Sandra, pasionată de alergările la maraton, a sporit semnificativ performanța și rezistența, pur și simplu adăugând plante și pulberi verzi în dieta sa. O bună prietenă care suferea de hemoroizi și vene varicoase după ”consumul de verzituri” (cum spunea ea!) a început să simtă o ameliorare semnificativă. Remus, un tânăr student la medicină, avea un sistem imunitar doborât de alergii, viroze, răceli. Odată cu introducerea frunzelor verzi de spanac într-un smooty obligatoriu în fiecare zi, viața lui s-a schimbat cu totul. Parcă era alt om! Am atâtea exemple de revigorare a sănătății prin introducerea clorofilei, iar astăzi, prin acest articol, vreau să deprinzi și tu acest obicei. Să nu treacă ziua fără să consumi ceva verde: frunze verzi, spanac, pulbere de orz, spirulină sau chlorella.
Dintre toate vegetalele cu frunze verzi, spanacul este cel mai prezent în cărțile de nutriție, ca un exemplu de aport excelent de clorofilă, betacaroten și un conținut de fier semnificativ. Remarcabil este însă, de departe, pentru excepționalul conținut de acid folic, urmat îndeaproape de pătrunjel. Dar, parcă este mai facil de consumat spanacul decât pătrunjelul, care rămâne un condiment cu proprietăți deosebite, evident.
Despre acidul folic s-au scris multe în ultima vreme, fiind parte din grupul de vitamine B, iar aportul său este deosebit pentru prevenirea defectelor congenitale. Pe lângă aceasta, iată câteva dintre proprietățile sale în construcția sănătății și prevenție:
– important în descompunerea și utilizarea proteinelor;
– ajută la formarea hematiilor sănătoase;
– esențial în toate procesele de creștere și reproducție, din toate celulele corpului;
– ajută la producerea de acid clorhidric și la echilibrarea apetitului;
– acționează împotriva paraziților intestinali și a toxiinfecțiilor alimentare;
– ajută la buna funcționare a ficatului.
În cartea ”Magia clorofilei din plantele vii”, dr. Bernard Jensen descrie plantele verzi, prin conținutul lor de clorofilă, ca fiind un tonic general pentru sânge, de folos în toate privințele, de la probleme asociate ficatului, la ulcere, menstruație și hepatită. Molecula de clorofilă este foarte similară cu structura de moleculă hem din sângele uman, care se cuplează cu o proteină pentru a forma hemoglobina din sânge. ”Cei 25 de ani de experiență în consumul de vegetale verzi, bogate în clorofilă, nu-mi lasă nici o urmă de îndoială că ele pot constitui hemoglobina și multe alte componente ale unui sânge sănătos și că o fac realmente.” Iată declarația unui doctor, pasionat de nutriție!
Spanacul este remarcabil pentru conținutul său și în betacaroten, iar despre proprietățile sale ar fi bine să știi:
– este un antioxidant puternic;
– asigură piele și țesuturi sănătoase;
– bun împotriva bolilor de inimă;
– diminuează potențialul accidentelor cerebrovasculare;
– protejează sănătatea arterelor;
– luptă împotriva infecțiilor;
– ajută în convalescență, sub formă de suc proaspăt – este un excelent revigorant și vitalizant.
Luteina și zeahanthina sunt alte două substanțe fitochimice antioxidante prezente în cantități însemnate în vegetalele cu frunze verzi, respectiv în spanac. Aceștia reduc apariția cataractei, reduc riscul degenerării maculare asociate vârstei, posibil prin protejarea vaselor sanguine ce irigă retina. Cercetătorii recomandă minim 2 porții de spanac pe săptămână.
Alături de celelalte substanțe fitochimice de care am pomenit, vegetalele verzi abundă în prospețime, catalizează, conservă și revigorează sănătatea mai puternic decât multe medicamentele. Amintește-ți să ai zilnic ceva verde în dieta zilnică!
Puteți consulta mai multe articole pe această temă AICI.
Citiți principiile noastre de moderare aici!