Totuși, Dr. Paul Koukhakoff de la Institutul de Chimie Clinică din Lausanne, Elveția, a făcut circa 300 de experimente amănunțite, care indică faptul că leucocitoza este specifică ingerării de substanțe gătite, și nu apare niciodată în urma consumului de hrană vie. Similar, când produse prelucrate termic au fost de asemenea supuse proceselor complexe din industria alimentară, leucocitoza nu putea fi evitată.
În cazul bolilor infecțioase sau atunci când substanțe străine toxice sunt introduse în corp, aceste modificări ale sistemului imunitar au loc întotdeauna. Există motive pentru a considera că “leucocitoza digestivă”, care urmează consumului de produse prelucrate termic, indică faptul că atât chimicalele cât și combinația de chimicale din alimente devin toxice sub influența căldurii, iar gradul de toxicitate crește odată cu temperatura de prelucrare.
CONCLUZIE…?
Nutriționistul european prof. Zigelmayer ilustrează perfect schimbările biochimice totale pe care le produce căldura în hrană, cu aceste cuvinte:
„Este o certitudine faptul că gătitul alterează starea coloidală a hranei: descompune compușii moleculari complecși, alterează structura și tensiunea de suprafață a moleculelor, gradul de dispersie, tensiunea osmotică, gradul de diluție, dispersia coloizilor moleculari, capacitatea de reținere a apei și calitățile hidrofobe ale coloizilor, alterează vâscozitatea și reduce gradientul de energie… Starea crudă asigură menținerea substanțelor din hrană, previne alterarea proteinelor, prezervă sărurile minerale originale în concentrație optimă… Cu cât energiile din hrană sunt menținute în compușii și echilibrul original, cu atât mai puternic efectul total și eficiența.”
Este clar că toate produsele procesate termic:
- suferă schimbări importante în compoziția chimică;
- își pierd o parte din conținutul de vitamine și minerale;
- proteinele sunt parțial distruse și alterate în forme mai puțin digerabile și hrănitoare;
- grăsimile devin mai greu digerabile și asimilabile, câteodată toxice;
- amidonul și zaharurile sunt alterate într-o anumită măsură;
- hrana pierde tot conținutul enzimatic, factorii “filtrabili”, chimicalele vitalizante;
- combinațiile organice de minerale și agenți catalitici sunt distruse și alterate, putând deveni toxice.
Nu trebuie să ne simțim descurajați și furioși citind și aflând aceste adevăruri. Este un semnal de alarmă spre atenție asupra modului în care ne hrănim. Și nimeni nu spune să nu ne delectăm și cu mâncare gătită (procesată termic), însă ar fi bine să o facem cumpătat.
Dacă într-o zi reușim să mâncăm 51% mâncare crudă, naturală și 49% mâncare procesată termic, suntem pe un drum bun. Atenție la acest raport mereu, spre definirea stării de sănătate fizică și psihică optimă, spre evitarea bolilor și stările nefavorabile unei bune condiții generale.
Mâncare gătită sau nu…?
Echilibru între hrană crudă și hrană transformată, procesată…echilibru!
Bibliografie: “Elixirul Vieții” , de Arnold De Vries
Sănătate și bucurii, iar starea de echilibru să vă însoțească întreaga săptămână!
Puteți citi mai multe articole pe această temă aici.
Citiți principiile noastre de moderare aici!