. Așa puteți alege traseul potrivit. Banda albastră, galbenă sau roșie semnifică traseele principale sau de creastă.
Cel mai ușor este de parcurs traseul dinspre Șopotul Nou, de 5-6km dus. O porțiune din traseu se poate parcurge cu mașina, până se ajunge la Coliba lui Nea Voin, dar cei de la Banatul Montan nu recomandă totuși acest lucru. Este marcat cu bandă roșie și se poate face în cam trei-patru ore (dus-întors).
„Porțiunea Șopotul Nou – Lacul Dracului este prima parte a traseului complet pentru Cheile Nerei. Traseul începe din localitatea Șopotu Nou, urmează cursul râului Nera pe un drum de căruță pe partea stângă. La începutul traseului, valea Nerei este largă, cu multe poieni și tot mai puține sălașe. Se ajunge în Poiana Meliugului. După ce se traversează puntea de la Meliug, se urcă la răscrucea de trasee, loc numit «La Scaune»”, spun reprezentanții Banatului Montan, pe Facebook.
De „La Scaune” se urmărește traseul marcat cu bandă albastră, se coboară 15 minute până la Lacul Dracului.
Ogașul porcului ce duce până la lac
Cel de-al doilea traseu, mediu ca și dificultate, pornește din Cărbunari, în direcția Șopotul Nou. Este marcat cu bandă albastră și se poate parcurge în cam patru-cinci ore dus-întors.
„După aproximativ 500 de metri, se trece de Poiana Logor și se intră în pădure. Din drumul principal, se desprinde un drum forestier, pe partea stângă, marcat cu bandă albastră, ce ne duce până la Lacul Dracului. Drumul forestier se transformă ușor, ușor în potecă și poartă denumirea de «Ogașul porcului»”, povestesc cei de la Banatul Montan.
După o oră și 30 de minute de coborât, se ajunge la aceeași răscruce de trasee amintită mai sus – „La Scaune”, unde traseul se intersectează cu traseul principal al Cheilor Nerei. De aici, se coboară 15 minute până la destinația finală.
Traseu lung, dar frumos, pe Cheile Nerei
Traseul cel mai greu ca și dificultate pornește de la Podul Bei și parcurge frumoasele Chei ale Nerei, în amonte. Este marcat cu bandă roșie și bandă albastră și se poate parcurge în cam opt-zece ore dus-întors.
„Se trece de Canton Damian, de zona La Cârlige, se trece Nera prin apă și se ajunge după aproximativ 4-5h la «La Scaune». De «La Scaune», urmându-se traseul marcat cu bandă albastră, se coboară 15 minute până la Lacul Dracului”, mai spun cei care promovează Banatul Montan.
Dacă v-au convins cei de la Banatul Montan, pregătiți echipamentul de drumeție, rucsacul, mâncarea și „Să înceapă aventura!”. Este un loc perfect pentru o pauză, în care puteți admira spectacolul naturii.
Pagina de Facebook Banatul Montan este o continuare online a ghidului scris de Gheorghe Popovici, fiind promovate obiectivele din Banat. Există și o aplicație cu trasee și obiective turistice.
editor Dan Oancia
Trimite articolul
XE fain acolo. Am fost pe timpul lui “Ceasca”. Apa rece ca ghiata si pesti mari. Zona e minunata si salbatica, cel putin asa era in anii ’80.
Si invitam toti cimisorenii sa ne ajute sa il imbunatatim(lacul) cu peturi, ambalaje, mucuri, focuri, masini, parcari, manele, hartie de buda maro si alte lucruri frumoase numai de ei stiute. Daca ati avea si perspectiva padurii nu ati mai scrie articole jenante. Stati dreaq acasa ca imputiti tot ce atingeti!