Echipa de coordonare a Festivalului „Dulce grai” a iniţiat acest proiect plecând de la dorinţa de a cultiva şi a dezvolta la elevi dragostea faţă de locul natal, faţă de obiceiurile şi tradiţiile strămoşilor noştri.
„Ca dascăli putem avea un impact deosebit asupra elevilor noştri în ceea ce priveşte educaţia lor pentru cunoaşterea şi păstrarea obiceiurilor şi tradiţiilor, introducând elemente din folclorul zonei unde locuim sau din alte zone ale ţării în diferitele activităţi pe care le desfăşurăm. Trezindu-le interesul faţă de tradiţiile şi obiceiurile strămoşeşti, le stimulăm dorinţa de a cunoaşte şi respecta valorile care ne definesc”, au transmis organizatorii, care sunt profesori la Liceul Tehnologic „Traian Grozăvescu” din Nădrag.
Parteneri în acest demers le sunt Inspectoratul Școlar Județean Timiș, Primăria și Consiliul Local Nădrag și Asociația scriitorilor în grai bănățean.
Se pot înscrie pentru a recita poezie în grai elevii (preșcolar, primar, gimnazial, liceal), iar la interpretare vocală, limitele de vârstă sunt 7 – 14 ani și 15 – 18 ani.
La festival se pot înscrie preşcolari și elevi din unităţile şcolare din județul Timiș și din alte județe. Înscrierile se fac până în data de 24 mai 2024, pe adresa de email: festivaluldulcegrai@gmail.com, în baza fișei de înscriere.
„În urma preselecției organizate de dumneavoastră, se pot înscrie maximum zece elevi dintr-o unitate şcolară. Un coordonator va putea înscrie cel mult cinci elevi. Nu se acceptă în concurs poezii sau cântece cu texte licențioase. La secțiunea recitare nu se acceptă recitări de poezie în grup. Fiecare elev va purta, obligatoriu, costum popular din subzona de unde provine. Durata evoluţiei unui copil va fi de cel mult cinci minute”, au transmis organizatorii.
La secțiunea de interpretare vocală, copiii cu vârsta cuprinsă între 7 și 14, vor avea de interpretat o strofă și un refren dintr-o melodie de joc (brâu, ardeleană, sau de „doi”) cu acompaniament.
De asemenea, la secțiunea 15-18 ani, fiecare concurent va avea de interpretat o strofă dintr-o doină/baladă (fără acompaniament din subzona de unde provine0 și o strofă dintr-o melodie de joc (brâu, ardeleană, sau de „doi”) .
Juriul, format din specialişti în folclor, va aprecia evoluţia participanţilor, și va acorda premiile I, II, III, menţiune și premiul special la toate categoriile de vârstă de mai sus, și diplome de participare pentru toți participanții la festival.
Festivalul va avea loc sâmbătă, 1 iunie, în comuna Nădrag.
Programul este următorul:
- 11– 11.30: Festivitatea de deschidere
- 11.30 – 17: Desfăşurarea festivalului „Dulce grai“, ediţia I, la Scena Parcului Central din Nădrag
- 17-18: Momente folclorice prezentate de invitaţii de onoare, Festivitatea de premiere și decernarea premiilor
- 18-19: Impresii, socializare, protocol festiv.
Citiți principiile noastre de moderare aici!