Inaugurat în 2015, „Deutsches Fussball Museum” din centrul orașului Dortmund este unul dintre cele mai vizitate muzee din zona Ruhrului. Expozițiile interactive povestesc cei 140 de ani de istorie a fotbalului german, într-o suprafață de 3.300 de metri pătrați. Galeriile muzeului nu prezintă numai triumfurile echipei naționale, istoria Bundesligii – liga de fotbal Germană – și dezvoltarea jocului feminin, ci și fotbalul în timpul național-socialismului și influența sa asupra multor domenii ale culturii cotidiene.
„Muzeul german de fotbal din Dortmund este o lume plină de amintiri: de nicăieri auzi că Rahn ar trebui să tragă din spate, retrăiești cum Gerd Müller marchează din întoarcere, cum Olli Bierhoff înscrie golul de aur, cum o vară devine un basm și cum Germania conduce cu 5:0 împotriva Braziliei la pauză.
Emoțiile se strecoară. Printr-o bucată de pânză, marcată de urmele unor dueluri dure. Prin sunete, voci, aplauze. Prin scene de meci de neuitat. Prin pantofi care încă mai au iarbă pe ei. Prin trofee care reflectă splendoarea marilor momente fotbalistice”, se arată în descrierea muzeului.
Secțiuni permanente și galerie specială
Cele 1.600 de exponate ale muzeului sunt împărțite în mai multe expoziții și camere interactive. Secțiunile permanente sunt nouă la număr:
· Miracolul de la Berna: povestea primului Campionat Mondial câștigat de RFG, în 1954, în Elveția;
· Generația de Aur: de la „basmul de vară” din anul 2006 – când Germania a organizat Cupa Mondială – până la trofeul câștigat în 2014, în Brazilia;
· Cinema 3D: o incursiune în istorie, alături de Leroy Sané, actualul jucător de „națională” al celor de la Bayern München;
· 360° Bundesliga Show: istoria ligii germane de fotbal, într-un „carusel”;
· Hall of Fame: o galerie media, inaugurată în 2019, în prezența a patru generații de campioni, care prezintă cele mai importante staruri din istoria fotbalului german;
· Tezaurul: expoziția trofeelor de Campionat Mondial și Campionat European câștigate de Germania;
· Fotbalul feminin: expoziția care vorbește despre dificultățile dezvoltării fotbalului feminin în a doua parte a secolului trecut și succesele recente ale naționalei Germaniei de fotbal feminin;
· Momentele mărețe ale echipei naționale: ’54, ’74, ’90 și ’14 – tot ce trebuie știut despre Campionatele Mondiale câștigate de nemți;
· Momente magice: o galerie care prezintă un videoclip emoționant cu cele mai remarcabile faze din meciurile echipei naționale a Germaniei.
Muzeul are, însă, și o galerie „specială”, care se tot schimbă. De exemplu, în prezent, are una dedicată EURO 2024, cu peste 60 de evenimente atât sportive, cât și culturale. A fost organizată inclusiv un „Stadion al Visurilor”, unde sunt recreate stadioanele care găzduiesc meciuri la această ediție.
Un bilet pentru galeriile permanente costă între 12 și 19 euro, accesul în galeria specială costă 6 sau 12 euro, dar un bilet combinat, care oferă acces în toate secțiunile, ar fi ceva mai avantajos, între 15 și 24 de euro. Au reduceri elevii, studenții și însoțitorii persoanele cu dizabilități. Pot intra gratuit copiii de până în șase ani și persoanele dizabilități. Există ceva reduceri și la bilete de grup.
Muzeul este prezent și în online, pe site-ul propriu, unde are cu trei secțiuni: „Enciclopedia online a fotbaliștilor evrei persecutați”, „galerii online” și „Podcasturi”. Prima prezintă zeci de nume, portrete și informații din perioada național-socialismului. În cea de-a doua sunt patru galerii: „1.000 de meciuri internaționale – povești ale NationalELF (11-lui național – trad.)”, „Offside – sorți evreiești în fotbal german”, „Femei. Fotbal. Istorie” și „Sunetul liniștii: fotbalul în timpurile Coronei”.
La podcasturile muzeului sunt invitați jucători actuali ai „naționalei”, legende și alți oameni importanți din fotbalul german.
Citiți principiile noastre de moderare aici!