Un nou eveniment de excepție va avea loc la Filarmonica Banatul din Timișoara.
„Depășim limitele unui recital tradițional și propunem publicului un eveniment multisenzorial ce îmbină dansul contemporan, muzica de pian și povestea din „Infernul” de Dante Alighieri. Marți, 28 mai, la Sala Capitol, coregrafia, teatrul și muzica de pian interpretată de Daniel Ciobanu (Solist în Rezidență al Filarmonicii Banatul Timișoara în Stagiunea 2023/2024) vor amplifica emoțiile, într-o fuziune intensă ce propulsează publicul direct în drama ce se desfășoară în această parte a Divinei Comedii”, au anunțat reprezentanții instituției de cultură.
Spectatorii vor audia lucrări de J. S. Bach, L. V. Beethoven, F. Schubert și R. Schedrin.
Regia acestui concept le aparține lui Daniel Ciobanu și Andreei Vălean, care este și coregrafa acestui eveniment. Dansatori vor fi Sofia Sitaru, Anca Stoica, Andreea Vălean, Sergiu Diță și Daniel Stănciucu.
Bilete se găsesc aici.
Potrivit reprezentanților Filarmonicii Banatul, pianistul Daniel Ciobanu a câștigat atât Premiul Publicului, cât și medalia de argint la Concursul „Arthur Rubinstein” de la Tel Aviv în 2017. Ulterior, a concertat la Carnegie Hall, Elbphilharmonie Hamburg, Konzerthaus Berlin, St. John’s Smith Square din Londra, Festivalul „George Enescu” București și a făcut turnee în Japonia, China, Taiwan, Africa de Sud și Brazilia.
Daniel Ciobanu a susținut concerte cu orchestre renumite precum Gewandhaus Orchester Leipzig (unde a cântat sub bagheta lui Omer Meir Wellber), Royal Philharmonic Orchestra, Konzerthausorchester Berlin, Deutsche Kammerphilharmonie Bremen, Filarmonica Baltică Poloneză, Israel Camerata, Orchestra Națională Regală Scoțiană, Filarmonica „George Enescu”, Orchestra Națională a Radioului Român și la Festivalul de Muzică Schleswig-Holstein.
În aprilie 2022, Daniel Ciobanu a colaborat cu Orchestra Filarmonicii din Israel pentru patru concerte la Tel Aviv și Ierusalim, dirijate de Omer Meir Wellber. A debutat de asemenea la Royal Festival Hall în 2010, iar de atunci a susținut recitaluri solo la Gasteig München, Salzburg Mozarteum, De Bijloke din Gent, Auditorium de Radio France, Salle Cortot, Fazioli Hall din Sacile, Teatro Massimo Palermo, Ateneul din București, Festivalul Duszniki Chopin, Teatro Municipal din Rio de Janeiro, Auditoriul Bronfman din Tel Aviv și Sala Națională de Concerte din Taipei.
În sezonul 2020/2021, pianistul a fost anunțat ca fiind primul artist în rezidență al Filarmonicii „George Enescu” din București pentru o perioadă de trei stagiuni.
Sofia Sitaru a absolvit licența în coregrafie la Universitatea Națională de Teatru și Cinematografie din București. A urmat primul an de masterat în cadrul Academiei de Muzică și Dans din Ierusalim, pentru ca ulterior să danseze în compania Jerusalem Dance Company. În timpul petrecut în Israel a lucrat alături de coregrafi precum Noa Zuk, Shahar Binyamini, Pablo Girolami, Noa Shadur și Eyal Nahum.
A colaborat cu Opera Națională din București, fiind balerină în ansamblul operei pe parcursul stagiunilor 2018-2021.
A activat, de asemenea, în postura de coregraf, în punerea în scenă a lucrării de licență „Jocul lui Marte” prezentată în „Gala Tinerilor Coregrafi” la Teatrul Național București în 2021 și premiată în cadrul Festivalului Național de Teatru „Okaua” 2021.
