Pentru reabilitarea Conacului Mocioni din Foeni, cererea de finanțare va fi făcută în programul RO-Cultura, finanțat prin Granturile Spațiului Economic European (Islanda, Liechtenstein, Norvegia).
„După cum am demonstrat deja, valorificăm la maximum oportunitățile de finanțare care ne stau la îndemână. Am acoperit absolut toate domeniile și fondurile disponibile pentru infrastructură rutieră, sănătate sau școli speciale. Experiența pozitivă de până acum în atragerea de finanțări îmi dă încredere că vom câștiga și acest proiect. El este în directă legătură cu reabilitarea drumului județean Timișoara – Peciu Nou – Foeni, un proiect mare pe fonduri europene, aflat deja în implementare. Vrem că în perspectiva anului 2021, când Timișoara va fi Capitală Europeană a Culturii, să redăm timișorenilor, timișenilor, întregului județ, un asemenea spațiu cultural”, a spus președintele Consiliului Județean Timiș, Călin Dobra.
Clădirea care adăpostește în prezent căminul cultural și grădinița din Foeni a fost reședința familiei de origine aromână Mocioni, ai cărei membri au fost politicieni, cărturari, filosofi. Clădirea, impunătoare prin stilul arhitectural și prin dimensiuni, a fost realizată în stil neoclasic după planurile arhitectului Otto Wagner. Conacul este străjuit de porți înalte, având trepte grupate în trei secțiuni, care împărțeau conacul în zone distincte de locuit. Cel mai important membru al familiei, care a locuit aici, a fost Andrei Mocioni de Foen, strănepot al preotului aromân Constantin.
Consiliul Județean Timiș îi va avea ca parteneri în reabilitarea acestui conac pe islandezii de la North Consulting. De altfel, reprezentanți ai Consiliului Județean Timiș au efectuat o vizită în Islanda în cadrul inițiativei bilaterale „Developing a cultural heritage partnership”, finanțată prin programul RO-Cultura.
„Activitățile desfășurate în Islanda au inclus prezentarea propunerii de proiect ce urmează a fi dezvoltată în parteneriat, întâlniri de lucru și planificare, vizite la obiective din zona Reykjavik-ului, relevante pentru dezvoltarea ideii de proiect. Fiind un proiect dedicat cetățenilor, implicarea comunității locale și a voluntarilor este fundamentală”, a spus managerul de proiect din cadrul Consiliului Județean Timiș, Ruxandra Adam.
Citiți principiile noastre de moderare aici!