1. Kotor, Muntenegru
Mărginit pe toate laturile de stânci abrupte, este aproape imposibil să faci o poză în Kotor fără să încadrezi și munții impunători din fundal. În afara zidurilor centrului istoric se află superbul Golf Kotor, de unde poți admira formațiuni similare cu fiordurile nordice. Acest oraș minunat se mândrește cu o mulțime de alei pietruite, pe unde te pierzi, admirând viața liniștită a localnicilor. Totuși, adevărata savoare a orașului se află în micile magazine și piețe de alimente din Stari Grad (centrul vechi), unde poți degusta cașcaval afumat cu nuci sau fistic, miere cu diferite arome, o varietate de mezeluri, dar și soiuri de vin produse local.
Deși Kotor este cunoscut drept ”micul Dubrovnik”, acest oraș a devenit una dintre cele mai populare destinații din Muntenegru. La aproximativ un kilometru de oraș se află vechile fortificații ale orașului, pe dealul Sf. Ion, de unde poți admira cele mai frumoase panorame peste oraș.
Dominațiile venețiene, austriece și iugoslave au contribuit la o mulțime de comori ce sunt acum ascunse prin nenumăratele magazine de antichități din Kotor. Covoare superbe balcanice, dantele delicate venețiene, vase art nouveau și veșminte istorice sunt înghesuite în ciudatele buticuri de antichități ascunse în spatele ușilor nemarcate, pe alei mici sau piațete retrase.
2. Quito, Ecuador
Averile obținute din industria petrolului au ajutat la conservarea arhitecturii coloniale a acestui oraș ce se află și pe lista locurilor de patrimoniu UNESCO. Timpul pare să fi rămas în loc pe străzile din centrul orașului Quito, ce datează din secolul al XVI-lea, dar și în satele cocoțate pe munții înalți din jurul capitalei ecuadoriene. Totuși, fața modernă și sclipitoare a orașului va fi cea care te va atrage în acest an. Farmecul colonial va fi și mai ușor de savurat odată ce sistemul de metrou mult-așteptat va intra în funcțiune.
Noua clădire a Uniunii Națiunilor din America de Sud va deveni cu siguranță o atracție îndrăgită în Quito și va face un contrat interesant cu bisericile vechi de secole din împrejur. Pasionații de arhitectură nu vor vrea să mai plece din oraș, care este un adevărat muzeu în aer liber. De la Palacio de Gobierno, cunoscut pentru picturile sale murale, la capela-muzeu Capilla del Hombre în districtul Bellavista, toate aceste clădiri minunate sunt scoase și mai mult în evidență de peisajul dramatic din împrejur. Ia și telefericul TeleferiQo, până la vulcanul Pichincha, la 4.100 metri altitudine, pentru panorame de neuitat peste oraș.
3. Dublin, Irlanda
În ciuda problemelor economice, Irlanda a reușit să revină la gloria sa de odinioară și niciunde nu este mai evident acest lucru decât pe străzile zgomotoase din Dublin. Peste 40% din populația acestei metropole este estimată a fi sub 30 de ani, astfel că orașul pulsează cu energie și creativitate. Cea mai interesantă experiență pe care o poți avea aici este inițiativa –„Orașul celor o mie de întâmpinări”, la Little Museum. Aici vizitatorii se pot întâlni cu un localnic care le vor povesti despre acest minunat oraș. Fă o plimbare printre frunzele din Parcul Phoenix sau Grădina St. Stephen, de-a lungul noului traseu „Dubline”, de la Universitatea Trinity, pe podul Ha’penny, la Temple Bar spre Christchurch. Odată ajuns în Dublin, trebuie să degustați măcar o bere. O mulțime de baruri comercializează sortimente noi precum The Black Sheep, sau Against the Grain. De la „Tart with a cart” (statuia lui Molly Malone, aflată temporar pe strada Suffolk) la „Stiletto in the Ghetto” (Turnul cu lumină, strada O’Connell) și până la „The Prick with the Stick” (efigia lui James Joyce, strada North Earl), în Dublin, arta publică întâlnește umorul ireverențios.
