În ajunul Crăciunului, dis de dimineaţă, copiii merg să colinde- de obicei individual, dar, dacă sunt mai mulţi fraţi, merg în grup. Seara, capul familiei, împreună cu copiii, aduc paie în casă, pe care le aştern prin încăperi, simbolizând naşterea lui Hristos. Sub masă se pune o sită cu grâu şi nuci, ca anul să fie roditor. Pe masă, se aşează o lumânare şi trei colaci, la care cel din mijloc are o coroniţă cu busuioc. Colacul mare este al casei iar cei mai mici, unul este pentru morţi, celălalt pentru călători.
În prima zi de Crăciun, după slujba religioasă, se serveşte masa, mai bogată ca de obicei, numai cu membrii familiei. Înaintea servirii, se aprinde lumânarea, iar cel mai mic şcolar spune ”Tatăl Nostru”. Dintre bunătăţi ”cesnica” (baclava) este în centrul atenţiei. Cine nimereşte bucata de baclava cu monedă (de obicei, din argint), tot anul va fi ”orac” (plugar). A doua zi, se taie colacul în prezenţa rudelor şi naşului. Colacul va fi învelit într-un ştergar cu motive florale, fiind ţinut de copii, iar gazda casei îl taie în patru părţi egale, cu coroana în jos. Un moment emoţionant este atunci când copiii rup colacul şi află în ce parte este coroana. Cel fericit, va lucra pământul tot anul cu plugul, iar ceilalţi cu sapa. A treia zi sun sărbătoriţi cei cu numele de Ștefan (Sf. Stefan). În toate cele trei zile, sătenii mergeau la joc (dans). De remarcat că, în seara celei de-a doua zi de Crăciun, se organiza bal, la început cu piese de teatru și mai apoi cu distracţie cu multe suprize plăcute. Între 13-14 ianuarie, se sărbătoreşte ”Anul Nou” cu urările cuvenite – ” Srećna Nova Godina” (An Nou fericit!).
Sf. Sava (27 ianuarie) se sărbătoreşte la biserică şi şcoală. După slujbă, se taie colacul tradiţional și are loc predarea coroanei noului Naş. Toate cheltuielile de protocol sunt suportate de naşi care contribuie şi cu mică donaţie financiară către biserică. La şcoală, copiii prezintă, în exclusivitate, cu un conţinut legat de Sf. Sava: poezii, scenete, cântări corale. Sf. Sava a fost primul arhiepiscop sârb, întemeietorul bisericilor şi protectorul şcolilor sârbeşti. A murit la 27.01.1236, la Târnovo (Bulgaria), fiind înmormântat ulterior în Serbia, la mănăstirea Mileşevi.
Citiți principiile noastre de moderare aici!