”Emoțiile joacă un rol important în modularea sistemelor organismului, care ne influențează starea de sănătate.” Dr. Richard Davidson, cercetător asupra activității cerebrale.
Cuvântul ”emoție” provine din latinescul ”e”, de la ”ieșire” și ”motio”, adică mișcare. Prin aceasta deducem că emoția este o formă de energie naturală, ca o experiență dinamică a ființei, care trebuie să treacă prin corp pentru a ieși afară. Oare, făcând un exercițiu de memorie, cum eram noi învățați în copilărie, să ne exprimăm sau mai degrabă, să nu ne exprimăm emoțiile? Cred că majoritatea dintre noi am învățat că emoțiile și manifestarea lor nu ar fi bună…
Ca și forme de adulți sănătoși, ar fi bine să ne desprindem de tiparele emoționale din trecut care ne dau viața peste cap și care nu ne sunt de nici un folos. Este un exercițiu dificil, este adevărat, marea majoritate dintre noi ne anesteziem prin muncă, televizor, mâncare, alcool sau cu ajutorul unui anumit drog… Doar eliberându-ne de emoțiile negative asociate cu amintiri, devenim mai capabili să reacționăm spontan într-o anumită situație, ceea ce ne va permite o eliberare de tipare vechi, neprielnice în a fi prezenți în relațiile pe care le avem, tipare care ne împiedică să trăim ”curgând” sub forma unui flux energetic, către lume.
Emoțiile cumulate în timp, purtate cu noi, neeliberate prin acțiune conștientă, se depozitează efectiv în memoria noastră celulară. Manifestarea lor în corpul fizic este diversă, cum ar fi:
· tensiune psihică
· dureri de cap
· ulcer
· sindrom premenstrual
· sindrom de colon iritabil
· sistem imunitar scăzut
· inhibitor al digestiei.
”Singura cale de ieșire este prin tine”, cuvintele fondatorului terapiei gestaltiste, Fritz Perls
Sănătate, viziune și bucuria să vă însoțească fiecare alegere, gând și privire a vieții!
Puteţi citi mai multe articole pe această temă, aici.
Citiți principiile noastre de moderare aici!