Insula Socotra (Oceanul Indian)
Această insulă este un exemplu perfect de peisaj extraterestru pe Pământ. O mare parte din insulă pare ca fiind de pe altă planetă, sau cel puțin din altă eră. Insula Socotra face parte dintr-un arhipelag de insule din Oceanul Indian, care au fost separate de teritoriul Africii în urmă cu 6-7 milioane de ani. La fel ca și Insulele Galapagos, Insula Socotra cuprinde peste 700 de specii de floră și faună estrem de rare. O treime dintre aceste specii sunt endemice numai acestei insule. Climatul insulei este destul de extrem, cu temperaturi ridicate și precipitații puține, însă cu toate acestea, insula are o floră bogată și diversificată. Situată la aproximativ 250 de kilometri de Somalia, insula are plaje întinse care se continuă cu platouri de calcar pline cu peșteri și munți de peste 1.500 de metri înălțime. Unele specii de plante de pe Socotra au fost atât de bine conservate geologic încât au o vechime de peste 20 de milioane de ani.
Văile Uscate McMurdo (Antarctica)
Văile uscate din Antarctica sunt un peisaj aparte în acest ținut înghețat. Terenul acoperit cu pietriș și cu aspect dezolant oferă o imagine similară cu cea de pe suprafața planetei Marte. Deși se află printre ghețarii Antarcticii, Văile Uscate nu primesc aproape deloc zăpadă. Și reprezintă singura regiune din Antarctica care nu este acoperită cu gheață. Imaginea văilor lipsite de gheață, înconjurate de masivi albi pare ca fiind de pe o altă lume. Ocazional, în zonă se formează lacuri temporare care îngheață instant și în căror apă extrem de sărată trăiesc organisme misterioase care încă sunt studiate de oamenii de știință.
Structura Richat (Mauritania)
Această formațiune geologică deosebită se află în partea de sud-vest a deșertului Sahara, fiind supranumită „Ochiul Saharei”. Structura Richat are o formă rotundă, adâncită, cu un diametru de 30 de mile, fiind vizibilă din spațiu. Oamenii de știință încă discută pe marginea originii acestei structuri. Se credea inițial că aici era de fapt locul de impact al unui meteorit, însă geologii consideră că mai degrabă structura este rezultatul eroziunii. Formațiunea circulară este un mister în continuare, dar și unul dintre cele mai extraterestre locuri de pe Terra.
Salar de Uyuni (Bolivia)
Salar Uyuni oferă un peisaj de-a dreptul incredibil. Acesta este cel mai mare deșert de sare din lume. Este aproape ca o oază extraterestră care cuprindere, pe lângă întinderile uniforme de sare, vulcani activi, gheizere, lacuri sărate și insule acoperite cu cactuși sălbatici. Este cu adevărat un loc de pe altă planetă transpus în sud-vestul Boliviei.
Pădurea de piatră (China)
Pădurea de piatră sau Shilin este un exemplu impresionant de topografie carstică. Rocile din această zonă sunt formate din calcar, iar pilonii impozanți care reprezintă „copacii” pădurii de piatră sunt tot ce mai rămâne după ce apele de suprafață erodează ani la rând rocile. Formațiunile interesante de piatră au devenit o atracție destul de apreciată de turiști. Pădurea de piatră era cunoscută în timpul Dinastiei Ming ca fiind Prima minune a lumii. Nu e de mirare, având în vedere că fortăreața fortificată pare de pe altă planetă.
Articole pe aceeași temă:
Cele mai interesante ruine din lume
Cele mai interesante magazine si piete din lume
Cele mai extreme locuri de pe Pamant
Cele mai inedite stadioane din lume
Cele mai frumoase fantani arteziene din lume
Cele mai periculoase orase din lume
Cele mai impresionante sculpturi in munte
Thailanda, ghid turistic alternativ
Maldive, arhipelagul de vis, destinat turistilor
Destinatii romantice pe meleaguri romanesti
Emiratele Arabe Unite, minunea turistica din desert
Cascada Rinului, peisaj de poveste la poalele Alpilor
Citiți principiile noastre de moderare aici!