Ce mâncăm, ca să aducem în noi starea de fericire?
Multe persoane sunt deficitare în acest hormon și se simt abătute, fără chef de viață, deprimate. Acestea au o dietă privată de alimente ce generează serotonina, diete cu un nivel scăzut de triptofan.
Triptofanul este un aminoacid esențial ce nu este produs de organism, iar prezența lui în alimente este de la fructe cum ar fi cireșele, cerealele – ovăzul, în special!-, până la produsele de origine animală, respectiv carne, ouă, lactate.
Bine, mă veți întreba, dar ce aleg pentru ca starea organismului să se bucure cât mai curând de o îmbunătățire la nivelul fizic și mental?
”Atunci când vă simți oboist, înfometat și puțin trist, vă vine să ronțăiți ceva dulce sau să mâncați un cârnăcior?” Atenție, nu am întrebat când vă este foame, am specificat exact starea de tristețe, lipsă de energie, apatie… Răspunsul este, sunt convinsă, la marea majoritate, că ar mânca ceva dulce și există și studii în acest domeniu ce vin în întâmpinarea acestei realități. (Patrick Holford)
Pentru un bun nivel energetic, o bună stare de funcționare ca și randament și echilibru emoțional, care credeți că este micul dejun ideal?
Care dintre cele două variante pe care le voi prezenta către voi, ar fi cel care generează un nivel activ și îmbucurător al serotoninei?
1. Ouă cu șuncă;
2. Fulgi de cereale, o banana, un pumn de cireșe (sau alte fructe..) și o brioșă.
Avem tendința să spunem că tipul 1 de mic dejun, bogat în proteine, v-a declanșa secreția serotoninei prin aportul crescut de triptofan, în lanțul proteic ingerat. Însă, realitatea este cu totul alta! Timpul de procesare, de transformare bio-chimică prin care ajung aceste substanțe în sânge, iar apoi în creier, este lung. Oare ce ajunge la creier, prin sângele nostru, în urma proceselor de digestie? Răspunsul este insulina. Iar ea este eliberată mult mai rapid, printr-o hrană bogată în hidrați de carbon (glucide), care transportă triptofanul la creier și ne creează buna dispoziție.
Ce alegem la micul dejun, proteine sau carbohidrați?
Întotdeauna alegem carbohidrați, chiar și atunci când avem o activitate fizică intensă de desfășurat – tot astfel vom alege!-, urmând ca ulterior să suplimentăm nivelul de proteine din dieta de peste zi.
Serotonina controlează și pofta de mâncare!
Astfel, prezența ei ne face detașați de suplimentarea nutrițională o bucată mai lungă de timp, controlându-ne astfel starea de sațietate. Ce face o persoană care ea Ecstazy, ce declanșează o secreție abundentă și periculoasă de serotonină? Nu simte nevoia de hrană mult timp, centrul sațietății fiind blocat de această chimie declanșată. Așa se explică și de ce persoanele deprimate au tendința să mănânce mult, ele au un nivel scăzut al serotoninei. Tot astfel ne putem explica de ce mâncăm mai mult iarna, lipsa luminii fiind un alt factor de depresie, ce determină o slabă secreție a hormonului…ce ne aduce fericirea!
Alegeri conștiente în dieta de zi cu zi, cu hrană crudă, vie, colorată!
Bucurați-vă de acestea, bucurați-vă de vară!
Puteţi citi mai multe articole pe această temă, aici.
Citiți principiile noastre de moderare aici!