O practică folosită de ani buni în orașele din alte țări prinde tot mai mult și în România. Cei care dețin un apartament sau o casă pe care nu le folosesc le închiriază turiștilor sosiți în vizită. Există mai multe variante, cea în care este închiriată unui singur turist întreaga proprietate, cea în care se închiriază doar o cameră, de exemplu, sau cea în care spațiul este închiriat asemănător unei camere la un hostel, de mai multe persoane, în comun. Desigur, și prețurile sunt pe măsură, se pornește de la 15 – 20 de euro, până la 50 – 60 de euro pentru apartamente situate chiar în centrul Timișoarei, cu condiții de lux. Iar dotările sunt pe măsura prețului, cei care închiriază o asemenea proprietate beneficiază de internet wi-fi, bucătării dotate la cel mai înalt nivel, 1 – 2 dormitoare, TV, dar și produse cosmetice de baie sau prosoape.
De obicei, cine închiriază o asemenea proprietate pentru o perioadă scurtă o face prin intermediul celei mai mari platforme de specialitate din lume, AirBNB, aici sunt numeroase asemenea locații, iar recomandările făcute de utilizatori sunt, de cele mai multe ori, foarte bune.
„Am un apartament pe care nu îl mai folosesc, eu am câștigat o bursă în străinătate și pentru acesta plăteam lunar bani la întreținere chiar dacă nu stă nimeni acolo. Aveam două variante, fie să îl închiriez pe termen lung, fie în regim hotelier. Prima variantă s-a dovedit a fi una nereușită, de două ori am avut chiriași și au lăsat datorii când au plecat, dar au lăsat și mizerie. Am decis să îl renovez și să îl închiriez în sistem hotelier. Aici (n.r. Olanda) unde studiez, sistemul funcționează cu succes de ani buni. Cheia e la un prieten, apartamentul e prezentat pe internet și ieși bine și cu banii. Iar când pleacă turiștii nu lasă în urmă pereți mâzgăliți”, ne-a declarat Cristina, o timișoreancă ce a decis să folosească acest tip de închiriere.
Din păcate, mulți dintre proprietari nu anunță că fac bani din acest tip de închiriere și lucrează „la negru”.
Citiți principiile noastre de moderare aici!