În Banat există o mulțime de trasee montane, pentru toate gusturile și toate dificultățile. Cei de la Banatul Montan prezintă un traseu mediu spre greu, de parcurs în aproximativ șase ore, marcat cu bandă galbenă, prin Rezervația Naturală Domogled. Aceștia recomandă începerea traseului pe la Crucea Albă și retur pe Cheile Feregari.
„Traseul este unul dintre cele mai frumoase și totodată dificile circuite care străbat Rezervația Naturală Domogled. Punctul de plecare este în spatele Hotelului Cerna, de la izvorul de apă plată Domogled, unde sunt toate semnele care urcă spre Muntele Domogled. Se merge pe strada Domogled, apoi pe șoseaua DN 67D și, după 50 m în amonte se ia la stânga pe potecă prin pădurea de fag. Pe potecă se văd marcajul cruce albastră ce duce la Izvorul Jelărău și marcajul bandă galbenă care duce spre Domogled. Ele merg împreună până la Crucea Albă”, transmit cei de la Banatul Montan pe Facebook.
După câteva minute de mers, se ajunge la Foişorul Elisabeta. De aici, traseul urcă în serpentine prin pădure, ajungând la Crucea Albă, unde veți avea și un punct de belvedere asupra stațiunii Băile Herculane.
„Priveliștea ce se deschide în fața ochilor este deosebită. De la Crucea Albă, care se află la altitudinea de 563 m, se merge circa 30 m până la prima intersecție, unde marcajul bandă galbenă se desparte de marcajul cruce albastră și cotește spre dreapta. Suntem pe Poteca (Cărarea) Pisicii, numită așa datorită gradului mare de dificultate prin panta sa accentuată, îngustimea foarte mică și porțiuni de pietriș instabil. Aceste obstacole sunt însă compensate din plin de frumusețea formelor carstice și a priveliștilor de neuitat, mereu altele”, adaugă reprezentanții Banatului Montan.
După 20 de minute de la cruce, se poate vedea scris pe o piatră „Grota lui Șărban”. Se face stânga pe o cărare vizibilă, dar nemarcată pentru a ajunge la peștera care poartă numele unui haiduc.
„De la părăsirea peșterii urmează o oră de urcuș susținut până pe Vârful Domogledul Mic. După ce străbatem o pădurice de liliac, se pot zări pinii izolaţi ce stăpânesc vârfurile calcaroase și apar stâncile Domogledului Mic (1099 m). În continuare, urmăm cărarea de pe creastă, unde marcajul este tot mai greu vizibil și trebuie avut grijă de locul unde marcajul triunghi roșu care ne-a însoțit o ia la stânga pe poteca care duce la Poiana Mușuroane, în 40 minute”, spun cei care promovează obiectivele din Banat.
Urmați poteca și în cca. 20 de minute sunteți la Domogledul Mare (1105 m), de pe care veți putea admira Dunărea, dar și Munții Retezat sau Godeanu.
„Poteca trebuie urmărită cu grijă deoarece, există porțiuni pe muchie de prăpastie sau se merge foarte aproape de ea. De pe ambele vârfuri se pot admira: Dunărea, Munţii Almăjului, Munții Semenicului, Munţii Godeanu şi Munții Retezat, iar în plan mai apropiat Munţii Cernei și Munţii Mehedinţi. Din vecinătatea Vârfului Domogled se coboară timp de o oră, pe marcajul bandă galbenă spre sud-vest, mai întâi prin loc deschis prin stâncărie şi pajişti montane, apoi printre pâlcuri de pin, iar la urmă se intră într-o pădure de fag până la înşeuarea dintre Vârful Domogled Mare şi Vârful Şoimului”, descriu cei de la Banatul Montan.
O veți lua apoi spre Cheile Feregari, loc în care se găsesc numeroase trasee de escaladă.
„La ieșirea din chei ne întâmpină un izvor și în cateva minute suntem la drumul național 67D de pe care am intrat în traseu, dar cu 2 km mai sus, spre Baia de Aramă”, conchid cei care promovează obiectivele din Banat.
Pagina de Facebook Banatul Montan este o continuare online a ghidului scris de Gheorghe Popovici, fiind promovate obiectivele din Banat. Există și o aplicație cu trasee și obiective turistice.
Foto: Banatul Montan
editor Amalia Kui
Citiți principiile noastre de moderare aici!