Poate vi se pare ciudat însă, știința arată că o alimentație corectă crește coeficientul de inteligență (IQ), ne fortifică memoria, ne dă o bună stabilitate și dispoziție emoțională, ne păstrează mintea tânără…și toate acestea sunt date de dieta de zi cu zi, interesant, nu-i așa?
Acestea fiind spuse, aveți încredere că vă puteți schimba modul de gândire și de percepție a vieții, odată cu atenția ce o veți da la ceea ce mâncați. Indiferent de cum vă simțiți și de starea pe care o aveți acum, odată cu atenția și conștientizarea modului de hrănire, veți simți îmbunătățiri, de la o zi la alta, vă veți simți mai revigorat, mai energic, mai nestresat și chiar mai fericit. Și mintea voastră va fi mai clară și mai aptă în a face mereu alegeri favorabile vouă.
Se vorbește, pe bună dreptate, în cărțile scrise de Patrick Holford despre influența hranei asupra psihicului uman, iar legătura dintre aceste domenii este acum o certitudine. Profesorul Andre Tylee de la Institutul de Psihiatrie din Londra, declara: “Aceasta este descoperirea pe care o tot așteptam!”
Și pentru că am amintit de Patrick Holford, doresc să vă spun că el este fondatorul unui Institut din Londra, sub numele de: “Institute for Optimum Nutrition” și directorul fundației “Food for the brain”, a cărui clinică avangardistă oferă tratamente pentru afecțiuni psihice, folosind abordarea nutriției optime.
La ora actuală, mulți dintre psihiatrii știu și consideră că deși medicamentele iți salvează viața, pe termen lung, ele sunt nefolositoare atunci când pacientul nu primește și combinația potrivită de nutrienți și, evident, un suport psihologic.
Starea noastră de sănătate și eliminarea stărilor depresive și anxioase pot fi ameliorate și usor aplanate prin consumul de nutrienți care îngăduie creierul nostru să funcționeze armonios. Sunt câteva grupe esențiale, pe care vă îndemn să le luați în calcul, să le adăugați chiar de azi în modul vostru de hrană:
- glucoza – este combustibilul creierului; creierul nostru consumă aproximativ 40% din întreaga cantitate de peste zi ingerată, cu mult mai mult decât oricare alt organ. Înțelegeți acum de ce vă este foarte foame atunci când aveți o muncă intelectuală intensă de efectuat, sau după un examen? Cu cât consumăm mai mult combustibil pentru creier, adică mai mulți carbohidrați, cu atât vom fi mai sănătoși și viguroși. Discuția despre calitatea carbohidraților și cât sunt ei de sănătoși este subiectul unui alt amplu articol, astfel mă rezum spunându-vă că tot ce este natural și neprocesat este combustibil bun, iar tot ce este rafinat și transformat (cereale procesate, făină albă, zahăr alb sau brun) sunt otrăvuri pentru creier. Îmi pare rău, știu că sună rău însă este adevărat.
Acum înțelegem de ce și scăderea glicemiei (adică a zahărului din sânge) este însoțită și de o memorie slabă, comportament agresiv sau nefiresc și o foarte proastă dispoziție generală.
- acizi grași esențiali ne păstrează și ne ung bine creierul! Vă recomand ca din dieta zilnică să facă parte un supliment alimentar de omega 3 și omega 6 (proveniență vegetală, este alegerea mea!), asta pe lângă un consum de cel puțin 3-4 ori pe săptămână a unei mese cu pește (hering, macrou, somon și ton, cu toate că la acesta – ton – se vorbește mult de contaminarea lui cu mercur, de recomandat a se consuma o dată pe lună). Consumați semințe, nuci, uleiurile presate la rece (măsline, in, dovleac, cânepă, struguri), sunt adevărate surse de energie și sănătate, consumate în mod cumpătat, evident! Evitați mâncarea prăjită și procesată, precum și grăsimile saturate din carne și produse lactate.
- fosfolipidele – prietenele memoriei, ajută la formarea mielinei, ce formează teaca din jurul nervilor, ajutând la buna lor funcționare.. Acestea ne dau o stare de bine, de bună dispoziție, îmbunătățesc performanțele intelectuale, dar și protejează împotriva declinului memoriei ce apare odată cu vârsta. Una dintre cele mai bune surse de fosfoloipide este lecitina, pe care o recomand zilnic, ca supliment nutritiv esențial. De asemenea, consumul de ouă (cu gălbenușul în stare lichidă, doar așa!), este o altă sursă importantă de grăsime bună pentru creier.
- nu ezităm să vorbim de vitalitatea proteinelor, esențiale bunei stări și funcționări, întrucât toți neurotransmițătorii sunt alcătuiți din proteine, astfel, în fiecare zi trebuie să ne asigurăm cantitatea optimă de aminoacizi esențiali. Cele mai bune surse de proteine sunt: quinoa, tofu, porumb, orez brun, năut, lime, pește, semințe, nuci, ouă, lactate, brânza de vaci, legumionoase, spanac, brocoli și combinațiile dintre linte și orez brun, fasole boabe și orez brun. Se poate vorbi mult despre acestă categorie, mă rezum doar la atât, urmând să scriu pe viitor, în detalii, despre importanța proteinelor în structurarea noastră generală.
- nutrienții inteligenți care susțin creierul și memoria noastră, deloc de neglijat, sunt reprezentați de vitaminele B1, B3, B5, B6, acid folic, vitamina B12, vitamina C, magneziu, mangan și zinc. Pentru un aport constant din aceste vitamine, vă recomand să consumați zilnic fructe și legume, semințe, cereale integrale, linte, fasole și orez brun. Asigurați-vă că folosiți suplimente de minerale și multivitamine, în dieta zilnică. Nu sunt adepta hranei prin pastile, însă susțin ideea că toate cele ce ne sunt necesare, ca și nutrienți, pentru a satisface doza zilnică recomandată, nu mai pot fi luați doar din hrană, având nevoie în a completa acesta cu o bine aleasă porție de suplimente alimentare.
Tot mai mulți dintre medicii de seamă ai timpurilor noastre au înțeles că tratarea unui efect nu anulează o cauză, ci dezechilibrele și deficiențele nutriționale afectează întregul sistem chimic al organismului. De la aceste modificări chimice, influențate incontestabil și de hrană, pleacă majoritatea dereglărilor fizice și psihice, interesant, însă chiar așa e!
Acum putem înțelege că modul în care ne simțim și gândim este influențat de chimia internă, adică de modul în care ne hrănim.
Lăsați sănătatea și gândurile frumoase să se așeze în mintea voastră!
Citiți principiile noastre de moderare aici!