Inițiatorii proiectului vor să aducă cărțile în stradă pentru copii care provin din medii defavorizate din Timiș. Proiectul are nevoie de finanțare, iar pentru aceasta a fost înscris la Timotion – evenimentul de alergare în scop caritabil din Timișoara.
„Timotion – Timișoara se mișcă” este cel mai mare eveniment de alergare în scop caritabil din vestul țării. Acesta va avea loc în 14 aprilie 2019 și puteți sprijini 20 de proiecte alergând (prin taxa de participare) sau prin donații directe. Unul dintre ele este acesta…
Prin acest proiect, inițiatorii își propun să ofere sprijin educațional pentru aproximativ 120 de copii aflați în situații de risc.
„Credem că doar prin educație vom aduce schimbare în jurul nostru, întrerupând ciclul sărăciei, abuzului și exploatării, în rândul copiilor și adulților, astfel încât comunitățile în care lucrăm să devină parte a unei societăți mai bune în care fiecare are șanse și drepturi egale, indiferent de circumstanțele în care s-a născut, rasa, religia sau etnia lor. Proiectul își propune să aducă împreună copii din medii defavorizate și să le insufle dragostea pentru cultură, citit și cărți, prin intermediul unor activități educative non-formale inedite precum crearea în stradă a unei biblioteci, a unui club de lectură și teatru, concepte implementate în țările europene”, transmit inițiatorii proiectului – Missio Link Internațional.
Prin „Biblioteca în stradă”, inițiatorii proiectului își propun să faciliteze accesul copiilor și tinerilor la cărți adecvate pentru etapa de dezvoltare a fiecăruia, organizând săptămânal, timp de șase luni, o bibliotecă mobilă în stradă, pentru un număr de 10-12 copii sau tineri pe sesiune, dintr-un total de 120 de copii din trei locații (Recaș: Programul Merg la Școala, Giarmata – Centrul Rezidențial Casa Debora, Buziaș – Centul Educativ, și Timișoara), unde vor fi aduse cărți de către voluntari, numiți „Ambasadorii lecturii”. Acești voluntari au misiunea de a veni cu o valiză cu cărți în stradă și de a prezenta povestea cărților. Voluntarii vor citi copiilor, iar aceștia vor avea posibilitatea de a lua o carte acasă, pe care să o citească și să o returneze la următoarea întâlnire. Astfel, timp de două ore, orice loc în aer liber (o piață, un parc, la umbra unui copac, etc.), va fi transformat într-un „spațiu cultural”, întărind ideea că pentru a beneficia de cultură nu ai nevoie neapărat de un spațiu amenajat sau de bilet de acces. Copiii care participă în cadrul activității, vor avea posibilitatea să participe și la întâlniri cu scriitori români, excursii culturale legate de tema cărții citite, înregistrarea pentru o legitimație la biblioteca locală, vizite la expoziții și muzee, vizionarea filmelor și pieselor de teatru bazate pe cărțile citite.
„În comunitățile defavorizate în care lucrăm am constatat că acești copii cresc într-un mediu familial haotic, abuziv, în care părintii nu sunt interesați de dezvoltarea intelectuală a copiilor, singura lor luptă fiind pentru supraviețuire, iar acest model parental se repetă. Pentru a rupe acest ciclu copiii au nevoie de un mediu în care să își dezvolte deprinderea de a citi și a-și folosi imaginația, iar un copil care citește va fi un adult sănătos fizic și mental capabil să ia decizii corecte. Un copil care citește povești, se implică emoțional în viața personajelor și se poate îmbunătăți afectiv, de asemenea, un copil care citește descoperă lumi neimaginate până acum, învață să depășească situații imprevizibile, să viseze cu ochii deschiși și să înțeleagă fenomene și concepte abstracte, intangibile în realitate, dându-i posibilitatea de a crește și a se dezvolta intelectual și de a avea încredere în sine”, transmit cei care au inițiat acest proiect.
Tot în acest proiect, va avea loc și un Club de Lectură și Joc de Rol pentru 24 de fete victime ale abuzului și exploatării, la Casa Debora.
Reprezentanții Missio Link Internațional vor să strângă 20.700 lei la Timotion pentru a derula acest proiect. Puteți alerga sau puteți dona direct fonduri, fără a participa la competiție. Toate detaliile le găsiți aici.
Citiți principiile noastre de moderare aici!