În 30 octombrie 2013, celebrăm Ziua muzicii de orgă la Timișoara, un eveniment unic în România și în Europa.
„Data de 30 octombrie marchează pentru cultura timișoreană un eveniment unic prin frumusețea și amploarea lui. În această zi, în cadrul festivalului Timorgelfest 2013, se organizează 16 concerte de orgă, cu 16 organiști timișoreni, pe toate cele 16 orgi existente în Timișoara”, anunță Felician Roșca, directorul artistic al festivalului Timorgelfest. Concertele vor începe la ora 19:00 sau imediat după terminarea slujbelor religioase, iar accesul publicul la toate va fi liber. Programele muzicale vor fi diferite pentru fiecare orgă, iar la unele dintre ele vor participa, alături de soliști, copii de grădiniță sau de școală, coruri și alți invitați.
Orgile la vor avea loc concerte în Ziua Muzicii de Orgă la Timișoara și soliștii care le vor susține sunt:
– Cristian Roșoagă, la orga Wegenstein, Domul Romano Catolic din Timișoara
– Felician Roșca, la orga de factură Barocă, Biserica Adventistă de Ziua a Șaptea din Timișoara (Str. Independenței nr. 19)
– Moldovan Denis, la orga Wegenstein, Biserica Romano Catolică Millenium, (Piața Traian), Timișoara
– Cîrdu Silviana, la orga Wegenstein (care a obținut medalia de aur la Expoziția Mondială a Mileniului XX de la Budapesta), Biserica Romano Catolică Cetate (Str. Pietrosu), Timișoara
– Bompa Alma, la orga din Biserica Reformată (Piața Maria)
– Cărăbaș Camelia, la orga din Biserica Luterană (Punctele Cardinale)
– Ardeleanu Roxana, la orga Bisericii Romano Catolice Elisabetin (Piața Bălcescu) Timișoara
– Struța Cristina, la orga din Aula Magna a Universității de Vest din Timișoara
– Luca Minodora, la orga din sala Orpheum de la Facultatea de Muzică din Timișoara
– Robert Adam, la orga din sala 8 de la Facultatea de Muzică din Timișoara
– Dumitresc Norbert, la orga din Biserica Romano Catolică Iosefin Timișoara
– Lupu Anca, la orga din Biserica Notre Dame din Timișoara
– Bajkai Robert, la orga din Biserica Romano Catolică din Freidorf Timișoara
– Szeidert Klaudia, la orga din Biserica Romano Catolică din Fratelia Timișoara
– Popovici Gabriela, la orga din Biserica Romano Catolică din Mehala Timișoara
– Gârbici Cristina, la orga din Biserica Romano Catolică Piariști Timișoara
„Timişoara avea deja, în anul 1757, o orgă impozantă, cu două manuale şi pedalier, construită de Johann Henke. Această orgă era instalată în Domul din Timişoara. Printre primele care au instalat orgi în Banat este firma arădeană Dangl Antal & fiul, care desfăşoară o activitate remarcabilă între 1840-1909. Dangl construieşte orgi cu tracturi mecanice, cea mai mare orgă păstrată aflându-se la Tomnatic. Cea mai renumită firmă din Banat este a lui Carl Leopold Wegenstein (1858-1937), originar din Viena, care s-a stabilit în 1888 la Timişoara după ani de ucenicie în atelierele Walcker şi Cavaillé-Coll. Atelierul propriu înfiinţat în 1893 avea să devină o fabrică ce avea să construiască, până la desfiinţarea ei în 1944, sute de orgi, care astăzi sunt răspândite pe întreg teritoriul României, dar şi în Ungaria, Croaţia, Serbia, Cehia şi Slovacia. Din 1926, firma se numeşte Wegenstein & fii, trei dintre fiii săi lucrând în firmă şi continuând activitatea după decesul tatălui. Orgile Wegenstein au tractură pneumatică, cutii de suflu cu conuri, iar idealul sonor evoluează în timp de la romantic târziu până la neo-baroc.
În ceea ce privește educația muzicală pentru orgă, un rol important îl au şcolile bisericeşti de muzică, una din aceste şcoli existând deja din 1848 sub denumirea de Şcoală de cânt, care funcţiona în cartierul Fabric din Timişoara, iar ca mentor era organistul învăţător Josef Mathieu. Din anul 1845 şi până în anul 1857, organist la Domul din Timişoara a fost Franz Limmer. Urmaşul lui Limmer ca Domregenschori, ceea ce implica şi responsabilitatea pentru funcţia de organist, este Moritz Pfeiffer. Între anii 1862-1871, Domregenschori este Wilhelm Speer. O altă personalitate muzicală care a activat şi ca organist este Rudolf Kárrász (1840-1912). Acesta a activat timp de 40 de ani ca organist, pianist, dirijor de cor, compozitor şi pedagog. A compus lucrări corale şi lieduri în limba română. În anul 1873 înfiinţează o şcoală de muzică unde se preda şi specialitatea orgă. Între anii 1894-1906 capelmaistru la Domul din Timişoara este Martin Novacek. Asemenea predecesorilor lui, a fost dirijor, pianist, violonist şi organist. Cu Dezideriu Jarossy, care a fost succesorul lui Martin Novacek, şi a activat pe postul de capelmaistru al Domului din Timişoara, se deschide o nouă etapă în arta organistică din Banat. El este primul organist concertist care a susţinut peste 100 de concerte de orgă, în diferite oraşe, cu un program avangardist. În anii comunismului la Timișoara a funcționat sporadic o Școală de cantori care a activat pe lângă Domul Romano Catolic Timișorean. Din anul 1990, odată cu reînființarea Facultății de Muzică din Timișoara, a luat ființă și clasa de orgă, sub îndrumarea prof. univ. dr. Felician Roșca. Din activitatea acestei clase remarcăm organizarea primelor concursuri de orgă din România, organizarea festivalurilor Timorgelfest, Zilele Muzicii de orgă din Banat, Barocul în ipostaze contemporane, etc. Tot acum are loc o cercetare fundamentală asupra orgilor din întreaga țară în cadrul unui proiect de cercetare intitulat Evidența orgilor din Romania, prin care au fost identificate și fișate un număr de peste 1.250 de orgi. Zona Banatului este bogată în orgi, majoritatea cu funcții liturgice, dar și cu valoare istorică, organiștii fiind promotori ai culturii muzicale de factură clasică”, argumentează realizatorii evenimentului.
Citiți principiile noastre de moderare aici!