Ce am putea sădi în mintea și comportamentul nostru în această săptămână?
Despre frumusețea și înălțătoarea stare a celor ce postesc n-aș scrie mai nimic… Ce-i ce fac asta, știu ce simt și trăiesc în acestă perioada, iar cei dintre noi care sunt departe de aceste obiceiuri, cu ei mi-ar plăcea să vorbesc!
Ne așteaptă câteva zile cu mese multe întinse și, conform fiecărei sărbători, kilogramele în plus vin să confirme aceste răsfețe culinare.
Ne luăm măsuri, să prevenim depunerea unor kilograme?
Perfect, putem să facem asta printr-o atenție simplă asupra acestor zile, să încercăm să mâncăm ușor disociat și mai puțin. Să ne pregătim bine organismul printr-o hidratare ”ca la carte”, adică să nu treacă ziua fără 2,5-3l apă/zi.
În fiecare zi să ne facem câte un ceai, poate unul de detoxifiere vestit pentru eficiența lui, ”3 frați pătați”, și să avem cel puțin o masă de fructe și una de legume, spre un bun aport de fibre alimentare și o ușoară detoxifiere a colonului. Carnea, nu trebuie să ținem post pentru a înțelege, că ar fi bine și nimerit să o scoatem din meniul acestei săptămâni, gândindu-ne că ne păstrăm bucuria simțurilor și plăcerii de a mânca carne, pentru …”friptura de duminică”!
Dacă este ceva ce-mi amintesc cu claritate din copilărie și din tradiția Sărbătorilor de Paști, îmi amintesc că în fiecare an bunica îmi cumpăra o rochiță nouă, pe care o îmbrăcam în ziua de Paști, la biserică. După slujbă, ne stângeam întreaga familie în curte, la o masă mare și ciocneam ouăle vopsite în coajă de ceapă. Și friptura de miel cu salată verde este una dintre amintirile cele mai vii din acea perioadă. Doamne, ce dor îmi e de bunica…!
Astfel, să ne păstrăm gustul de carne până la friptura de duminică, ce spuneți?
Cum să ne bucurăm de toate felurile de mâncare, fără să ne chinuim organismul?
Da, iată o bună întrebare! Mâncare multă va fi pe mese, dar asta nu înseamnă că ar fi bine să și consumăm din toate la o masă, nu-i așa?
Dacă aveți poftă de carne, serviți doar carne și salată de crudități la o masă.
Dacă aveți poftă de salatele delicioase pregătite, alege-ți doar salate.
La fel cu sarmalele, amintiți-vă să nu le serviți niciodată în combinație cu alte feluri, la o masă.
Și, ce este cel mai important: nu consumați dulce după mâncare! Nimic nu poate fi mai nepotrivit ca atunci când după o masă încărcată, să serviți ceva dulce. Nu faceți asta, vă veți bloca digestia și veți risipi multă energie în procesarea ei.
Eu, de exemplu, în ziua de duminică nu servesc nimic dulce, mă bucur de restul gusturilor și aleg ca în ziua de luni să servesc, în prima parte a zilei (sau chiar în întreaga zi), doar dulciuri, să mă bucur de prăjitura ”cu 10 ouă” a lui mama și altele, cine știe câte or mai fi!
Este pentru prima dată când mama mi-a spus, acum câteva zile: ”Ştii, m-am gândit să nu mai fac atât de multe feluri de mâncare și de prăjituri anul acesta. Iarăși o să mâncăm excesiv și o să ne simțim greoi. Cred că ai dreptate tu când spui mereu să ne bucurăm unii de alții, de bucuria revederii în familie, decât să lenevim fiecare în camera lui, că ne este rău…am mâncat prea mult!”
Alegeți să mâncați cumpătat, să vă bucurați mai mult de clipele ”fără nimic de făcut”, alături de cei foarte dragi, iar mâncarea să fie un răsfăț, dar secund, după bucuria și conexiunea ce o stabiliți cu toți cei apropiați.
Sărbători fericite!
Citiţi mai multe articole pe această temă, aici!
Citiți principiile noastre de moderare aici!