Vă reamintim, în luna mai, Guvernul României a anunțat că vrea să facă economii la bugetul de stat intervenind peste autoritățile locale, adoptând o ordonanță de urgență privind reducerea cheltuielilor bugetare.
În varianta inițială a așa-numitei „Ordonanțe a Austerității” era menționat faptul că autoritățile și instituțiile publice „au obligația de a reduce cu 10% cheltuielile cu bunurile și serviciile aprobate anul acesta, cu excepția cheltuielilor din domeniul sănătății și cel al educației”.
Primarul Dominic Fritz spunea încă de când a citit draftul acestei OUG că o astfel de prevedere ar fi catastrofală pentru Timișoara.
„Refuz să fac un plan B pentru Capitală Culturală. Este un proiect de țară care nu trebuie distrus. […] Este o măsură fără sens pentru că autoritățile locale oricum nu pot cheltui fonduri decât în limita propriilor venituri. Am făcut o adresă comună împreună cu Asociația Municipiilor din România pentru modificarea acestei OUG. […] Apelul meu este ca ei să își rezolve problemele la nivelul bugetului de stat”, spunea primarul Timișoarei în aprilie.
Ulterior, din cauza acestei ordonanțe, în 19 iunie, Consiliul Local Timișoara a aprobat rectificarea bugetului local, unele evenimente TM2023 fiind tăiate de pe lista de finanțări. Totuși, aleșii locali aveau încredere atunci că aceasta nu va fi ultima rectificare bugetară din acest an și că vor putea realoca fonduri pentru evenimentele culturale.
Deputatul Alfred Simonis a anunțat miercuri, 28 iunie, că Ordonanța de urgență a Guvernului care prevede reducerea cheltuielilor bugetare în toate unitățile administrativ teritoriale a fost modificată pentru a salva programul Timișoara Capitală Europeană a Culturii.
„Camera Deputaților a aprobat un amendament pe care l-am depus și prin care prevederile OUG nu se aplică pentru cheltuielile aferente susținerii desfășurării Programului național Timișoara Capitală Europeană a Culturii. Am luat această inițiativă pentru a nu periclita implementarea tuturor proiectelor culturale aflate în plină desfășurare, anularea multora dintre ele având un puternic impact negativ asupra imaginii României.
Primarul Dominic Fritz vorbea de curând despre tăieri bugetare de aproximativ 8 milioane de lei din banii destinați evenimentelor culturale însă de azi, ca urmare a amendamentului votat în Camera Deputaților, aceste reduceri de cheltuieli nu mai sunt necesare”, a transmis Alfred Simonis.
Primarul Dominic Fritz i-a mulțumit președintelui Camerei Deputaților, Alfred Simonis, pentru că a introdus amendamentul referitor la TM2023.
„Această ordonanță a austerității a fost și rămâne o greșeală. Pentru a rezolva problema bugetului de stat nu trebuie să te atingi de bugetele locale, nu trebuie să ne forțezi pe noi să tăiem de la curățenie, reparații la drumuri, iluminat stradal dar și de la cultură. Mă bucur că măcar pentru Capitală Culturală am rezolvat această problemă și putem să cheltuim banii noștri așa cum credem că este bine. Cred că faptul că domnul președinte al Camerei Deputaților, Alfred Simonis, a introdus acest amendament arată că a înțeles gravitatea situației și că interesul orașului este să avem evenimente culturale de calitate, să nu tăiem din ele. Îi mulțumesc. Capitala Culturală este un obiectiv strategic în spatele căruia trebuie să ne adunăm, indiferent de opțiunile noastre politice”, a declarat edilul.
Pe aceeași temă:
Citiți principiile noastre de moderare aici!