Banatul Montan a pregătit un top cu cele mai frumoase 10 locuri din Banat, pentru toți iubitorii de natură.
Calea ferată Oravița – Anina
Este cea mai veche cale ferată de munte din România, fiind dată în folosință în 1863. Această cale ferată era inițial pentru transportul de cărbune, dar cum nu se mai exploatează la Anina, după închiderea minei, a devenit cale ferată turistică. Circulă zilnic, cu plecare la 11.15 din Oravița și retur din Anina la 14.40.
„Este o experiență inedită. E denumită «Semeringul Bănățean» deoarece are lucruri comune cu o cale ferată din Semmering, din Austria. Are 14 tunele și 10 viaducte. Puteți avea parte de o călătorie foarte frumoasă. De la ultimul vagon se vede cel mai bine tot traseul. Trenul merge foarte încet, nașul le povestește oamenilor”, povestește, pentru Tion, Georgian Popovici, membru din Banatul Montan, care promovează aceste locuri.
Se recomandă parcurgerea doar într-un singur sens, deoarece durează doar două ore dus, dar este nevoie ca un șofer să preia pasagerii care fac călătoria, din Anina.
Clisura Dunării
Este un loc care atrage pe oricine, cu apă, un relief mai mediteranean, cu cetăți și peisaje de neratat. Clisura Dunării începe de la Baziaș și se întinde până la Orșova. Printre cele mai importante atracții sunt Cazanele Dunării, la aproximativ 20 de kilometri de Orșova.
„Acolo se zice că Dunărea fierbe, asta se întâmpla înainte să se construiască Barajul de la Porțile de Fier, deoarece apa venea și se lovea de stânci și se creau anumiți curenți care dădeau impresia că fierbe. De asemenea, când e vară, se formează un fel de ceață și zici că sunt ca niște aburi dintr-un cazan, fiind încă un motiv pentru care sunt numite «Cazanele Dunării»”, povestește membrul din echipa Banatului Montan.
Se pot face excursii cu barca, de lângă statuia lui Decebal, dar și drumeții de aproximativ două ore pe Ciucarul Mare și Ciucarul Mic, cele mai importante două vârfuri.
„O altă drumeție ar fi spre vârful Trescovăț, un traseu mai greu de șase ore, foarte frumos, urcându-se 768 de m. La Berzasca este o barcă de mare viteză cu care se pot face excursii. Merge cu 100 km/h, face curbe, e o experiență foarte tare. Tot la Berzasca e și satul lacustru (pe apă). Lângă Coronini se poate vedea Insula Ostrov, unde sunt cai sălbatici, peste 100 de cai sălbatici”, mai spune Georgian Popovici.
Tot pe Clisură mai sunt satele de cehi, foarte îngrijite, care pot fi vizitate: Sfânta Elena, Gernik, Bigăr, Ravensca, Sumita și Eibenthal. Lângă Moldova Nouă sunt două cascade, dar care sunt mai puțin cunoscute, dar care merită văzute – Modavița și Burăul Mare.
Cheile Nerei
O zonă care atrage mulți turiști, fiind cunoscută pentru trei mari obiective: Lacul Ochiul Bei, Cascadele Beușniței și bineînțeles, Cheile Nerei, cele mai lungi chei din țară. Au 22 de kilometri, de la Șopot până la Sasca Română.
„Traseul e chiar foarte frumos pentru cei care pot să facă drumeție pentru că durează cam 8-10 ore să le faci pe toate întregi, dar se poate face și pe bucăți. Poți să vezi numai zona de lacul Dracului, de la tunele de la podul Bei la Sasca sau să mergi la Ochiul Bei și la Cascadele Beușniței”, spune Georgian Popovici.
Tot la Sasca Montană sunt și Cheile Șușarei, dar și Casa Verde, o casă de lut premiată, care face legătura cu traseele de la Sasca Română.
„Vara se poate face rafting. Sunt oameni care oferă experiența asta să mergi cu barca de la Șopot până la Sasca. Durează cam cinci ore și chiar e foarte tare experiența. Trebuie să ai puțin răbdare și să mai dai și pe la vâsle. Se mai pot face plimbări și cu bicicleta”, adaugă cei de la Banatul Montan.
Băile Herculane cu toate locațiile de pe Valea Cernei
Cei care aleg să meargă la Herculane și stau mai multe zile, pot vedea mai multe locuri, nu doar strict Băile Herculane. E zona cea mai frumoasă de drumeții din Banatul Montan. Sunt peste 30 de trasee.
