„Vă invităm să aflăm extraordinara poveste a lui Bela Bartok în Banat și a legăturii lui speciale cu muzica din aceasta parte de lume, dar și despre modalitățile contemporane de exploatare a patrimoniului etnomuzicologic”, ne transmit organizatorii!
Așadar, marți, 7 mai, de la ora 19.00, în Sala Multifuncțională a Consiliului Județean Timiș va avea loc un eveniment care vrea să aducă împreună muzicieni, etnomuzicologi, antropologi, artiști vizuali, operatori culturali și instituții într-un proces participativ deschis exploatării patrimoniului cultural, prin forme contemporane multidisciplinare de cunoaștere, facilitare și consolidare a mecanismelor de producție culturală în vederea pregătirii scenei locale pentru anul 2021.
Béla Bartók s-a născut la Sânnicolau Mare, jud. Timiș (25 martie 1881) într-o familie de învățători și aici a făcut cunoștință cu muzica lăutărească. Destinul său de artist progresist, în căutarea stilului personal și a unui limbaj original, l-a purtat pe continente diferite, în călătorii de cercetare a rădăcinilor muzicii. În 1906, a făcut prima sa expediție în zonele Ungariei de nord, din care a rezultat o culegere prefațată de Zoltan Kodaly și intitulată „20 de cântece populare maghiare”. Urmează o perioadă intensă de culegere pe teren și sistematizarea științifică a folclorului slovac, românesc, ucrainean, bulgar, turc și arab.
Începând cu anul 1907, Béla Bartók a făcut o serie de călătorii de cercetare în Transilvania și Banat, înregistrând și documentând cea mai mare colecție de cântec popular românesc de până azi, peste 1.300 de cântece instrumentale și vocale. Bartók a pus astfel bazele etno-muzicologiei moderne.
Proiectul „Retracing Bartók” este conceput ca o celebrare a extraordinarei diversități și bogății a muzicii românești tradiționale și o reconstituire a poveștii lui Béla Bartók în România.
„Retracing Bartók” este un proiect multidisciplinar de arheologie culturală dezvoltat de-a lungul mai multor ani și face parte din programul Timișoara 2021. Proiectul este co-produs de Jazz Updates și Timișoara 2021 și este curatoriat de pianistul newyorkez de origine română Lucian Ban, împreună cu Jazz Updates.
Următoarele evenimente Jazz Updates:
Joi, 9 mai 2019 / ora 19:00 / Sala Multifuncțională a Consiliului Județean Timiș – Concert de jazz și lansare album „Dark Blue”, cu Alex Harding & Lucian Ban (New York)
Joi, 1 iunie 2019 / ora 19:00 / Sala de concerte Colegiul Național de Muzică „Ion Vidu” din Timișoara – Concert „Retracing Bartok : Ghostophonia”, cântecele culese de Bela Bartok, orchestrate electronic experimental cu Silent Strike (București) – compozitor de muzică electronică și film, câștigător al premiului Grimme în Germania pentru coloana sonoră a filmului „Hackerville” 2018 (HBO – TNT) și Makunouchi Bento (Timișoara) – compozitori de muzică electronică și film.
Citiți principiile noastre de moderare aici!