Muzicienii vor aduce în prim plan lucrări scrise în diasporă de compozitorii români George Enescu, Sabin Drăgoi și Mihail Andricu.
Va fi interpretată o Suită de cântece scrise de Dimitrie Cantemir și realizată o primă audiție absolută a lucrării câștigătoare a apelului „Call for Scores” din 2024 – „Liberty through Music”, lansat cu această ocazie, creație scrisă de tânărul compozitor român Andrei Petrache, intitulată Decembrie ’89 și dedicată memoriei victimelor Revoluției Române din 1989.
Spectatorii îi vor putea asculta pe violoniștii Maria Marica și Alexandru Marian, violista Irina Andriș și violoncelistul Radu Sinaci, care formează Romanian Chamber Orchestra String Quartet. Concertele din cadrul turneului Freedom of Music vor avea loc în Timișoara, Budapesta, Szczecin și Berlin, realizându-se astfel un contur geografic al Europei fost comuniste.
Astfel, în perioada 24 – 28 septembrie, vor avea loc patru concerte:
- Timișoara (24.09, ora 19:30) – Muzeul Național de Artă/Sala Baroc;
- Budapesta (25.09, ora 19) – Academia de Muzică Franz Liszt/Solti Hall;
- Szczecin (27.09, ora 19) – Academia de Artă/Concert Hall
- Berlin (28.09, ora 19) – Golgatha-Kirche;
Intrarea la toate concertele din cadrul turneului ”Freedom of Music” este liberă, în limita locurilor disponibile în sală, care pot fi rezervate în prealabil utilizând următoarele link-uri:
Proiectul face parte din Programul cultural național „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023” și este finanțat prin programul Legacy Timișoara 2023, derulat de Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara, cu sume alocate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii.
Proiectul este co-finanțat de Institutul Cultural Român, prin Programul Cantemir și de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN).
Trimite articolul
XTematica trasa de par, cum a fost cea da acu 2 ani despre ucraina. Sala CAPITOL este prea mica pentru acest eveniment muzical ?