Festivalul European de Teatru EUROTHALIA este organizat de Teatrul German de Stat Timișoara. Vreme de 11 zile, publicul spectator va putea viziona 11 producții ale unor trupe și companii de teatru din Europa. De asemenea, cei interesați pot participa la ateliere, lecturi publice, dezbateri, tururi de arhitectură, proiecții de film și expoziții foto.
„Programul de anul acesta ne arată că echipa a reușit să aducă foarte mult din strălucire înapoi și să fie un teatru relevant în teatrul european. Vor fi producții spectaculoase, o să avem un cal mare (n.r. – o marionetă de trei metri) în Piața Libertății. Timișoara în aceste 11 zile va fi un loc în care vedem ce e cel mai bun și mai spectaculos din teatrul european. (…) Pentru mine este încă o dovadă că energia culturală care există în Timișoara, calitatea culturală care există în Timișoara este la nivel european și continuă să atragă artiști importanți în oraș”, a declarat primarul Dominic Fritz.
La EUROTHALIA se vor putea viziona spectacole de teatru, dans, teatru-dans, teatru documentar și teatru de marionete, spectacole nonverbale și producții cu elemente multimedia și animatronice din Spania, Germania, Belgia, Austria, Franța, Letonia, România, Grecia, Danemarca, Bulgaria și Macedonia.
Lucian Vărșăndan, directorul Teatrului German de Stat din Timișoara, a precizat că acest festival, prin felul în care s-a născut și s-a dezvoltat vine ca un răspuns la nevoia Timișoarei și la nevoia instituției de a găsi un raport la un tip de respirație europeană în sensul exprimării artistice.
Proiectul face parte din Programul cultural naţional Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023 și este finanţat prin programul Theatre Artistic Excellence, derulat de Centrul de Cultură și Artă al Judeţului Timiș, cu sume alocate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii.
Inteligența artificială va fi prezentă într-o reprezentație a trupei germane Rimini Protokoll.
„Pe scenă va juca un robot timp de o oră, iar acel robot se relaționează mereu la original. Deci vorbim în primul rând despre copie versus original și relația acestora. Rimini Protokoll chestionează prezența sau posibilitatea prezenței roboților pe scenă. Acest gând și imaginea acestui gând este destul de înfricoșătoare. Cum este și titlul spectacolului – „Uncanny Valley” (n.r. – Valea nebănuită) este de fapt termenul folosit de cercetătorii japonezi în robotică și înseamnă asemănare stranie dintre original și copie, dintre om și tehnologie. Vă invităm să veniți și probabil să simțiți și voi acel fior pe care noi l-am simțit văzând chiar și doar înregistrat spectacolul. Pe noi ne-a convins și ridică foarte multe întrebări și teme de dezbateri”, a spus Andrea Wolfer, unul dintre selecționerii Festivalului Eurothalia.
Programul este următorul:
- Miercuri, 20 septembrie, ora 19:30, la Centrul Regional de Afaceri (Bd. Eroilor de la Tisa nr. 22): „Muntele” de Agrupación Señor Serrano, regia de Àlex Serrano, Pau Palacios, Ferran Dordal, o producţie Agrupación Señor Serrano (Spania) & GREC Festival de Barcelona
- Joi, 21 septembrie, de la 17:00 și 19:30, în sala Teatrului German de Stat: „Valea nebănuită” de Rimini Protokoll (Stefan Kaegi) și Thomas Melle. Concept, text & regia de Stefan Kaegi, o producţie Münchner Kammerspiele (Germania)
- Vineri, 22 septembrie, ora 18:00, la Centrul Regional de Afaceri (Bd. Eroilor de la Tisa nr. 22): „Urme” de Wim Vandekeybus, regia și coregrafia de Wim Vandekeybus, o producție Ultima Vez (Belgia)
- Vineri, 22 septembrie, ora 20:30, în sala Operei și a Teatrului Naţional: „Destinație” de Thomas Bernhard, regia de Matthias Rippert, o producţie Burgtheater (Austria)
- Sâmbătă, 23 septembrie, ora 17:00 și duminică, 24 septembrie, ora 17:00, în Piaţa Libertăţii (acces liber): „Ecvestru” de Paris Bénarès, regia de Patrice Verquère, o producţie Paris Bénarès (Franța)
- Duminică, 24 septembrie, ora 19:30, la Centrul Regional de Afaceri: „Totul sub cer” de Margarita Zieda, regia și scenografia de Alvis Hermanis, o producţie The New Riga Theatre (Letonia)
- Luni, 25 septembrie, ora 19:30, în sala Teatrului German de Stat: „Teatrul” de Pascal Rambert, regia de Pascal Rambert, o coproducție Teatrul German de Stat Timișoara, Structure Production, Institut français de Roumanie à Timișoara
- Miercuri, 27 septembrie, ora 19:30, în sala Teatrului German de Stat: „Republica Baclava” de Gerasimos Bekas, Michalis Pitidis, Anestis Azas, regia de Anestis Azas, o producţie Projektor Non Profit Organization/Athens and Epidauros Festival (Grecia)
- Joi, 28 septembrie, ora 19,30, în sala studio a Teatrului Maghiar de Stat: „Scânteia unui negru râu” de Ikarus Stage Arts, regia de Carolina Pizarro, o producţie Ikarus Stage Arts (Danemarca)
- Vineri, 29 septembrie, ora 19:30, în sala Teatrului German de Stat: „37 de chibrituri sau viața furată” de Zdrava Kamenova, Gergana Dimitrova, regia de Bernhard M. Eusterschulte, o coproducţie TARTproduktion (Germania), 36 Monkeys (Belgia) & FITZ Stuttgart, TNL Luxemburg
- Sâmbătă, 30 septembrie, ora 19:30, în sala Teatrului German de Stat: „O elegie în cinci răsuflări” de Filip Petkovski, regia de Filip Petkovski, o producţie Filip Petkovski & Theater J.H. Dzinot (M Macedonia)
Trimite articolul
Xsasul alalat care nu stie aria cercului desi era inspector de fizica oare tot robot telecomandat din afara tarii o fi?