Maestrul Cristian Măcelaru și mezzosoprana Roxana Constantinescu, împreună cu Orchestra simfonică a Filarmonicii Banatul Timișoara, vor susține un concert simfonic extraordinar, miercuri, 14 decembrie.
Este a doua oară când timișoreanul Cristian Măcelaru, director artistic al Orchestrei Naționale a Franței, urcă pe scena Sălii Capitol.
Cristian Măcelaru, unul din cei mai importanți dirijori ai generației sale
Câștigător în anul 2020 al Premiului Grammy la categoria „Cea mai bună interpretare instrumentală solo”, pentru albumul ce cuprinde lucrări de Wynton Marsalis înregistrat alături de
Și-a început-o cariera de dirijor alături de Orchestra din Philadelphia, ansamblu pe care l-a dirijat de peste 100 de ori, începând cu anul 2010. Măcelaru este dirijorul principal al renumitei orchestre WDR Sinfonieorchester din Köln și director artistic al Orchestrei Naționale a Franței.
Cristian Măcelaru s-a născut la Timișoara, în anul 1980, și a studiat vioara la Liceul de Muzică „Ion Vidu” și apoi vioara și dirijatul în America, la Interlochen Arts Academy din Michigan, University of Miami din Florida, și la Rice University din Houston.
Este recunoscut pe plan mondial drept unul din cei mai importanți dirijori ai generației sale, colaborând cu Orchestrele Simfonice din New York, San Francisco, Chicago, Cleveland, Houston, Baltimore, Los Angeles, Toronto, Seattle, Detroit, precum și cu Bayerischen Rundfunk Symphonieorchester, Royal Concertgebouw Orchestra, Staatskapelle Dresden, Gewandhausorchester Leipzig, Deutsches Symphonieorchester Berlin, City of Birmingham Symphony Orchestra, Rotterdam Philharmonic Orchestra, Orchestre Philharmonique de Radio France, Hallé Orchestra, Vienna Radio Symphony Orchestra, Royal Philharmonic Orchestra, BBC Symphony, São Paulo Symphony Orchestra, Royal Scottish National Orchestra, City of Birmingham Orchestra, Hessischer Rundfunk Sinfonieorchester Frankfurt, Rotterdam Philharmonic, Orchestra Métropolitain din Montréal, Melbourne Symphony Orchestra, Romanian Chamber Orchestra sau Gothenburg Symphony Orchestra.
Roxana Constantinescu, renumită pentru „complexitatea muzicalității sale”
Despre mezzosoprana de talie mondială Roxana Constantinescu, reprezentanții Filarmonicii Banatul spun că „este renumită pentru complexitatea muzicalității sale, pentru capacitatea ei de a aborda stiluri diferite cu aceeași frumusețe, devotament și onestitate”.
A debutat recent în Tetralogia de Richard Wagner alături de Filarmonica din Dresda, sub aripa renumitului Marek Janowski, a apărut în recital la Theatre Le Ranelagh in Paris. A concertat alături de Orchestra Radio Poloneza și Josep Pons.
Debutul l-a avut la Opéra de Paris, cu rolul Bradamante din Alcina de Händel. A revenit la Festivalul George Enescu de la București, sub bagheta lui Jose Cura. A interpretat cu succes rolul principal din Juditha Triumphans de Vivaldi la Opera Națională Greacă, o nouă producție filmată de Mezzo TV și difuzată în întreaga lume.
Roxana Constantinescu a avut debuturi foarte apreciate la Opera din Zurich și la Teatro la Fenice în rolul Adalgisa în Norma; la Opera israeliană ca Fenena în Nabucco; la L’Opéra Royal de Versailles ca Emira într-o nouă producție de Siroe; la Teatro dell’Opera di Roma (Manon Lescaut); și la Filarmonica din Los Angeles într-o nouă producție Così fan tutte. Alte spectacole au inclus Rosina în Il Barbiere di Siviglia la Wiener Staatsoper, Deutsche Oper Berlin și New National Theatre Tokyo; Despina în Così fan tutte și Zerlina în Don Giovanni pentru Los Angeles Opera; Nicklausse în Les Contes d’Hoffmann într-o nouă producție la Theater an der Wien; Dorabella în Così fan tutte și Fatime în Oberon la Théâtre du Capitole Toulouse.
În perioada 2007-2010, Roxana Constantinescu a fost membră a ansamblului de soliști ai Operei de Stat din Viena, unde și-a debutat în rolurile Rosina, Cherubino, Zerlina, Nicklausse, Lola, Fjodor și Stéphano.
A apărut alături de unii dintre cei mai importanți dirijori ai timpului ei: Seiji Ozawa, Pierre Boulez, Riccardo Muti, Fabio Luisi, James Conlon, Helmuth Rilling, Gustavo Dudamel, Kirill Petrenko, Graeme Jenkins, Sir Neville Marriner, Jeffrey Tate, Daniel Oren, Yannick Nézet-Séguin, Peter Schneider, Asher Fisch, Bertrand de Billy, Franz Welser-Möst, Manfred Honeck, Marco Armiliato și Riccardo Frizza. A colaborat cu Orchestra Simfonică din Chicago, Filarmonica din Viena, Filarmonica din München, Orchestra simfonică din Toronto, Orchestra simfonică a radioului bavarez, Orchestra simfonică din Seattle și Orchestra simfonică Radio Stuttgart ș.a. De asemenea, a susținut recitaluri la Carnegie Hall New York, Wigmore Hall Londra, Musikverein Vienna, Abbaye de Lessay și Goethe’s House, Disney Hall Los Angeles.
Biletele se găsesc online pe site-ul Filarmonicii Banatul Timișoara, la casieria instituției și pe myticket.ro.
Foto: Filarmonica Banatul
Citiți principiile noastre de moderare aici!