München, Germania
27 noiembrie – 24 decembrie
Primele mențiuni despre Târgul Sf. Nicolae, lângă Frauenkirche, datează din anul 1642, cu turtă dulce, figurine ale Nativității și coșari realizați din prune și migdale fiind cele mai interesante exponate. Multe dintre ele pot fi găsite chiar și în ziua de azi, în același loc. Principalele târguri se organizează în jurul bradului de Crăciun din Marienplatz, înalt de aproximativ 30 de metri, aceste locații fiind locul ideal unde să te pierzi, degustând în același timp delicioși bratwurst, pretzel fierbinți și punsch aromat. Iar Marienplatz e doar începutul. Târgul Rindermarkt este specializat în obiecte realizate manual, iar pentru o experiență mai neobișnuită nu rata târgul roz al comunității gay, din Stephansplatz, unde te poți distra printre brazi roz.
Praga, Cehia
20 noiembrie – 3 ianuarie
Centrul gotic, desprins parcă din basme, al capitalei cehe este decorul perfect pentru un târg de Crăciun. Clădirile ce înconjoară piața principală din centrul medieval seamănă cu vechile ornamente de sărbători din lemn și arată minunat decorate cu luminițe și brazi de Crăciun. Dacă ai norocul să și ningă vei fi teleportat într-un tărâm de vis. Principalul târg se află între Piața Wenceslaus și Staroměstské náměstí. Târgul celebrează cultura și măiestria tradițională cehă. Berea la halbă este peste tot, iar, în timp ce asculți colindele corurilor școlilor din oraș, poți degusta feluri de mâncare specifice precum șuncă, cârnați prăjiți și popularul colac secuiesc care acolo poartă numele de Trdelník. Căsuțele vând decorațiuni din sticlă, bijuterii, jucării, ceramică și lumânări parfumate. Toate acestea au loc la umbra unui impozant brad ce este adus din munții Krkonose, din nordul republicii.
St Gallen, Elveția
27 noiembrie – 24 decembrie
St. Gallen este unul dintre nenumăratele orașe elvețiene care organizează un târg de Crăciun. Bineînțeles, în Zurich, St. Moritz, Berna și Basel se organizează festivități impresionante, dar St. Gallen, deși mai mic, oferă decorul ideal pentru acest eveniment. Târgul ocupă mai bine de jumătate din centrul istoric al orașului, fiind înconjurat de clădiri cu bârne din lemn. Catedrala barocă este iluminată, iar cel mai înalt brad din Elveția prinde viață cu mii de beculețe. Sunt aproximativ 70 de căsuțe unde poți cumpăra căni cu vin fiert și tradiționalul punci cu rom, cașcaval elvețian topit pe bucăți de pâine rustică și bratwurst delicioși. Festivalul este faimos și pentru sutele de lumini în formă de stele suspendate peste târg și celelalte străzi ale orașului.
Viena – Schönbrunn, Austria
21 noiembrie – 26 decembrie
Viena organizează cele mai frumoase și mari târguri de Crăciun din Europa, cu o mulțime de festivaluri găzduite în marile piețe, dar și în jurul orașului, precum cel din Karlsplatz, din Stephansplatz sau târgul istoric din Freyburg, ce datează din 1772. Totuși, cel mai romantic târg vienez este cel organizat în fața magnificului palat Schönbrunn. Fațada este iluminată și oferă un fundal impresionant pentru cele 60 de căsuțe ce oferă, printre altele, mâncăruri tradiționale, dar și delicatese precum căpșuni atrase în ciocolată, prăjituri și turtă dulce. Târgul are, bineînțeles, și un brad de Crăciun gigant.
Manchester, Marea Britanie
14 noiembrie – 21 decembrie
Târgul de Crăciun din Manchester este una dintre cele mai anticipate festivități din acest oraș. Este faimos nu doar pentru că a fost primul din Marea Britanie, dar și pentru că este cel mai mare și frumos târg din țară. De fapt, sunt nouă locații diferite prin oraș unde se organizează aceste târguri, unde cu siguranță vei găsi un cadou unic pentru cei dragi, în timp ce te delectezi cu vin fiert.
