Claudia Kovacs este absolventă de Arte Plastice și consideră că ora exactă în tatuaje se dă în America, întrucât de acolo provin principalii producători de pigmenți. Cei care vor să-i devină clienți trebuie să suporte un anumit prag al durerii deoarece artiștii care fac tatuaje nu au voie să folosească cremă anestezică.
Ce ai studiat și cum ai decis să devii tatuatoare?
Am terminat Liceul de Arte Plastice din Timișoara, apoi Facultatea de Arte Plastice tot în Timișoara, toate la secția Grafică. Am început masterul, dar nu l-am terminat pentru că deja lucram și nu-mi pare rău.
Câte tatuaje ai?
Multe, nu știu câte. Nu mi le fac la număr sau nu mi le fac individuale, dar mi le conectez. Am un picior întreg, un picior pe jumătate, am pe spate, gât, brațe, coaste.
Fiecare tatuaj spune o poveste?
Nu. Nu înseamnă nimic pentru mine.
Dar persoanele care vin să-și facă tatuaje cum le aleg?
Marea majoritatea și le aleg fiindcă înseamnă ceva pentru ei. Foarte puțini sunt care nu au o semnificație. După ce ai foarte multe le cam faci fiindcă îți place și, nu știu, ai găsit ceva pe net, arată bine, hai să facem. Dar când e primul e super important și are o semnificație.
Care e media de vârstă a persoanelor care își fac tatuaje?
Aș zice 28-30 de ani. Vin din ce în ce mai mulți tineri, mulți tineri minori.
Au voie?
Da, de la 16 ani trebuie să vină însoțiți de un părinte.
Care e cea mai în vârstă persoană pe care ai tatuat-o?
Cred că avea înspre 80 de ani, era un domn căruia i-am acoperit un tatuaj pe care și l-a făcut în armată. Avea un vultur care s-a șters și i-am făcut un alt vultur peste.
Cum ar trebui să se pregătească o persoană care vine să-și facă un tatuaj?
În primul rând, ar trebui să știe ce își dorește sau măcar să aibă o idee generală pentru ce își dorește. Nu mi se pare o idee bună, chit că eu mi le fac fără să am vreo semnificație, dar pentru mine este diferit. Să-ți faci un tatuaj impulsiv nu mi se pare o idee foarte bună, mai ales când e cineva care nu avea foarte multe tatuaje. Ar trebui să fie odihnit, să mănânce înainte, mai ales dacă sunt tatuaje mari. Sunt tatuaje la care stai cinci, șase, poate chiar șapte ore.
Cât e de dureros?
Așa și așa, depinde foarte mult de persoană, depinde de locul unde își face și cât de mare e tatuajul, cât de mult durează. Un tatuaj mic, de zece minute, indiferent cât de dureros ar fi tot poți să stai pentru el. Dar când e un tatuaj mare, de șapte ore, și ți-l faci pe coaste, atunci e mai dificil. Dar, în general, este în regulă, seamănă cumva cu epilatul, nu este cea mai dureroasă experiență din viața nimănui. O femeie care a născut este cu siguranță perfect capabilă să stea să-și facă un tatuaj fără nicio problemă. Am oameni care adorm.
Care sunt cele mai des întâlnite modele de tatuaje?
Nu mai sunt așa comune. E bine că fiecare își alege fiecare ce vrea. Sunt destul de personale sau cel puțin le personalizează cât de mult își doresc, foarte multe scrisuri, texte diferite.
De exemplu?
Diverse. În general, din acestea terapeutice, pentru fiecare ceva potrivit atunci, pentru momentul acela din viața lor. Iar în rest, flori foarte mult. A fost o perioadă cu tatuaje nordice, animale în general, lupi, lei.
Cum se comportă pielea imediat după tatuaj? Ce contraindicații ar fi?