4. George Town, Malaezia
În statul malaezian Penang, George Town este un oraș din ce în ce mai modern și artistic, realizând un contrast fascinant cu centrul său istoric, aflat pe lista locurilor de patrimoniu UNESCO. Inițiative precum festivalul Urban Xchange a inspirat crearea unui număr mare de artă stradală. Planifică-ți excursia în timpul festivalurilor de artă și muzică care au loc aici, pentru a experimenta pe deplin cea mai diversă comunitate artistică din cultura asiatică. Explorați străzile înguste din centrul vechi pentru a descoperii galerii de artă micuțe, ce găzduiesc piese de artă fantastice. Acest curent artistic nou a început în 2010 atunci când guvernul din Penang a sponsorizat instalarea unor opere de artă ciudate ce înfățișează sculpturi ce seamănă cu desenele animate ce prezintă tradițiile locale într-un mod umoristic și fermecător. Descoperă și arta culinară din George Town care combină savuros influențele din China, Malaezia și Tailanda, în meniuri delicioase precum asam laksa (supă de pește cu tăiței) sau tăiței char kway teow.
5. Rotterdam, Olanda
Arhitectura futuristică și inițiative moderne precum surfingul pe canalele din oraș fac din Rotterdam unul dintre cele mai interesante orașe din Europa. A doua metropolă ca mărime din Olanda, pe enormul râul Nieuwe Maas, acest oraș este un veritabil muzeu în aer liber, lucru remarcabil, având în vedere că a fost puternic bombardat în timpul Celui De-al Doilea Război Mondial. În 2016 nu trebuie să ratezi Markthal Rotterdam, prima piață de alimente din Olanda, cu un design inovativ, sau De Rotterdam cunoscut drept ”orașul vertical”, cea mai mare clădire din Olanda de unde pot fi admirate panorame dramatice. Rotterdam va fi și mai ușor de vizitat, începând din a doua jumătate a anului, când prin acest oraș va trece linia Eurostar Londra – Amsterdam. Pasionații de surfing și paddleboarding vor fi surprinși să afle că pot să practice aceste sporturi pe canalul Steigersgracht, chiar în centrul orașului, unde valurile ating și 1,5 m înălțime.
6. Mumbai, India
Din moment ce se preconizează că anul acesta India va depăși China la capitolul economia cu cea mai rapidă creștere, municipalitatea din Mumbai investește din ce în ce mai mult în infrastructura orașului. Și acest lucru se poate vedea peste tot – morile de bumbac abandonate au primit o nouă viață, fiind transformate în galerii de cumpărături strălucitoare, în timp ce navetiștii se plimbă peste străzile pline de oameni în trenurile Monorail. Și suburbiile acestui oraș enorm sunt în continuă schimbare cu peste 2.000 de zgârie-nori construiți sau în construcție. O excursie cu barca pe insula Elephanta este ocazia ideală de a scăpa de mulțime și de a te bucura de briza mării.
7. Fremantle, Australia
Sub sorele dogoritor al Australiei de Sud, Fremantle este un oraș-port zgomotos cu străzi strâmte mărginite de vile clasice victoriene și edwardiene. Un loc izolat, mai apropiat de Jakarta decât de Sydney, Fremantle fremătă de baruri cu muzică live, hoteluri mici și cochete, librării micuțe, berării cu propriile specialități, plaje superbe și studenți care fug de la cursuri pentru câteva momente de distracție. După ce a găzduit Cupa Americană de Iahting în 1987, orașul a investit enorm în infrastructură, artă și în Universitatea Notre Dame, iar acest lucru se vede. Unul dintre cei mai faimoși rezidenți aia acestui oraș este liderul formației AC/DC Bon Scott. El și-a petrecut adolescența aici, iar statuia sa încă poate fi admirată în Portul Fishing Boat.
