Timişoara se poate lăuda cu zone istorice centrale de primă mână, cu clădiri de o arhitectură deosebită, dar suferă groaznic la capitolul serviciilor auxiliare.
Departamentul de Geografie din cadrul Facultății de Chimie, Biologie, Geografie și Departamentul de Sociologie din cadrul Facultății de Sociologie și Psihologie al Universității de Vest din Timișoara au realizat studiul transdisciplinar de „Evaluare a gradului de satisfacție a turiștilor străini în Timișoara și împrejurimi”.
Rezultatele arată o Timişoară apreciată de vizitatori, dar cu probleme mari care vor trebui rezolvate într-un timp cât mai scurt. Turiştii care vin din alte țări intervievaţi de studenţii şi specialiştii străini au atras atenţia asupra a numeroase probleme descoperite în vizitele lor, multe fiind aceleaşi cu care se confruntă şi locuitorii oraşului.
Datele culese arată că profilul turiştilor străini care vizitează Timișoara și județul Timiș este reprezentat de 64% vizitatori cu vârste sub 35 de ani. În același timp, aproape 80% dintre vizitatori au absolvit studii universitare sau post-universitare. În ceea ce privește originea străinilor care vizitează Timișoara, 50% dintre aceștia provin din – în ordine descrescătoare – Germania, Serbia, Italia și Marea Britanie.
Durata medie a sejurului unui turist este de 2.08 nopți. Principalele surse de informare ale turiștilor care decid să aleagă Timișoara sunt alte persoane care au vizitat deja orașul sau blogurile de călătorie.
Dacă recreerea este principalul scop al sosirii străinilor în Timișoara (56.5%), partea de business rămâne însemnată (26,7%). Un loc important îl ocupă și studiile (12.2%) sau vizitele la cunoștințe. Surprinzător poate pentru unii, cele mai mari atracții pentru turiști sunt Centrul istoric, urmat de Catedrala Ortodoxă Română, Iulius Mall și zonele de entertainment.
Harta frecventării spațiului relevă concentrarea evidentă a turiștilor străini în cartierul istoric care deține 7 dintre cele mai vizitate obiective. Ierarhia celor mai apreciate categorii de obiective turistice plasează pe primul loc, în mod detașat, piețele, cartierele, arhitectura, urmate de obiectivele de factură religioasă și – la mare distanță- parcurile/spațiile verzi.
Turiştii chestionaţi apreciază cel mai mult spaţiile pietonale din oraş, dar nu şi lipsa facilităţilor pentru persoanele cu dizabilităţi. Evaluările cele mai exigente sunt făcute de turiștii germani și francezi, iar evaluările cele mai generoase sunt datorate turiștilor sârbi și italieni.
Conform răspunsurilor acordate, Timişoara poate fi încadrată în categoria „ieftin şi bun”, 87% dintre răspunsuri apreciază raportul preţ – calitate oferit de oraş. Doar 57% dintre cei chestionaţi spun că au folosit serviciile oferite de info-centrul turistic.
Cea mai mare problemă ridicată de vizitatori este legată de lipsa toaletelor publice, notată doar cu o notă puţin peste cinci, urmată de serviciile de rent-a-car. De asemenea, sunt semnalate şi problemele legate de calitatea mediului din oraş, mai precis lipsa curăţeniei din Timişoara, nota primită la acest capitol fiind 7, dar şi cele legate de zgomotul din oraş.
Ce apreciază vizitatorii este siguranţa pe care au găsit-o în zonele turistice, oraşul fiind apreciat ca fiind „gender safe”, comportamentul localnicilor fiind considerat, de asemenea, unul de primă mână, oamenii fiind prietenoși cu străinii şi dispuşi să-i primească în vizită.
Întrebaţi ce apreciază cel mai mult la Timişoara, respondenţii au spus că bucătăria diversă, ospitalitatea oamenilor, dar şi viaţa de noapte. La punctul referitor la ce nu le-a plăcut, străinii au răspuns: circulaţia din oraş, inclusiv taxiurile, dar şi serviciile conexe, salubritate şi toalete publice.
În ciuda unor experiențe uneori neplăcute, 93% dintre turişti ar recomanda Timişoara şi altor vizitatori, mai arată studiul.
Per total, vizitatorii chestionaţi au acordat Timișoarei o notă de 7,5, în ceea ce priveşte atributele turistice.
Citiți principiile noastre de moderare aici!