Ce vrem să știm este de aceste două extreme, „deloc” sau „nelimitat” pot fi echilibrate de: „Da, beau un pahar de vin la masă, aleg un pahar mare, cu picior, impetuos, și mă răsfăț cu un pahar de vin, ales atent, cu drag, în funcție de mâncarea servită.”
Se vorbește despre bunul obicei de a servi la masă vin, se vorbește de prostul obicei de a servi la masă vin! Ce să mai credem noi?
Ca și nutriționist, da, pot confirma că digestia este oprită până la metabolizarea inițial a alcoolului servit, astfel, am putea spune că digestia este împiedicată spre a se desfășura optim. Însă, nu cred că este așa de grav să consumăm 150 ml de vin potrivit cu mâncarea aleasă. Din contra, mă gândesc că acest tabiet vine perfect în întâmpinarea unui consum mai mare de mâncare, mă gândesc la o mai bună stare data de „finul răsfăț” primit de o cupă frumoasă cu vin. Apoi, tot din punct de vedere al desfășurării digestiei, nutriția confirmă că o mai buna metabolizare a lipidelor se face în prezența alcoolului (evident, în cantități „de gust”).
Este confirmat că…
„Zonele albastre”, zonele în care oamenii trăiesc ani mulți, longevitatea fiind evidentă față de majoritatea, este reprezentată printre altele și de zonele unde se obișnuiește a se consuma „câte un păhăruț, la masă”. Iată, o confirmare a zicalei:
„1 pahar de vin este medicament, 2 pahare este aliment, 3 pahare fiind toxic organismului!”
Și cum servim vinurile?
Vinurile roșii vor fi servite la temperaturi mai joase, ca cea a unei pivnițe, dacă sunt ușoare și la temperatura camerei dacă sunt mai tari.
La vinurile tămâioase se deschide dopul în vederea acomodării la temperatura camerei, oxidarea adăugând un parfum plăcut buchetului natural. Dacă nu avem timp să îl aducem la temperatura camerei treptat, rămâne soluția decantării: vinul se varsă într-o carafă încălzită în prealabil, cu suficientă precauție, ca reziduurile de pe fundul sticlei să nu îl tulbure.
Vinurile dulci, șampania dulce sunt servite foarte reci, la doar 8-10 gC.
-La pește se recomandă vinuri albe, seci,
-La carnea albă se recomandă vinuri roșii ușoare,
-La carnea roșie se recomandă vinurile mai tari și mai puternice,
-La vânat, vinuri roșii seci, vechi, de calitate superioară.
Vinul se consumă cu apa?
Nu se amestecă vinul cu apa, așa cum nu este recomandată apa în timpul mesei. Să nu ne depărtăm de la dorința de a gusta un pahar de vin, la un exces de vin amestecat cu apă! Apa și vinul sunt două băuturi prețioase. Ele au „valoarea” lor numai băute separat.
La mesele lungi, la petrecerile de peste noapte, cum este obiceiul „în popor”, se vor consuma – cu siguranță! – mai multe feluri de vin, iar asortarea vinurilor are câteva reguli de bază:
-nu se servește un vin dulceag între două vinuri (albe sau roșii) seci;
-vinurile albe și seci vor fi servite înaintea celor roșii;
-vinurile albe foarte dulci se servesc după cele roșii;
-ordinea este întotdeauna astfel, în creștere: mai întâi vinurile slabe, apoi cele tari; mai întâi vinul nou, apoi cel vechi;
-vinurile tip șampanie sau spumante pot fi servite după sau înaintea celor nespumante, dar nu între ele.
Toate ne sunt premise, dragii mei, însă nu toate ne sunt benefice!
Nimic nu ne poate face rău, doar lipsa cumpătării și a măsurii folosite poate produce dizarmonii!
Ca și om, da, îmi place să servesc un pahar de vin la fiecare masă sățioasă sau la fiecare masă unde compania este una dragă, familie sau oameni dragi. Și simt că-mi face foarte bine!
Despre asta este vorba din nou: să învățăm să ne ascultăm corpul, care ne spune negreșit de este bine sau nu a consuma câte un pahar de vin la masă!
Mese gustoase, vinuri alese și stare de bine, dragii mei!
Citiți principiile noastre de moderare aici!