8. Manchester, Anglia
Fostul motor al revoluției industriale, Manchester și-a descoperit o nouă fațetă în acest secol – pol al culturii și al artei. Iar autoritățile sprijină acest demers – a investit 78 de milioane de lire sterline pentru ”The Factory”, un spațiu multifuncțional ce va include un teatru cu 2.200 de locuri și o casă permanentă pentru Manchester International Festival. Una dintre cele mai importante galerii de artă din Marea Britanie, The Whitworth, s-a redeschis în acest an, după un amplu proces de reabilitare. Câteva luni mai târziu, o altă instituție importantă și-a redeschis porțile – HOME, un centru multifuncțional ce dorește a produce cele mai bune piese de teatru, filme și arte vizuale din țară. A doua bibliotecă ca mărime din țară, Central Library s-a redeschis în 2014, fiind considerat drept un spațiu de tip ”sufragerie”. Nu poți experimenta Manchester așa cum se cuvine fără să urmărești un meci de fotbal pe Old Trafford, al echipei Manchester United, sau pe Etihad Stadium, casa celor de la Manchester City. Levenshulme Market îți va arăta tot ce are acest oraș mai bun în materie de mâncare.
9. Nashville, SUA
Dacă credeai că Nashville este doar muzică country, freze ciudate și inimi frânte, vă înșelați. Country continuă să fie sufletul acestei metropole din sudul Statelor Unite ale Americii, dar vedetele industriei au făcut din acest tip de muzică un adevărat fenomen global. Totuși, trece de barurile ”honky tonks” de pe Broadway pentru a vedea noul oraș în devenire – care geme de construcții noi, galerii de artă pline de curioși și nenumărate afaceri în industria IT. Pasionații de muzică vor putea vizita studioul unde au înregistrat giganți precum Elvis sau Dolly Parton, iar la Third Man Records, magazinul înființat de Jack White, vor putea să-și cumpere viniluri care nu se mai găsesc nicăieri. Pentru experiența country perfectă trebuie să urmărești legendarul concert săptămânal Grand Ole Opry. Și cei care sunt interesați de mașini vor avea ce să viziteze în Nashville. Muzeul Lane Motor expune cele mai neobișnuite mașini din lume, inclusiv cea mai mare colecție de mașini cehoslovace, în afara Europei.
10. Roma, Italia
Roma este capitala cu carismă, magia se află la orice colț, cu piațete însorite, splendoare antică și biserici ce sunt adevărate opere de artă. Anul 2016 este cu atât mai interesant de vizitat Cetatea Eternă cu cât se va marca jubileul global al Anului Milostivirii, anunțat de Papa Francisc. Astfel, sute de mii de pelegrini vor ajunge în acest oraș pentru a-și sărbători credința. Dar, 2016 este un an propice pentru a vizita Roma și pentru că acesta este anul în care lucrările de restaurare a Coloseumului se vor finaliza, iar iconica clădire va fi din nou inaugurată. De asemenea, și Fântâna Trevi va fi reinaugurată în întreaga sa glorie, după ce a fost curățată de specialiștii de la faimoasa casă de modă Fendi. Tot aici poți vizita Cinecita pentru a vedea o parte dintre locurile unde a fost filmat ultimul film din seria James Bond, Spectre. Roma are o mulțime de locuri de unde poți admira orașul în toată splendoarea sa, inclusiv o mulțime de cupole care se ridică peste acoperișuri precum mici insule din cărămidă. Plimbă-te printre cele mai frumoase exemple de arhitectură din lume, savurând cea mai bună gelato. Degustă Campari sau espresso într-o piațetă fermecătoare și descoperă constant istoria bogată a orașului. Roma se mândrește și cu o mulțime de muzee, dar cele mai neobișnuit este Muzeul Sufletelor din Purgatoriu (Museo delle Anime dei Defunti), dedicat sufletelor pierdute care hoinăresc în lumea de dincolo. În colecția muzeului se află cărți de rugăciuni cu amprente arse de palme și alte artefacte similare. Nu rata nici Cripta Capucinilor, la Santa Maria della Concezione dei Cappuccini, cu ale sale capele subterane decorate cu osemintele preoților care au murit aici de-a lungul vremii.
Articole pe aceeași temă:
Excursii la inaltime: top 10 cele mai impresionante platforme de observare
Pentru neinfricati: top 10 cele mai periculoase trasee pentru drumetii
Top 25 cele mai populare destinatii turistice din lume
Excursii prin cele mai frumoase orase… literare din Europa
Top 10 experiente pe care trebuie sa le incerci in Europa
Aventurile anului 2015 – idei de excursii pentru dependentii de adrenalina
Citiți principiile noastre de moderare aici!