„Recomandăm oamenilor să facă o plimbare prin Herculane și chiar dacă unele clădiri sunt neîngrijite sau chiar lăsate în paragină, să le treacă cu vederea temporar și să se bucure de ce e renovat și ce e frumos. Este însă și zona cea mai frumoasă de drumeții din Banatul Montan, cu peste 30 de trasee ”, mai spun cei de la Banatul Montan.
Cel mai aproape de Herculane este cel care duce la Crucea Albă de pe deal, de unde se poate vedea stațiunea. Pentru cei experimentați, se poate urca pe vârful Domogled. Un alt traseu cunoscut în apropierea Băilor Herculane este către cătunele Ineleț, unde sunt scările de lemn, la km 20 de Herculane. E o drumeție de patru ore spre cătunele izolate din munții Cernei.
„Tot în zona Herculane este și Cascada Vânturătoarea, e un traseu de trei – patru ore, de dificultate medie, dar trebuie să fii antrenat. Este foarte frumos, mai ales primăvara – vara, când debitul e mai crescut”, adaugă Georgian Popovici.
Cascada Bigăr
Toată lumea știe de Cascada Bigăr. E cel mai vizitată și e cel mai cunoscut obiectiv din zona Banatului. E accesibilă oricui, fiind pe drumul dintre Bozovici și Anina, cam la 9 – 10 km de Bozovici.
„Totul e amenajat acolo. Există loc de fotografii, se poate face și o scurtă drumeție la Izbuc, de unde izvorăște pârâul Bigăr. A adus foarte multe beneficii zonei, mulți oameni venind de departe doar să vadă cascada. În apropiere de lacul Bigăr mai este lacul Miniș, unde se poate sta și servi ceva de mâncare sau doar pentru a te bucura de natură”, mai spune Georgian Popovici.
Zona Munților Semenic
Principalele locuri de văzut sunt lacurile de munte: Văliug, Breaza, Trei Ape, Secu, dar și satele germane, din zona munților Văliug, Gărâna și Brebu Nou.
„ Sunt sate unde ai și locuri de cazare, locuri de mâncat, unde să-ți reîncarci bateriile, fiind în natură. Se pot face drumeții prin pădure, plimbări cu bicicleta, se pot lua caiace de la Văliug. Drumul spre Semenic este destul de prost, dar muntele rămâne un loc foarte liniștit, unde natura e foarte sălbatică. Ai șanse mari, dacă mergi în timpul săptămânii să nu vezi pe nimeni și să fii doar tu și natura”, povestește membrul din echipa Banatului Montan.
Muntele Mic și Poiana Mărului
Poiana Mărului e o zonă unde chiar natura se simte din plin, unde se poate campa și se pot face diferite trasee.
„S-au făcut ceva teste, se spunea că e un aer foarte bun și curat. E o plăcere să mergi acolo să stai cu cortul. Sunt două locuri de camping, poți să faci baie în lac, să te bucuri de o plimbare cu caiacul. La fel ca și în zona Semenic, poți să mergi cu bicicleta, să faci drumeții. Sunt două trasee din Poiana Mărului, amândouă sunt destul de grele. E o zonă mai muntoasă, dar există și un al treilea traseu care duce la cascada Șucu, pe valea râului Șucu. Sunt cam 10 km dus-întors”, povestește Georgian Popovici.
Morile de la Rudăria
Primul lucru care trebuie menționat este că drumul de la Bozovici la Eftimie Murgu a fost refăcut complet, nu mai are nicio groapă. Morile de la Eftimie Murgu sunt chiar căutate de turiști.
„Ei văd exact cum se macină făina și cum e puterea apei. Sunt 22 de mori, dar principalele sunt la capătul satului, cele 10. Sunt și oameni care explică vizitatorilor procesul și care vând produse tradiționale. Este o experiență inedită, vezi cum se macină, cum vine apa pe jgheab și se învârte o elice”, spun cei de la Banatul Montan.
Oravița – oraș al premierelor
Turiștii pot vedea prima farmacie montanistică, care se află în Oravița.
„Pot vedea cum se preparau medicamentele înainte. Este foarte veche și totul e autentic. Tot oamenii care se ocupă de farmacie, se ocupă și de teatrul din Oravița, care merită și el vizitat, doar că momentan este în proces de restaurare, fiind cel mai vechi teatru din România”, au mai spus cei de la Banatul Montan.
