A început să urmeze această regulă îndrumătoare, ori de câte ori făcea o alegere. „O persoană sănătoasă ar merge pe jos sau ar lua mașina?”, „O persoană sănătoasă ar folosi scările sau scara rulantă?”, O persoană sănătoasă ar alege o pizza sau o salată cu un grătar?”. Se confrunta cu multe kilograme în plus, o lipsă de energie și dorința de a se simți mai bine, de a fi sănătos. Astfel, adoptarea unui comportament așa cum presupunea că ar face o persoană sănătoasă și plină de vitalitate, pentru o perioadă suficient de mare de timp, nădăjduia să aducă schimbarea mult dorită. S-a folosit de un raționament logic, corect și a fost super-eficient! Este incredibil ce mindset nou a putut crea, pur și simplu raportându-se la alegerea unui OM SĂNĂTOS.
Este de mare folos să te gândești de fiecare dată când te hrănești, că ești un om sănătos și faci alegerile perfecte stării de bine. Poți fi chiar tu cel mai bun dietetician din lume! Atunci când faci sport, ești un sportiv, cu adevărat. Atunci când scrii, ești asemeni unui scriitor. Provoacă-te și înalță ștacheta vieții tale, la nivelul de performanță. Învață-te să trăiești tinzând către acel nivel de excelență, de ce nu ai face asta? Cât crezi că e de greu? Dar, mai ales, ce perspectivă crezi că poți avea din acest efort, din această năzuință? Despre asta e și viața noastră, despre provocări, strădanie, năzuință și împlinire…
Țelul tău nu este să citești o carte, țelul este să devii și tu acel tip de persoană care citește în mod regulat cărți. Țelul tău nu este să alergi astăzi 15 minute, țelul este să alergi de mai multe ori pe săptămână câțiva km și să te bucuri că poți face asta, să te simți bine. Țelul tău nu este să mănânci astăzi sănătos, țelul este să faci asta zilnic, alegerea hranei să fie în funcție de nutrienți și nu doar după plăcerea gustului, fără conștiința sensului pe care mâncarea o are pentru organism.
Schimbările comportamentale pe care intenționezi să le faci au nevoie să parcurgă trei niveluri: schimbarea rezultatelor, o schimbare a proceselor de acțiune și o schimbare la nivelul identitar. Dacă nu conștientizăm parcursul acestor trei niveluri, efortul tău este fără final. Nu poți să schimbi doar mâncarea, fără să schimbi felul în care alegi, iar în cele din urmă felul tău de a fi este schimbat.
Imaginează-ți doi oameni care rezistă tentației de a consuma dulciuri, prăjituri etc. Când îi este oferit un platou cu prăjituri, să servească din el, primul dintre ei va spune: „Nu, mulțumesc, încerc să mă las”. Pare un răspuns onorabil, dar este transparent faptul că acest om se consideră atras de dulce, încercând totuși să facă altfel, să fie altcineva. El crede că-și va schimba comportamentul, chiar dacă are tot convingerile vechi: „îmi place dulcele, sunt mort după prăjitura cu cremă!”.
A doua persoană refuză prăjiturile, afirmând: „Nu, mulțumesc, nu consum dulciuri, nu consum decât dulciuri naturale”. Ce poți observa aici? O mică schimbare de nuanță, care aduce în fapt o altă identitate, o schimbare de identitate a individului ce a renunțat de curând la consumul de zahăr procesat și alimentele ce-l conțin. Consumul acestor produse aparține trecutului, nu prezentului. El nu se mai consideră consumator de dulce.
Identitatea ta se modelează în funcție de obiceiurile tale. Nu te-ai născut cu convingerile pe care le ai astăzi. Toate aceste convingeri sunt adoptate și sunt condiționate de experiența de viață. Imaginea de sine se construiește asemeni, iar aceasta ne îngăduie permanent accesarea și dobândirea oricărui tip de comportament. Neuroplasticitatea creierului de care se vorbește acum atât de mult în neuroștiință ne dă șansa mereu a deveni mai buni, a schimba și a adopta atitudinea cea mai potrivită momentului de viață în care ne regăsim.
Vrei să schimbi ceva? Gândește-te că poți și astfel, având mereu în minte alegerea unei persoane ce ar putea fi modelul ideal al identității pe care o dorești, în schimbările din viața ta. „ … oare, ce ar alege acum?”…
Puteți consulta mai multe articole pe această temă AICI.
Citiți principiile noastre de moderare aici!