Asociația pentru Promovarea și Dezvoltarea Turismului (APDT) în județul Timiș alături de Asociația Culturală Ariergarda au lansat marți materialul de promovare turistică „Cetăți și fortificații în Banat”, eveniment care a avut loc la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară a Banatului din Timișoara.
Vă sunt descrise și explicate căile de acces plus istoria a zeci astfel de locuri, prin care au călcat și s-au aventurat cei de la Ariergarda, pentru a le aduce mai aproape de voi, iar Ovidiu Forai și Ioan Gropșian au bătut cu pasul aceste locuri pentru a vi le aduce în atenție și a vă invita să le vizitați. Aveți nevoie de o mie de kilometri… Pliantul îl veți găsi începând din aceste zile la infocentrul turistic de pe strada Alba Iulia și la cel de la Bastion, dar și pe www.discovertimis.com și www.turismtimis.ro.
„Sunt 23 de obiective în pliant, sunt vreo 30 și ceva pe care le-am prezentat asociației. Ca să le vedeți pe toate este nevoie să parcurgeți o mie de kilometri. Obiectivele vizate înseamnă o mie de kilometri. Fiecare traseu se termină într-o fundătură. În jurul tău, aparent, nu vezi nimic. Aceste fortificații sunt atât de vechi și asimilate de peisajul înconjurător încât la prima vedere nu zici că e ceva acolo”, a spus profesor-inginer Ioan Gropșian, Ariergarda.
Aveți în Timiș fortificația de la Corenști, cetatea Jdioara din Criciova, sunt multe locuri care merită vizitate, Valul roman de la Sacoșu Turcesc, situl de la Uivar, cetatea de la Sânandrei, cea de la Satchinez ori cea de la Seceani. În pliant vă este prezentată și cetatea de la Opatiția și valul roman din aceeași locație.
Delia Barbu, director executiv APDT Timiș, a declarat că se va adresa primăriilor pentru ca măcar să curețe aceste locuri, deși ar trebui mult mai mult pentru a atrage turiștii aici, de la renovare, restaurare la indicatoare și… multe altele…
„Vrem să ne adresăm primăriilor, să fie măcar curățate acele locuri unde se află aceste obiective, să fie accesibile cel puțin celor interesați să le vadă. Cetatea Jdioara din comuna Criciova am marcat-o pe una dintre hărțile Eco Timiș, am prins această cetate ca obiectiv turistic de vizitat. Sunt mai multe activități pentru a pune în valoare aceste obiective”, a spus Delia Barbu.
Citiți principiile noastre de moderare aici!