„Am încercat în acest an să facem din Ignat o sărbătoare, aşa cum cere tradiţia. Până la această oră avem patru echipe de măcelari înscrise în concursul pentru sacrificarea şi pregătirea bucatelor tradiţionale din carne de porc. La finalul zilei vom premia cei mai buni cârnaţi, caltaboşi, cea mai bună tobă şi jumările. Vă aşteptăm pe toţi la Comloşu Mare ” a spus Ovidiu Ştefănescu, primar Comloşu Mare.
Evenimentul va debuta la ora 7, în curtea Căminului din localitate iar preparatele vor trebui să fie gata până la ora 17, când la Casa Naţională „Iulian Grozescu” se va desfăşura cea de-a 7-a ediţie a Concertului de Colinde. La ediţia din acest an vor participa corurile Bisericilor Ortodoxe din Comloş, Greco Catolice Comloş, Penticostale Comloş, Ortodoxe Nerău, Lenauheim şi Adventiste Jimbolia dar şi Corul Femina.
Evenimentul se va încheia aşa cum cere tradiţia cu desemnarea câştigătorilor, înmânarea diplomelor şi a premiilor şi mult aşteptata „Pomana Porcului”.
Despre Ignat
Creştinismul a acceptat practica sacrificării porcului ca secvenţă a suitei de obiceiuri ce pregătesc marea sărbătoare a Crăciuniului.
Crăciunul marchează totodată, in calendarul popular, începutul ciclului celor 12 zile de sărbătoare ce însoţesc trecerea de la anul vechi la anul nou, perioadă a naşterii şi renovării timpului calendaristic. Există un timp ritual al sacrificiului porcului – ziua de Ignat (20 decembrie) sau după Sfântul Vasile, dimineaţa în zori. Evenimentul se încheie cu tradiţionala Pomana Porcului, care se împarte cu toate rudele şi toţi cei apropiaţi.
Citiți principiile noastre de moderare aici!