Reprezentanții societății Aquatim i-au avertizat recent pe timișeni că din cauza temperaturilor ridicate și a lipsei ploilor din ultima perioadă trebuie să evite utilizarea apei potabile pentru udatul grădinilor.
Sistemul a fost dimensionat doar pentru consumul menajer, iar udatul grădinilor sau umplerea piscinelor cu apă de la rețea ar putea provoca probleme în alimentarea celorlalți clienți.
În cel mai rău caz, dacă s-ar ajunge și la o reducere a debitelor de apă ale sursei, ar putea interveni restricții în distribuție. Deocamdată, în Timiș nu se pune problema restricționării furnizării apei potabile.
În alte localități din România, afectate grav de secetă, situația stă cu totul și cu totul altfel. În județul Prahova, spre exemplu, în două orașe și cinci comune cu tot cu satele aparținătoare, apa va fi furnizată în regim normal pe parcursul zilei, urmând să fie oprită noaptea pentru refacerea resurselor.
Reprezentanții Administrației Bazinale de Apă Banat (ABA Banat) au transmis că în momentul de față nu se pune problema lipsei de apă pentru sistemele de alimentare centralizate.
„Vă reamintim că apa este o resursă naturală limitată! De aceea facem apel ca toți consumatorii de apă, acolo unde există posibilitatea, să apeleze la alternative de stocare și recirculare a apei în activitățile casnice (grădinărit, spălat, îmbăiere) dar și în sectorul industrial sau agricol”, au transmis reprezentanții Administrației Bazinale de Apă Banat.
Specialiștii instituției sunt cu ochii pe evoluția debitelor de apă.
„Pe fondul regimului termic extrem de ridicat al perioadei și cel al regimului pluviometric scăzut, fenomenul de secetă poate afecta anumite zone rurale din Banat, unde nu există sisteme de alimentare cu apă în regim centralizat, iar alimentarea se face fie din fântâni, fie din sisteme mici alimentate din foraje”, a precizat Cristian Moisescu-Ciocan, directorul ABA Banat.
În aceste zone, dacă va fi necesar, pompierii de la ISU Timiș le vor duce apă potabilă cu cisterna locuitorilor.
Pe aceeași temă:
Aquatim atrage din nou atenția: apa potabilă nu este pentru udatul grădinilor
Trimite articolul
Xapa de la robinet nu e potabila, terminati cu minciuna asta. nici animalelor nu le-as da sa bea apa de la robinet
-
Total de acord.Ar trebui sa facem ceva in sensul asta,sa nu mai platim apa menajera la pret de apa potabila.
-
inspectorii anpc sunt niste clovni inutili, ce sa facem? sri lanka a stiut ce sa faca.
-
-
N-o fi cea mai placuta la gust, dar macar n-a stat intr-un PET la soare sa se umple de bisfenol A, ftalati, antimoniu ori dioxina. (“care dioxina boss, trebuie clor pentru dioxina, ce, esti prost, nici atata nu stii? bine, noi fabricam si pvC, dar nu ajunge in pet, ai incredere in noi”) Despre efectele substantelor ce se transfera din pet in continut, gasiti pe internet. si despre cat de microbiologic pura e apa la pet in functie de conditiile de depozitare. Eu am “mare” incredere ca e depozitata corespunzator de la fabrica pana pe raft. Cica nici inghetul nu-i chiar bun, stiu si eu?
Si ca sa fie si mai placuta, imi iau doar apa carbogazoasa, absoarbe mult mai bine toate toxinele din pet, “recomand”. -
Ce bine, macar de sete sa mori atunci.