Corina Belcea a studiat, timp de 10 ani, la Liceul de Muzică Ion Vidu, apoi, obținând o importantă bursă, s-a stabilit în Anglia. Premiată fiind la Concursul Internațional Yehudi Menuhin, ea a fost invitată să studieze la școala care-i poartă numele celebrului dirijor. Așa se face că timișoreanca a ajuns să învețe muzică de la Sir Yehudi Menuhin, care, în tinerețe, lua primele lecții de vioară de la George Enescu.
„Am avut privilegiul extraordinar de a studia și chiar de a cânta cu Sir Yehudi Menuhin, și amintirile pe care le am cu el sunt puternice, sunt de neșters. Îmi amintesc, de exemplu, că am pregătit și am cântat împreună Concertul de Mendelssohn. Știu că am stat într-o zi și am studiat 5 ore continuu pentru concert, corecta detalii cu o precizie inegalabilă. Avea o memorie extraordinară și, după două-trei zile, mi-a amintit că îmi ceruse un detaliu de interpretare, ceva aproape infinitezimal, de care eu uitasem. Era un om cald, de o generozitate absolută, era fascinant”, rememorează artista.
Corina Belcea este un autentic brand muzical de lux pentru toate marile scene, iar cvartetul care îi poartă numele și-a câștigat celebritate mondială. După două decenii de viață și carieră extraordinară în Londra, artista se simte cel mai bine tot la Timișoara: „Londra e locul unde locuiesc de 20 de ani, dar niciodată nu m-am simțit cu adevărat londoneză. Acasă e aici, la Timișoara, asta nu se va schimba vreodată. Îmi face o enormă plăcere să revin, să cânt cu colegii mei de aici, să mă văd cu prietenii, să revăd orașul”, susține artista care cântă pe o vioară Stradivarius construită în anul 1666. De altfel, celebra violonistă susține că cel mai greu lucru din toată cariera ei briliantă este „că nu vin destul de des acasă și mi-e dor”.
Corina Belcea a deschis, împreună cu violoncelistul Antoine Lederlin și cu pianista Atena Carte, și ea o strălucită absolventă a școlii timișorene de muzică, ediția a XXXXIX-a a Festivalului Internațional Timișoara Muzicală.
„Mi-a făcut o plăcere enormă să cânt din nou cu orchestra Filarmonicii Banatul și cu maestrul Gheorghe Costin. Printre colegii din orchestră am avut 5 colegi de clasă din liceu”, a declarat Belcea.
Și Antoine Lederlin, aflat pentru prima dată în Timișoara, s-a declarat încântat de această experiență: „Am avut un sentiment extraordinar de bun aici, mi-a plăcut sunetul orchestrei, calitatea ei, mi-a plăcut fantastic publicul de aici, cu atât de mulți tineri entuziasmați de muzica clasică”.
Cei doi au împreună o fetiță de 4 luni și sunt colegi în cvartetul Belcea, ilustru ansamblu cameral care însă nu a cântat niciodată în Timișoara. Ioan Coriolan Gârboni, directorul Filarmonicii Banatul, este însă decis să nu lase lucrurile așa: „Sir Yehudi Menuhin va avea o stea pe Aleea Muzicienilor, aici, în fața sălii Capitol, și îi invit de pe acum pe Corina și pe Antoine, cu cvartetul Belcea, să susțină un recital la dezvelirea plăcii, în memoria lui Menuhin. Ar fi o onoare pentru Timișoara și un eveniment extraordinar, cred”. Invitația a fost acceptată pe loc. Mai mult, Corina Belcea se declară bucuroasă să sprijine candidatura Timișoarei la titlul de Capitală Culturală Europeană, ba chiar l-a convins și pe Lederlin să-i susțină orașul natal.
„Pe mine chiar mă intrigă să văd pe afișe că în dreptul numelui meu scrie Anglia. Trăiesc în Londra, cânt în toată lumea, dar sunt artist român și, mai ales, sunt din Timișoara”, declară artista.
Festivalul Timișoara 2014 se desfășoară în perioada 4 aprilie-16 mai și are în program 20 de evenimente, recitaluri și concerte.
Articole pe aceeași temă:
Festivalul Timisoara Muzicala a inceput cu triplu salt vital in universul Beethoven
Citiți principiile noastre de moderare aici!