Grădinile Versailles, Franța
Castelul Versailles este unul dintre cele mai cunoscute castele din lume, dar grădinile impresionante din jurul său sunt și mai frumoase decât camerele aurite ale palatului. Faimosul peisagist francez André Le Nôtre a amenajat aceste grădini din sud-vestul Parisului, în secolul al XVII-lea, în perioada de glorie a lui Louis XIV. Regele Soare a vrut ca aceste grădini să amplifice gloria platului său, deja un monument arhitectonic. Astfel, pe o suprafață de nu mai puțin de 101 hectare veți putea descoperi aranjamente florale, alei dichisite și colțuri retrase, decorate cu statui clasice și lacuri ornamentale, dar și un canal pe care Regele Louis obișnuia să se plimbe cu gondola.
Grădinile Butchart, Canada
Grădinile Butchart sunt probabil cel mai frumos colț din Canada. În această zonă din Insulele Vancouver a existat o carieră de piatră până în 1904, când soția celui care deținea compania de materiale de construcții a decis să acopere întreaga zonă cu pământ din fermele învecinate. Ideea ei a prins viață pe un teren de 22 de hectare pe care a plantat peste 700 de varietăți de plante ce înfloresc din martie până în octombrie.
Villa d’Este, Italia
Un cardinal din perioada renascentistă a decis să facă viața locuitorilor din Tivoli mai frumoasă transformând ruinele unei mănăstiri benedictine într-o vilă superbă, înconjurată de una dintre cele mai frumoase grădini din acea perioadă, care, în urmă cu puțin timp, a ajuns și pe lista UNESCO, ca una dintre cele 31 situri importante din punct de vedere arhitectural și istoric din Italia. Grădina este decorată cu o mulțime de fântâni arteziene frumoase, dar, de departe, cea mai interesantă este Fontana del Bicchierone, unde apa curge dintr-un bazin în formă de scoică, acoperit de mușchi. Odată ajunși aici, trebuie să faceți o plimbare lungă pe Aleea Fântânilor, unde veți descoperi cele mai frumoase și neobișnuite arteziene.
Grădina Wangshiyuan, China
Această grădină rezidențială din sud-estul Chinei, al cărei nume se traduce prin „maeștrii plaselor” a fost realizată în timpul dinastiei Song, în perioada 960 – 1270 d.Hr. Aranjamentul de pavilioane, amfiteatre, săli de concerte, păduri de bambus și lacuri ornamentale sunt un adevărat exercițiu de armonie naturală. Secțiunea din centru este o lume aparte cu grămezi de pietre galbene ce formează adevărați munți și peșteri, presărate cu poduri arcuite peste un eleșteu cu pești colorați.
Grădinile Botanice Regale din Kew, Marea Britanie
Aflate pe un teren de peste 300 de hectare, serele grădinii din Kew sunt cele mai populare locuri din acest paradis verde. Sub domurile imense de sticlă științele botanice și conservarea se împletesc într-un decor elegant, aflat la doar 16 kilometri de Londra. The Temperature House este cea mai mare seră victoriană din lume, iar the Bonsai House găzduiește copaci vechi de peste 150 de ani. Sub acoperișul înclinat de sticlă al clădirii Palm House veți descoperi zece zone climatice unde cresc copaci baobabi, de vanilie și diferite specii de orhidee, în timp ce în Queen Charlotte’s Cottage veți putea avea un picnic cu adevărat regal, sau puteți lua un prânz delicios în sera de portocali.
Articole pe aceeași temă:
Top 5 locuri emblematice pentru pasionatii de fotografie
Top 5 destinatii de vacanta preferate de timisoreni
Citiți principiile noastre de moderare aici!