Bruxelles, Belgia
27 noiembrie – 3 ianuarie
Capitala belgiană este relativ nouă în domeniul târgurilor de Crăciun, comparativ cu orașe din apropiere precum Strasbourg, dar a deveni un festival din ce în ce mai popular printre turiști. Târgul este denumit „Plaisir d’hiver” (Plăcerile iernii) și se întinde din Grand Place până în Place Sainte-Catherine, acoperind o zonă de aproximativ doi kilometri pătrați. Sunt 240 de căsuțe ce vând de toate, de la opere de artă, până la mâncăruri și băuturi, dar și decorațiuni realizate manual. De asemenea, sunt mai multe patinoare, tobogane cu zăpadă și o roată enormă acoperită cu beculețe. Centrul orașului este împânzit cu mii de luminițe, iar în Grand Place este instalat un brad de 21 de metri adus, anul acesta, din regiunea franceză Valonia.
Strasbourg, Franța
27 noiembrie – 24 decembrie
Organizat pentru prima dată în 1570, târgul de Crăciun din Strasbourg este cel mai vechi din Franța și unul dintre cele mai populare din întreaga Europă. Organizatorii estimează că târgul are peste 2 milioane de vizitatori în fiecare an. Cele 300 de căsuțe sunt împrăștiate prin 11 locații diferite din oraș, majoritatea fiind în jurul superbei catedrale gotice, dar și în Place Austerlitz, Place Gutenberg sau în Place Kléber. Aici poți cumpăra decorații tradiționale, mâncăruri specifice Alsaciei, precum pretzel și pâine cu condimente, sau poți vizita târgul de cărți sau satul belgian.
Bologna, Italia
20 noiembrie – 6 ianuarie
Atunci când te gândești la târguri de Crăciun, în general te gândești la centrul Europei și mai puțin la sudul continentului, dar țări precum Spania și Italia au o tradiție importantă a târgurilor festive. Bologna găzduiește unul dintre cele mai vechi târguri de Crăciun din Italia și este organizat în două locații – Fiera di Natale, aflat în piazza din fața Catedralei San Pietro, din secolul al XII-lea, și un târg mai mic, Antica Fiera di Santa Lucia, aflat lângă mănăstirea Santa Maria dei Servi, unde a fost organizat din 1796. Gastronomia este o parte importantă a târgului, cel mai popular deset fiind torrone – nuga cu migdale și miere.
Vilnius, Lituania
29 noiembrie – 11 ianuarie
Deși târgul din Vilnius nu este cel mai popular printre turiști, el este unul dintre cele mai mari și impresionante din Europa. Turnul de televiziune de aproape 200 de metri este transformat într-un brad enorm de Crăciun, iar târgurile se află în piețele Katedros și Rotušės, dar și în Grădinile Bernardinai. Căsuțele vând obiecte tradiționale handmade, torturi și fursecuri precum prăjituri cu mac. În Piața Katedros, pe fațada laterală a catedralei este proiectat un film animat 3D, la Grădinile Bernardinai poți găsi carusele și jocuri, iar în Piața Rotušės se organizează cu festival caritabil de Crăciun unde se vând dulciuri și suvenire realizate de soțiile ambasadorilor și ale diplomaților străini.
Barcelona, Spania
27 noiembrie –23 decembrie
Târgul Fira de Santa Llucia din Barcelona este organizat încă din 1786 și are 300 de căsuțe unde se vând o mulțime de cadouri și decorații handmade. Festivalul este și o celebrare a unor tradiții catalane de Crăciun mai neobișnuite. Precum târgurile din Bologna, și aici se organizează parade, iar iesle enorme sunt construite pentru a pune în scenă povestea Crăciunului. Totuși în Barcelona, scena are și un personaj bizar denumit ”caganer”, un bărbat ce stă pe vine cu pantalonii în jurul gleznelor. Multe celebrități au fost sursă de inspirație pentru acest personaj de-a lungul timpului, iar figurine în miniatură cu acesta pot fi cumpărate de la căsuțele din târg.
Tu ce alte târguri de Crăciun din Europa ai adăuga pe această listă?
Articole pe aceeași temă:
Cele mai interesante locuri pentru un Craciun de neuitat
Feerie de Craciun: orasele cele mai frumos decorate de sarbatori
Vacanta plina de aventuri in vestul… Islandei
Top 7 alternative la destinatiile clasice pentru sporturi de iarna
Destinatii de vacanta: cele mai frumoase orase europene, unde iarna nu pare atat de aspra
Vacanta cu adrenalina: cele mai periculoase partii de schi din lume I
Vacanta cu adrenalina: cele mai periculoase partii de schi din lume II
Citiți principiile noastre de moderare aici!