Coleșă cu brânză friptă, salată cu ciganea-n cap, pită de casă făcută cu făină de grâu, măcinată la moara Brușoanea, colăreți cu lapce sunt doar câteva dintre bunătățile pe care localnicii de la Rudăria (Eftimie Murgu) le vor pregăti pentru turiști sâmbătă, 22 aprilie.
Morile de apă care formează cel mai mare complex mulinologic din Europa de Est reprezintă doar un pretext să descoperiți zona, pentru că „vârtejul” care vă poate purta mai aproape de identitatea locurilor se petrece, în fapt, în bucătăriile localnicilor.
Asociația My Banat, în parteneriat cu Asociația Acasă în Banat și Primăria Eftimie Murgu vă invită să descoperiți rețete inedite, să întâlniți localnicii și să vă bucurați de o zi în Valea Almăjului la primul Brunch în Țara Morilor de Apă, la Rudăria.
Detalii și înscrieri pe www.eat-local.ro. Numărul locurilor este limitat la 40.
„Rudăria, ca multe alte locuri de poveste, nu înseamnă doar morile de apă și mâncare bună, ci înseamnă, mai ales, oamenii extraordinari care pun în mișcare aceste mori și cei care materializează poveștilor locului, în fiecare zi, în bucătăriile lor”, spune Delia Barbu, organizator al evenimentului din partea Asociației My Banat.
„Dacă ar fi să spunem ce gust este specific pentru Valea Almăjului cu siguranță ar fi coleșa cu brânză friptă. Coleșa se face obligatoriu din făină de porumb, măcinată la o moară de apă. Ne bucurăm să fim parteneri la un brunch în Banat, chiar în inima Almăjului, la Rudăria, pentru că am fost dintotdeauna convinși că trebuie să promovăm nu doar obiectivele turistice, ci și gastronomia locală. Așadar, vă așteptăm la Rudăria!”, a spus Radu Trifan, președintele Asociație Acasă în Banat.
Programul evenimentului
- 11,00 – Deschidere și prezentare gazde – Maria și Remus Craia
- 11,00 – 13,00 – Experiențe culinare locale
- 13,00 – 15,00 – Tur ghidat la Morile de apă din Rudăria
- 11,00 – 15,00 – Târg de produse locale în curtea gazdelor – producători din Caraș Severin: brânză, cașcaval și alte produse lactate, miere, dulcețuri, siropuri din fructe locale, oțet de prună
- 11, 00 – 15,00 – Activități și ateliere
- Atelier de făcut «pantofi»
- Demonstrație de măcinat făina la Moara Brușoanea
Trimite articolul
XPerioada cand se desfasoara?
-
Boss a fost in Ianuaria
Nu mai e colieșă cu brânză e brunch acum😄
-
Primul cuvant din articol e “Coleșă” …
Drumul de acces e ok?
Am inteles ca s-a reabilitat…dar s-a facut treab aca lumea?
Ultima data cand am ajuns cu masina pana in centru a fost nenorocire!!!
Mamaliga se poate face si din altceva decat faina de porumb, si sa i se zica tot mamaliga???Intrebare pentru cei cunoscatori.
-
Da, din mei. Sau din hrisca. Nicicare din ele nu contine gluten, ca si porumbul de altfel.