Festivalul revine în Timișoara în anul Capitalei Europene a Culturii, cu filme din selecția ediției a 16-a. Tema de anul acesta este „O viață bună”, reflectată într-un program care contextualizează și chestionează cum conceptul filosofic de bine își găsește multiple portrete în cultura și societatea actuală, oscilând între satisfacția individuală imediată și bunăstarea colectivă sustenabilă. Nu vor fi ignorate nici alte teme consacrate ale festivalului, cum ar fi migrația și situația refugiaților, recuperarea istoriei recente sau comunitățile vulnerabile, atât la nivel global, cât și în contextul războiului din Ucraina.
Majoritatea proiecțiilor sunt urmate de dezbateri cu invitați speciali: regizori, reprezentanți ai unor ONG-uri locale, experți în subiectele abordate în filme. Printre documentarele din selecție se regăsesc câteva dintre succesele de public ale ediției din acest an din București, majoritatea prezentate în proiecție unică în Timișoara.
Printre întrebările pe care se pun cu ajutorul filmelor de anul acesta se numără: Cum poate o societate să își îndeplinească datoria față de toate straturile sociale și să le ofere mijloacele necesare pentru a-și atinge adevăratul potențial? Care sunt dilemele morale și etice și/sau compromisurile cu care ne confruntăm și, prin extensie, consecințele distructive ale acestor decizii asupra altor națiuni?
Deschiderea festivalului va avea loc joi, 2 noiembrie, de la ora 20:00, cu documentarul care a deschis și festivalul din București anul acesta, „Toată frumusețea și durerea”. Filmul Laurei Poitras – nominalizat la Oscar și câștigător al Leului de Aur la Veneția – portretizează lupta artistei Nan Goldin împotriva familiei Sackler, un jucător important din lumea farmaceuticelor.
Programul complet este următorul:
Joi, 2 noiembrie
20:00 – Toată frumusețea și durerea/All the Beauty and the Bloodshed (SUA, 2022, 117’) de Laura Poitras
Vineri, 3 noiembrie
18:00 – Riotsville, U.S.A. (SUA, 2022, 91’) de Sierra Pettengill
20:00 – Fabuloasele/The Fabulous Ones (Italia, 2022, 75’) de Roberta Torre, proiecție urmată de o discuție cu Andre Rădulescu (fondator Identity.Education)
Sâmbătă, 4 noiembrie
17:30 – Umbra deșertului/The Shadow of the Desert (Mexic, 2020, 81’) de Juan Manuel Sepúlveda, proiecție urmată de o dezbatere despre migrație și situația refugiaților cu Flavius Ilioni Loga (director executiv Asociația LOGS – Grup de Inițiative Sociale)
proiecție precedată de scurtmetrajul: When I Grow Up (Belgia, 2023, 13’) de Claire Billet și Olivier Jobard realizat în cadrul campaniei #EducationNoMatterWhat derulată de Comisia Europeană
Duminică, 5 noiembrie
15:30 – Cercetare pentru mâine/Research for Tomorrow (România, 2023, 40’) scurtmetraje de Raya al Souliman, Ana Gurdiș și Thea Lazăr, curatoriate de Larisa Crunțeanu, proiecție urmată de o discuție cu Larisa Crunțeanu, Ana Gurdiș și Thea Lazăr
17:30 – Iubirea nu e o portocală/Love Is Not an Orange (Belgia, Franța, Olanda, Republica Moldova, 2022, 73’) de Otilia Babară, proiecție urmată de o dezbatere
Biletele sunt disponibile pe site-ul Cinema Victoria și pe platforma Eventbook. Proiectul face parte din programul extins Timișoara – Capitală Europeană a Culturii 2023.
Citiți principiile noastre de moderare aici!