Huacachina (Peru)
Sub soarele puternic din deșertul peruan a răsărit un peisaj greu de crezut. Oaza Americii, cum mai este numită Huacachina, este un petic de paradis în mijlocul deșertului pustiu. Această oază este o așezare omenească cu 100 de suflete care își duc traiul la malul lagunei albastre, la umbra palmierilor, printre roșcovi. De mii de ani, această oază a servit drept refugiu pentru oamenii care alegeau traiul simplu din deșert, însă frumusețea locului a început să atragă atenția a din ce în ce mai mulți curioși. Întâi au venit locuitorii din orașul Ica, aflat în vecinătatea oazei. Apoi și vizitatorii din depărtare au văzut potențialul acestui loc. Acum oaza a prins o notă modernă, cu case îngrijite și peluze ordonate, dar și piscine numai pune pentru a te răcori în zilele când deșertul arde.
Ubari (Libia)
Ubari este una dintre cele mai frumoase oaze din lume, situată într-una dintre cele mai extreme locații de pe glob. Valea Targa din sud-vestul Libiei este una dintre locațiile cele mai ostile pentru oameni. Aici cad doar 8 mm de precipitații anual, dar au fost și decenii în care nu a căzut un strop de ploaie. Iernile aproape că nu există, iar norii rareori se abat deasupra văii. Temperatura medie este undeva în jur de 40 de grade Celsius, iar dunele de nisip fierbinte se întind la nesfârșit. Cu toate acestea, există și locuri care te fac să uiți că ești în acest deșert neiertător. Oaza Ubari este una dintre cele mai vechi și mai frumoase oaze din lume. Aici și-au făcut cămin reprezentanții comunității Tuareg, adevărații măieștrii ai supraviețuirii în deșert. Cu toate că apa din oază este extrem de sărată și murdară, oamenii au reușit să se descurce cu puținele resurse avute la dispoziție și să facă din Ubari unul din cele mai importante așezăminte pentru comunitatea Tuareg. Oaza a trecut și prin Războiul Civil din Libia, din 2011, însă localnicii au reușit să mențină așezarea intactă și să-și continue traiul.
Timia (Niger)
Timia este o comună rurală din Niger, cu o populație de aproximativ 8.000 de locuitori. Timia nu este tocmai o oază în adevăratul sens al cuvântului. Nu a răsărit spontan în deșert, ci mai degrabă a fost dezvoltată de localnicii din zonă. Aceștia au plantat pomi fructiferi și verdeață și au dezvoltat o rețea de livezi în mijlocul deșertului. Pentru un călător care rătăcește prin nisipurile fierbinți, imaginea unor portocali încărcați cu fructe sau a unor smochini umbroși este mană cerească. De altfel, Timia este una dintre cele mai cunoscute oaze din Niger și oferă turiștilor o experiență inedită. Aceștia pot vedea cum trăiesc localnicii și pot chiar să se aleagă cu rucsacul plin de fructe. Este locul perfect pentru a poposi, mai ales pe un traseu mai lung, fiindcă fructele, ierburile și legumele produse de comunitatea din Timia sunt exportate în tot Nigerul. Așadar din Timia există posibilitatea de a găsi transport spre alte zone foarte ușor. Timia este un exemplu al abilității omului de a îmblânzi natura și în forma ei cea mai extremă.
Gaberoun (Libia)
Gaberoun este o oază din municipalitatea Sabha, situată în deșertul Sahara din Libia. Lacul care s-a format aici a dus la dezvoltarea vegetației și a atras ca un magnet beduinii în căutare de adăpost în deșert. Aici s-a format o comunitate beduină, care a înflorit, însă cu timpul, nomazii au ales să meargă mai departe, lăsând fosta așezare de pe malul lacului în paragină. Cu toate acestea, există o tabără turistică pe malul opus al lacului, care cuprinde colibe pentru dormit și chiar un magazin la care servește un tuareg în costum tradițional. Cu excepția insectelor care sunt din abundență, oaza poate fi un loc bun de relaxare în mijlocul Saharei.
Citiți principiile noastre de moderare aici!