În urma recentelor incidente din Timiș, în care mai multe autovehicule au căzut pradă flăcărilor, i-am cerut părerea tehnicianului auto Ana Apostu în ceea ce privește importanța prevenției în ceea ce privește incendiile auto.
Potrivit acesteia, tehnologia modernă aduce beneficii notabile, dar și responsabilități sporite pentru șoferi în menținerea siguranței vehiculelor.
Ana Apostu este tehnician auto cu experiență în cadrul firmei Paul Trans SRL.
Potrivit Anei Apostu, cauzele producerii unui scurtcircuit la motorul unei mașini pot fi următoarele:
- Instalație electrică defectă: Cablurile uzate, conectoarele slabe sau izolarea deteriorată pot duce la scurtcircuite.
- Supratensiuni: Variațiile mari de tensiune pot afecta componentele electrice, generând scurtcircuite.
- Echipament electric suprasolicitat: Accesorii adăugate, cum ar fi amplificatoare audio sau sisteme de iluminat, pot suprasolicita sistemul electric.
„Un scurtcircuit poate fi evitat prin mentenanța regulată. Asigură-te că autovehiculul tău beneficiază de o mentenanță regulată. Verifică toate cablurile, conectorii și izolația periodic pentru a preveni deteriorarea. Dacă adaugi accesorii, asigură-te că sunt instalate corect și în conformitate cu specificațiile producătorului. Evită suprasolicitarea sistemului electric al mașinii. De asemenea, schimbarea bateriei trebuie făcută la intervale regulate. Bateria uzată poate duce la fluctuații de tensiune. Schimbă bateria la intervale recomandate pentru a evita problemele electrice. Atenție la modificările neautorizate la sistemul electric al mașinii deoarece pot crea probleme. Consultă întotdeauna un specialist înainte de a efectua astfel de schimbări. Asigură-te că motorul și componentele electrice sunt protejate împotriva condițiilor meteorologice extreme, cum ar fi umezeala excesivă sau căldura intensă”, a declarat pentru Tion tehnicianul auto Ana Apostu.
Potrivit specialistei, cauze frecvente de incendii auto, în afara celor puse intenționat, sunt următoarele:
- Scăpări de combustibil: Scăpările la sistemul de alimentare cu combustibil pot declanșa incendii, mai ales în prezența scântei sau a unei surse de căldură.
- Supraîncălzirea motorului: Defecțiunile la sistemul de răcire sau lipsa de lichid de răcire pot cauza supraîncălzirea motorului, provocând un incendiu.
- Defecțiuni la sistemul de frânare: Frânele care funcționează incorect pot genera căldură excesivă, crescând riscul de incendiu.
- Scăpări de ulei/combustibil: Scăpările la sistemul de lubrifiere/aprindere pot crea un mediu inflamabil.
- Probleme la sistemul electric: Pe lângă scurtcircuite, și alte defecțiuni electrice pot duce la incendii.
- Depozitarea de absorbanți/flacoane de ulei în zona motorului.
Potrivit celor de la ISU Timiș, în ultimul an au avut loc 49 de incendii produse la autoturisme, în urma scurtcircuitului electric.
Pe aceeași temă:
VIDEO. Două mașini au luat foc, într-o singură după-masă, în Timișoara
Trimite articolul
XNimeni nu mai spune ca erau EV-s?
Felicitari domnitei!
wow.
Cum se previn incendiile? Interzise rablele +15 ani