Sergiu Diță este performer și coregraf emergent și activează în zona independentă. Practica lui artistică se axează pe folosirea culturii pop ca element de critică socială. În spectacolele proprii folosește tehnica „manifest-colaj-recitativ”, ce presupune expunerea critică a subiectului, colaj de citate, clișee socio-culturale și text. Cercetările lui implică procedee de reciclare, eșantionare și remixare. Împreună cu Anca Stoica, activează ca duo artistic sub numele Platforma 13, inițiativă independentă dedicată experimentului transdisciplinar. De asemenea, face parte din grupul Late Field Collective.
Andreea Vălean este absolventă a Liceului de Coregrafie „Floria Capsali” București, promoția 2017, și absolventă a programului de licență și masterat Artă Coregrafică la UNATC „I. L. Caragiale”.
În calitate de balerină, a colaborat cu Opera Comică pentru Copii în perioada 2015-2017, iar din 2017 este membră a corpului de balet al Operei Naționale București, dansând în baletele clasice și neoclasice ale companiei.
În paralel, colaborează cu Platforma 13 și este membră a companiei Contemporary Creative Dreamers, în cadrul căreia dansează în spectacolele „When Darkness Becomes Light”, „Nihil Sine Deo” și „The Last Raid of Humankind”, semnate de coregraful Daniel Alexandru Dragomir.
În calitate de coregraf, a realizat spectacolul „Nexus” în 2022, premiat cu titlul „Cel mai bun spectacol de coregrafie” în cadrul Galei Absolvenților 2022 U.N.A.T.C. „I. L. Caragiale”, iar în octombrie 2023, distins cu premiul Teatrului de Stat Constanța în cadrul Festivalului D-butanT. De asemenea, a realizat duetul „Let me slip through your fingers” și „Earthly Links”, prezentate la Florence Dance Festival 2021, respectiv 2022, „Scraps of Sky” solo prezentat la Jerusalem International Solo Dance Festival 2022 și Szolo Duo 2023. În octombrie 2023, a câștigat premiul Teatrului de Stat Constanța în cadrul Festivalului D-butanT.
Daniel-Adrian Stănciucu este un artist polivalent cu experiență în teatru, dans și producție muzicală. Și-a dezvoltat abilitățile teatrale și coregrafice în cadrul Facultății de Teatru, specializarea „Artele Spectacolului – Actorie” la Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „Ion Luca Caragiale” București în perioada 2020-2023. Ca producător muzical și sound designer la „RAW Creatives” din aprilie 2020, a contribuit la universul sonor al mai multor producții notabile, inclusiv teatru, scurtmetraje și spectacole de dans.
În calitate de actor și dansator, Daniel-Adrian Stănciucu a participat în mai multe spectacole, inclusiv: „Oedipe” la Opera Națională București în 2023, „Don Quijote” la Teatrul Nottara în 2023, „Dans Nomad” (performance de dans și muzică live) în cadrul Festivalului de Teatru din Piatra Neamț în 2023, „Play Replay Remix” (performance de dans și muzică live) în cadrul Festivalului de Artă stradală „Artown” în 2023, „Visul unei nopți de vară” la UNATC în 2023, „USe again” la UNATC în 2023, „De(finit)” la UNATC în 2023, „Victoria” la UNATC și WASP în 2022, „Brainstorm” la Teatrul Metropolis în 2021, „Grease” la UNATC în 2021, „Trbiut Bukowski” la Cuibul Artiștilor în 2020.
Anca Stoica este performer și coregraf emergent și activează în zona independentă. Împreună cu Sergiu Diță, activează ca duo artistic sub numele Platforma 13, inițiativă independentă dedicată experimentului multidisciplinar. Practica sa artistică se axează pe implicațiile sociale ale artei și pe dezvoltarea unui corp la limita dintre natural și grotesc.
Programul este finanțat din bugetul local al Primăriei Timișoara.
Citiți principiile noastre de moderare aici!