Pielea este lezată, ca la orice altă rană, este o rană superficială. Tatuajul nu intră profund în piele. Tatuajul ajunge într-o zonă despre care noi zicem că este dermo. Se înroșește toată zona și un perimetru pe lângă, se umflă și cam atât. Doare puțin, ustură puțin, e o senzație de căldură, nu-i nimic extraordinar, nu este nimic de nesuportat. Chestia cu nu are voie să ajungă apa, nu avem voie să ne spălăm este un mit. Trebuie să ne spălăm ca niște oameni normali. Aplic o folie specială când termin tatuajul, care se ține trei zile. După ce se dă folia jos, se spală tatuajul, se pune un pic de cremă și gata, se vindecă în două săptămâni, în general și în perioada asta nu se duc la piscină, sală, saună, solar, evită să meargă în locuri care sunt murdare sau cu potențial risc de infecție. Cineva care lucrează în construcții ar fi bine să aibă un concediu de măcar o săptămână.
Care sunt provocările meseriei de tatuator?
Lucrezi cu oamenii, unii sunt mai dificili, alții mai puțin dificili. Ai o treabă de făcut, care este permanentă, deci e destul de multă presiune din punctul ăsta de vedere pentru că trebuie să fie ceva care o să-i placă omului pentru tot restul vieții lui. Vrei să-i faci un tatuaj pe care să-l păstreze, nu pe care să și-l acopere sau să vrea să și-l scoată. În afară de asta, trebuie să fii multilateral dezvoltat, trebuie să fii și un bun organizator trebuie să și postezi pe social media. Dar e frumos, nu-mi displace. Dacă nu mi-ar fi plăcut, nu puteam face asta.
Clienții sunt din Timișoara sau vin și din alte părți?
Vin și din alte părți. Marea majoritate sunt din Timișoara, dar am clienții care vin special să se tatueze, vin din alte orașe, din alte țări.
Străinii ce preferă?
Străinii preferă mai nou desene, ca și desene animate, anime-uri, chestii colorate. Eu fac de toate, nu am un stil al meu, unii își aleg o singură chestie, fac portrete. Așa că la mine este mai mare diversitate.
Fiind vorba despre o industrie care aparține de domeniul artei, există și la voi unele trenduri, mai mergeți la cursuri să vă mai perfecționați?
Da, sunt seminarii de toate felurile, marea majoritatea online.
Ce calități ar trebui să aibă un tânăr sau o tânără care dorește să intre în lumea tatuajelor?
Ar trebui să aibă multe calități. În primul rând, ar trebui să fie serios, e foarte mult de lucru de fapt. Lucrez toată ziua în general, ajung la salon pe la 10, mă pregătesc. Clienții îmi vin de la 11 și lucrez până seara în jur de ora 18 termin. Dar seara am de lucru pentru a doua zi, de multe ori pregătesc modele, deci practic, treaba mea nu se termină când eu plec de la salon, îmi ocupă toată ziua. Deci am mult de lucru, nu-i la modul că vin, fac două-trei linii și plec acasă și e distractiv. Ai nevoie să te și descurci cu oamenii. Trebuie să poți să vorbești cu ei în așa fel încât să înțeleagă ce ai tu de zis, să înțeleagă îngrijirea. Tu trebuie să înțelegi de la ei ce vor pentru că unii nu știu să se exprime foarte bine, nu știu să-ți povestească foarte bine ce vor să facă. Tehnic vorbind, ai nevoie de timp să înveți ce trebuie să faci. N-aș fi putut să fac altceva și nu cred că pot să fac altceva. Dar ce îmi displace este că foarte mulți încep să tatueze pe premisa că vor câștiga foarte mulți bani, ceea ce nu este adevărat. Nu câștigi foarte mulți bani decât dacă îți faci treaba foarte bine și dacă lucrezi foarte mult, altfel n-ai nicio șansă.
Foto: arhiva personală a Claudiei Kovacs
Dacă și tu ai o profesie a cărei poveste merită împărtășită și care îi poate inspira pe alții, scrie-ne! Tion și Agenda așteaptă mesajul tău pe redactie@tion.ro.
Citiți principiile noastre de moderare aici!