Teatru, cinema, muzică, arte plastice și design: acestea sunt domeniile care alcătuiesc ”axa prioritară” a proiectului gândit pentru Timișoara de noul director al Institutului Francez. Un concert post-cabaret, o expoziție de modă africană, 4 zile de film francez cu câte 3 producții cinematografice fiecare și o instalație-labirint, sunt câteva dintre cele mai interesante evenimente anunțate de Malbert pentru următoarea perioadă.
De formație lingvist, cu studii de literatură modernă și germană la Sorbona, specializat în comparația interculturală în predarea limbilor străine, Daniel Malbert locuiește la Paris și pune, în topul lecturilor favorite cărțile lui Stendhal, Marcel Proust, Thomas Mann, alături de cele scrise de Michel Houellebecq și Eric Emmaneul Schmitt. La Timișoara, Malbert vine după ce a condus, vreme de 5 ani, Institutul Francez din Koln. Daniel Malbert este și critic de teatru, a tradus în franceză operele lingvistului Harald Weinrich și nu exclude posibilitatea de a scrie cronici despre spectacolele timișorene. Vorbitor de germană, italiană, spaniolă, Malbert învață acum românește.
Noul director al IFT anunță ”evenimente artistice de amploare în toată țara”, sub genericul Tendințe. ”Nu este deloc o întâmplare că sezonul cultural francez, conceput pentru a reanima relațiile dintre România și Franța, a început la Timișoara, în prezența ambasadorului francez, cu expoziția Futurotextiles, un eveniment de susținere a candidaturii Timișoarei la titlul de Capitală Culturală Europeană. Expoziția a avut un mare succes, mii de vizitatori i-au trecut pragul la Timișoara. Toate proiectele pe care le vom realiza în următoarea perioadă vor fi alese pe criteriul de a promova orașul și de a susține această candidatură. Avem o relație foarte apropiată cu Asociația Timișoara Capitală Culturală Europeană (ATTCE), sunt entuziasmat de viziunea ei în acest proiect, există deja o legătură strânsă cu orașul Lille, care a deținut acest titlu și sper să putem fi de folos, în mod consistent, comunității de aici în această luptă. Timișoara e un oraș minunat și cred că ar fi o alegere foarte potrivită pentru acest rol”, a declarat Daniel Malbert. Planul său pentru Timișoara mai vizează ”intensificarea relațiilor dintre partenerii culturali și din domeniul educației din Franța și din România”. Directorul IFT anunță că următoarea ediție Cafekultour, cea de-a X-a, va fi deosebită și nu exclude să reia, la Timișoara, simpatica sărbătoare a vinului Beaujolais.
Malbert a anunțat, punctual, următoarele evenimente propuse de Institutul Francez din Timișoara: miercuri, 2 octombrie, de la ora 18:00, la sediul IFT (Bd. Loga nr. 46) va avea loc lansarea cărții ”Ce a văzut Parisul”, a scriitorului timișorean Alexandru Potcoavă; între 10 și 31 octombrie, tot la sediul IFT, va fi deschisă o expoziție dedicată scriitorului Claude Simon, laureat al premiului Nobel. Dedicată centenarului nașterii scriitorului, expoziția va avea vernisajul în 10 octombrie, de la ora 18:00, cu lectură de extrase din opera autorului. Între 25 și 28 octombrie vor fi Zilele Porților Deschise la IFT. În 26 octombrie, de la ora 20:00, Xavier Machault&Roberto Negro vor susține un ”concert post-cabaret” la Jazzissimo Lounge din Bastionul Cetății. Între 4 și 11 noiembrie, timișorenilor le va fi arătată ”Moda africană prin obiectivul lui Frederic de la Chapelle”, într-o expoziție de fotografie. Cea de-a șaptea ediție a Festivalului de film francez se va desfășura în perioada 6-9 noiembrie, în Aula Magna a UVT. Pentru prima dată va exista și un premiu acordat prin votul publicului timișorean de TV5 Mode. Expoziția-instalație Elastique a artistei clujence Axenia Roșca va putea fi văzută la Muzeul de Artă în perioada 19 noiembrie – 12 decembrie. În 23 și 24 noiembrie, clovnul Zuzi va deschide la IFT Căsuța piticilor, cu ateliere și spectacole gratuite.
Citiți principiile noastre de moderare aici!