Probabil cel mai cunoscut eveniment legat de OZN-uri a avut loc în 1947, în orașul Roswell din statul american New Mexico. Ceea ce inițial a trecut fără prea mare tam-tam drept un balon al Forțelor Aeriene ale Statelor Unite ale Americii s-a dovedit a crea un întreg cult al formelor de viață extraterestre. În jurul acestor credințe a fost fondat, în 1991, și International UFO Museum and Research Center (Muzeul și Centrul de Cercetare al OZN-urilor Internaționale). În fiecare an, acesta atrage sute de mii de curioși, iar în 2023 a depășit și bariera de 5 milioane de vizitatori.
Incidentul Roswell
Pasionații de OZN-uri și forme de viață inteligente extraterestre au auzit, probabil, de „Incidentul Roswell”. Potrivit Wikipedia, acesta este „o colecție de evenimente și mituri legate de prăbușirea, în 1947, a unui balon al Forțelor Aeriene ale Armatei Statelor Unite ale Americii în apropiere de Roswell, New Mexico”.
Mai exact, balonul în cauză era unul din cadrul programului – la acea vreme – secret al SUA, cunoscut ca „Mogul”, de a asculta frecvențele sovietice cu scopul de a aflat cât mai multe despre testele atomice din Uniunea Sovietică. Pe 4 iunie 1947, unul dintre aceste baloane a pierdut contactul cu baza aerian, în apropierea unei ferme. Spre finalul aceleiași luni, proprietarul fermei, W.W. „Mac” Brazel, a găsit folii de staniol, cauciuc, bandă adezivă și grinzi subțiri de lemn împrăștiate de-a lungul celor câteva hectare pe care le deținea.
În aceeași lună, dar în altă parte a Statelor Unite, în statul Washington din nord-vestul țării, Kenneth Arnold raportase ceea ce este considerată „prima observație modernă de obiecte zburătoare neidentificate”. Acesta spunea că văzuse „nouă obiecte neobișnuite zburând în tandem în apropierea Muntelui Rainier”.
Revenind în New Mexico, la o zi după ce fermierul raportase cele găsite, purtătorul de cuvânt al aerodromul militar din Roswell informase, printr-un comunicat de presă, că „armata a recuperat un «disc zburător» de lângă Roswell”. Poate și pentru că proiectul Mogul era secret, în nici 24 de ore, armata dezmințise informația spunând că este vorba despre un balon meteo prăbușit fără vreo legătură cu Războiul Rece, altă teamă a americanilor în acea perioadă.
În orice caz, povestea a fost uitată destul de ușor. Până în 1978, când unul dintre ofițerii implicați în mușamalizarea poveștii a spus că „(Ni s-a spus să spunem – n.r.) că este doar un balon meteo. Noi știm că nu este așa”. A făcut referire la mai multe „dovezi” care ar fi demonstrat că era vorba despre o ocurență „extraterestră”. Povestea a tot fost răstălmăcită de-a lungul anilor ’80, când se vorbea inclusiv de „corpuri de extratereștri”, Aceasta a prins și mai mare popularitate după ce fiul acestuia a spus că, pe când avea 10 ani, tatăl său îi arătase câteva resturi găsite în Roswell, printre care și „o mică grindă cu hieroglife de culoare purpurie pe ea”.
Muzeul și Centrul de Cercetare
În orice caz, în 1991, Glenn Dennis, un autor pasionat de OZN-uri – cel care a și popularizat între timp evenimentul de la Roswell – a deschis și muzeul din localitate. Acesta a adunat aici și obiecte care au legătură cu alte „fenomene aerospațiale neindetificate”. Potrivit Associated Press, pe 21 noiembrie 2023, muzeul a primit vizitatorul cu numărul 5.000.000.
„Muzeul Internațional al OZN-urilor și Centrul de Cercetare din Roswell, New Mexico, a fost organizat pentru a informa publicul despre ceea ce a ajuns să fie cunoscut sub numele de «Incidentul Roswell». Muzeul este o corporație non-profit (…) dedicată colectării și conservării de materiale și informații în format scris, audio și vizual care au legătură cu incidentul Roswell din 1947 și cu alte fenomene inexplicabile legate de cercetarea OZN-urilor. Muzeul se străduiește să fie principala sursă de informații în domeniul istoriei, științei și cercetării despre evenimentele OZN din întreaga lume. Constituenții Muzeului Internațional OZN se angajează să adune și să distribuie tuturor părților interesate în cele mai calificate și actualizate informații disponibile”, se arată în descrierea de pe site-ul instituției.
În prezent, aceasta este condusă de un consiliu de administrație și este finanțată din donații, bilete, abonamente și vânzări. Un bilet costă 7 dolari pentru adulți, 4 dolari pentru copii și 5 dolari pentru pensionari și militari. Aici, curioși pot vedea atât arhive mai mult sau mai puțin secrete, pot urmări câteva simulări, pot cumpăra amintiri sau, din când în când, pot participa și la expoziții sau spectacole tematice.
foto: WikiMedia Commons/newmexicomagazine.org
Citiți principiile noastre de moderare aici!