Reșița reînvie
Reșița a fost un mare centru siderurgic, dar acum încearcă să îmbine industria – trecutul și tehnologia și turismul – viitorul. Centrul este complet renovat, se pot vizita diverse muzee și se pot face drumeții, fiind înconjurată de dealuri.
„Trebuie vizitat Muzeul Locomotive cu Aburi, unde e prima locomotivă pe abur fabricată pe teritoriul României. Centru este complet renovat, iar oamenii pot vedea și fântâna cinetică. Se poate urca până la stema orașului, pe scări și se poate vedea o frumoasă panoramă a orașului. În apropiere de Reșița este Lacul Secu, la care ajungi în 15 minute. E și o grădină zoologică, dar sunt și două muzee noi. Muzeul Cineastului Amator, cu echipamente foto – video foarte vechi și Muzeul Jocurilor Video, cu jocuri vechi de 20 – 40 de ani”, povestește Georgian Popovici.
Zonele sunt perfecte pentru această perioadă, dacă nu vă aflați în carantină. Probabilitatea să găsiți aglomerație în aceste zone este foarte mică.
Pagina de Facebook Banatul Montan este o continuare online a ghidului scris de Gheorghe Popovici, fiind promovate obiectivele din Banat. Există și o aplicație cu trasee și obiective turistice.
Foto: Banatul Montan
Articole pe aceeași temă:
FOTO. Călător în Țara Almăjului, „un loc unde morile de apă şi stâncile îşi ţin de urât”
Trimite articolul
XCum ar veni, in TImis nu avem nimic frumos, in Banatul asta.
-
Este vorba despre Banatul montan!
Excursie in maxima siguranta, feriti de covrig:
– se pleaca dimineata devreme din dormitor in bucatarie pentru a ne relaxa la o cafea
– la pranz plecarea din bucatarie la baie pentru experiente eliberatoare
– atractia sezonului – dupa pranz pana spre seara pe balcon pentru spionare vecinilor fara botnite sau cu botnitele puse neregulamentar precum si fina observare a celor ce viiturilor ce nu apartin scarii in care locuim.
Dupa vaccinare o incursiune in lumea subterana la 2 metri ub pamant.
Mama, ce ne vom distra…
-
Sunt vaccinat de la sfarsitul lui decembrie (primele doze), cu rapelul facut, si ma simt mai bine ca niciodata. Sper sa mori tu, de Covid! daca nu te omoara prostia, imbecilule!
-
Da neuronu pare ca nu ti-a scapat
-
-
iti pute gura
Tot Carașu-i fruncea!
Stati dreac acas ca drumurile e praf. Mereti doar daca sunteti amatori de senzatii tari pana pe Cheile Nerei, dupa care programati o vizita la mecanicul auto.
Locurile sunt intr-adevar frumoase, dar su un mare păcat….ambalaje de plastic, doze de aluminiu, sticle si alte indicii ale trecerii omului se găsesc la tot pasul.
In Timis sunt frumosii Munții Poiana Rusca. În rest mai multa câmpie decât dealuri. În Timis s-ar putea profita de apa termală
Greseala de editare. 1863 este anul corect la calea ferata Oravita Anina.
Auuuuuu … sa nu va prind prin Caras ca deja ni s-a intors stomacul pe dos de timiseni (macar daca ati fi timiseni dar s-a umplut judetul vostru de vinituri din rumania).
Stati la voi in pusta voastra !!!
Sau … faceti ca noi … suntem doar in tranzit prin Timis spre Alpi, pentru ca la voi nu avem absolut nimic de vazut.
Apropo … da Banutul adevarat este Banatul de Munt restul … o corceala de banateni cu ardeleni, mai mukt ardeleni.
-
Daca erau doar ardeleni era foarte bine. Dar sunt multi din sud.
-
Stai linistit saracie .in caras tot de astia ca voi vin .noi timisenii si banatenii adevarati nu ne comportam asa si avem unde merge ca peste tot suntem primiti cu drag.Si drept recomandare incercati sa calatoriti mai mult cu transportul in comun ,nu aveti nicio treaba cu sofatul :))))
-
În tranzit vreo 30-40 de ani?
Mai Adria,dar tu ce ai cu ardelenii? cu timisenii? Grija ta ca sunt vinituri ( cum spui )in Resita sunt forte multi localici din alte judete .Tu esti foarte mica