Repertoriul serii de marți, 5 noiembrie, a început cu două piese neînscrise în program: imnurile Cehiei și României, cântate, împreună, de violoniștii-vedetă ai celor două țări. „Începând cu anul 1918, în 28 octombrie se sărbătorește fondarea statului Cehoslovac independent. Încă de atunci, țara mea a fondat un consulat onorific la Timișoara. Și astăzi avem aici un consulat onorific. Era firesc să împărtășim această sărbătoare cu dumneavoastră, să aducem acest eveniment la Timișoara. Aici, în Banat, trăiește și o importantă comunitate de cehi. Sunt multe lucruri care ne leagă și ne apropie”, a subliniat ambasadorul Jiří Šitler. Despre punctele comune și despre posibilitatea de a construi pe ele o cât mai durabilă cooperare a vorbit și prefectul Eugen Dogariu, urându-le Cehiei și cehilor „la mulți ani”.
Electrizant: acesta ar putea fi cel mai fidel cuvânt pentru a descrie atmosfera muzicală a recitalului celor doi violoniști. Programul a fost deschis de Pavel Šporcl, cu o sonată a fascinantului Ysaye, dedicată lui Fritz Kreisler. Alexandru Tomescu a cântat apoi Capriciile 16, 20 și (splendidul) 24 de Paganini. Împreună, violoniștii au interpretat apoi, în primă audiție o briliantă lucrare compusă de Dan Dediu special pentru acest recital, Gemini Studies pe teme de Dvorak și Smetana. Šporcl, care a cucerit lumea, de la Praga la Beijing, cu proiectul său „Gipsy way” (cu un public de peste 120000 de audienți doar în China), a cântat la Timișoara pe o vioară albastră, construită special pentru ei. Tomescu a replicat … cromatic, aducând în turneu o vioară verde-smarald, construită de lutierul bucureștean Silvian Rusu și „înveșmântată” astfel chiar pentru acest turneu. Ultima parte a programului a cuprins Passacaglia în sol minor de George Friedrich Handel/Johan Halvorsen, iar la biss-uri artiștii au revenit purtând pălării cehești, cu panglici. Cu acest capital incomensurabil de talent, virtuozitate și pasiune reunită, savoarea recitalului a venit din diferențele personalităților artistice ale celor doi violoniști, liber și fermecător exprimate, nu într-un duel, ci într-o fluidă alianță: aventurosul, impetuosul Pavel Šporcl și, pasional, angelic uneori, rebel adesea, întotdeauna poetic, Alexandru Tomescu.
Dedicat Zilei Naționale a Cehiei, dar și susținerii candidaturii Timișoarei la titlul de Capitală Culturală Europeană, evenimentul a avut și un scop caritabil. În cadrul unui proiect derulat de cluburile Rotary și Rotaract Timișoara, împreună cu Asociația Pro Philarmonia, tânărul pianist Dinu Mihăilescu va primi o bursă de 1.000 de euro. O bursă de aceeași valoare îi va fi acordată actriței Cristina Varga, iar alți 4 elevi ai liceului de muzică vor primi câte 250 de euro.
Citiți principiile noastre de moderare aici!