Astfel, județele afectate de restricțiile CNAIR sunt: Teleorman, Dâmbovița, Argeș, Prahova, Giurgiu, Ilfov, Olt, Dolj, Mehedinți, Gorj, Vâlcea, Arad, Timiș, Caraș-Severin, Bacău, Vaslui, Vrancea, Galați, Buzău, Brăila, Constanța, Tulcea, Ialomița și Călărași. De obicei, pe caniculă, circulația camioanelor, tirurilor și altor vehicule cu masă totală maximă autorizată mai mare de 7,5 tone era restricționată doar pe drumurile naționale. Acum, însă CNAIR a inclus și drumurile expres și autostrăzile.
„Aceste restricții sunt instituite ca urmare a avertizărilor de caniculă emise de către Administrația Națională de Meteorologie, Cod Portocaliu și Cod Roșu – val de căldură persistent, caniculă și disconfort termic accentuat. Măsura este adoptată pentru protejarea și conservarea sectoarelor de drum cu îmbrăcăminte bituminoasă, respectiv pentru prevenirea deformațiilor majore ireversibile (ce implică și pierderea stabilității straturilor rutiere) care pot apărea pe rețeaua rutieră, ca efect al desfășurării traficului greu în condițiile climatice de caniculă”, explică reprezentanții CNAIR.
Excepții pentru transporturile de persoane, dar nu numai
Măsurile CNAIR sunt dispuse în baza prevederilor articolului 44 alin.2 și 3 al Ordonanței de Guvern nr. 43/1997. De fapt, aceleași articole spun că restricțiile se aplică tuturor vehiculelor cu masă autorizată de peste 7,5 tone, cu excepția:
- transporturilor de persoane;
- transporturilor de animale vii și de produse perisabile de origine animală și vegetală;
- vehiculelor care participă la intervenții în caz de forță majoră;
- transporturilor funerare;
- transporturilor poștale;
- transporturilor de echipamente de prim ajutor;
- transporturilor pentru distribuire de carburanți;
- transporturilor de mărfuri sub temperatură controlată;
- transporturilor pentru tractări vehicule avariate;
- transporturilor pentru distribuirea de apă și hrană în zonele calamitate;
- transporturilor cu vehicule specializate destinate prin construcție salubrizării;
- transporturilor de apă îmbuteliată;
- transporturilor de produse provenite din exploatări agricole;
- transporturilor militare implicate în exerciții multinaționale.
Exceptate de la restricții vor fi, însă, și utilajele proprii ale CNAIR și utilajele firmelor cu care CNAIR are contracte de lucrări în derulare.
„Vom reveni cu noi comunicate, în funcție de avertizările meteorologice emise de A.N.M. Informaţii suplimentare privind starea reţelei de drumuri naţionale și autostrăzi pot fi obţinute de la Dispeceratul Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere S.A., la numerele de telefon 021/264.33.33; 021/9360 și pot accesa pe prima pagina în caseta din stânga: www.cnadnr.ro – DISPECERAT – Situația Drumurilor Naţionale, dar și pagina de Facebook”, mai precizează reprezentanții CNAIR.
Pe aceeași temă:
Trei zile de restricții pentru tiruri și camioane și pe drumurile naționale din Timiș
Citiți principiile noastre de moderare aici!