Perioada de post este bine venită pentru toți, fie că ne angajăm într-un program nou de dietă, fie că ne dorim o schimbare, în oricare plan al vieții. Curajul acestor schimbări ne trezesc și mobilizează, aduc un plus în starea de motivație care generează în noi toate mecanismele de prosperitate și vitalitate. În plus, ne putem gândi că urmează una dintre cele mai frumoase perioade din an…
Postul aduce liniște și simplitate…
Așa ar fi bine să gândim și dieta zilelor noastre, să nu cădem în capcana unei schimbări fără creștere a stării de bine, respectiv a sănătății. De mult ori, în post alegem înlocuirea proteinei de origine animală cu carbohidrați păcătoși: pâine – pâine albă!, cartofi, orez, dulciuri – multe dulciuri! Iar rezultatul este nefiresc, ne îngrășăm, nu ne simțim bine…
Ce putem face?
Ar fi bine ne informăm și să a avem grijă la alimentele care pot suplini acești nutrienți, întreaga perioadă care urmează, să evităm produsele pe care scrie”de post” și sunt pline de aditivi alimentari. Nu vă lăsați înșelați de astfel de produse, „căutați în post, să vă hrăniți ca un sărac”, așa cum mi-a spus un Părinte de la Mănăstirea Oașa… Ce frumos!
Cum să alegem cele de trebuință, să nu ne privăm de nutrienți? Iată, câteva schimbări de care ar fi bine să luați aminte:
Vrei o proteină de bună calitate?
Da, putem înlocui proteina de origine animală cu alimente vegetale cu un conținut mare de aminoacizi esențiali:
- leguminoasele – linte, fasole, năut, mazăre – super hrănitoare, în dieta străbunilor noștri chiar de la daci încoace! O fasole asortată cu o salată de sfeclă roșie, hrean sau o salată de varză, poate fi delicioasă și super sănătoasă!
- ciupercile, considerate „carnea vegetală”, conțin vitamine din grupa B și minerale esențiale: potasiu, cupru, fier, seleniu și fosfor.
- quinoa ajută la detoxifierea rinichilor și aduc un important aport de fibre, minerale și vitamine.
Pentru a ne asigura că acoperim tot necesarul de aminoacizi suplinind absența proteinei animale din alimentație, se recomandă asocierea de cereale cu leguminoase. Un exemplu bun ar fi:
- orezul cu mazărea sau fasolea roșie,
- pastele integrale cu fasole,
- năutul cu cereale.
Ce grăsimi bune să consumăm?
Recomand întotdeauna varianta de ulei presat la rece. O linguriță de ulei de in conține o cantitate suficienta de omega 3 pentru a satisface necesarul zilnic. Deloc de neglijat, uleiul de măsline presat la rece, are o cantitate însemnată de vitamina E. Mai apoi, folosiți ca decor pe mâncare, în shake sau în salate: semințe de chia și semințe de cânepă, excelente în orice dietă. Nu uita de nuci, migdale, zilnic să fie în dieta. Sunt calorii pline de nutrienți!
Un pateu vegetal, ar fi bun?
Iată, două rețete delicioase și super hrănitoare pentru micul dejun sau cină:
1. Pasta de avocado, cu usturoi, lămâie și pătrunjel. Pregătim avocado, adăugăm uleiul de măsline, usturoiul, zeama de lămâie. Amestecăm până se obține o pastă peste care putem să mai punem după gust pătrunjel și condimente: sare și piper. Timp de pregătire: maxim 10 minute!
2. Pasta de năut cu ceapă, lămâie și suc de sfeclă roșie. Pentru a pregăti un humus ai nevoie de două ingrediente principale: năut si pastă de susan sau tahini. Multe rețete de humus se fac și fără tahini, consecința poate fi un gust mai intens de năut. Restul ingredientelor din humus: usturoi, chimen (nu e obligatoriu), zeamă de lămâie, ulei de măsline. Poți fierbe năutul după ce l-ai lăsat în apă de pe o zi pe alta, sau poți folosi năut gata fiert, din conservă. În acest caz, pasta poate fi gata în 10 minute! Un alt amănunt: ar fi să mixezi bine conținutul, cu cât este mai fin, cu atât parcă este mai bun și mai aproape de textura oricărui pateu delicios și sănătos. Eu ador culoarea roz, tocmai de aceea colorez mereu mâncarea cu puțin suc proaspăt din sfeclă roșie. În plus, iată un mod prin care ieși din tipare…
Pentru a ne asigura necesarul de fier ar fi bine să avem în vedere consumul de cereale integrale, sfeclă roșie, legume cu frunze verzi, germenii încolțiți sau leguminoase: fasole, linte sau năut. Iar pentru ca fierul sa fie bine asimilat de organism este indicată asocierea cu alimente bogate în vitamina C. Tocmai de aceea este bine să stoarcem o lămâie pe fiecare salată.
Nu uita de fulgii de drojdie inactivă – cu un conținut ridicat de B-uri!- vor aduce savoare, presărată pe mâncare, aceasta fiind considerată parmezanul vegetal.
Pași mici pentru schimbări mari… Tuturor, cu folos!
Citiți principiile noastre de moderare aici!