Există foarte mulți factori care pot declanșa depresia și numeroase explicații în ce o privește. Comunitatea medicală consideră depresia o afecțiune misterioasă, ea afectează nu doar mintea omului, merge mai adânc, până în sufletul acestuia.
Dacă ai o astfel de stare sau cunoști pe cineva, primul pas este mărturisirea și căutarea suportului, fie profesional, fie – pentru început – pe cineva apropiat căruia să-i povestești despre ce simți. Iubirea și susținerea celor din jur este foarte importantă!
Ce poate să declanșeze această stare de depresie?
Cauzele sunt multiple: fie pierderea cuiva drag, stresul traumatic, disfuncția glandelor suprarenale, infecții virale, intoxicarea cu metale grele sau alte toxine. Din practica profesională am remarcat un detaliu extrem de important: toate persoanele afectate de depresie au o carență de electroliți, asta pentru că majoritatea au un consum extrem de redus de apă! Da, un regim hidric scăzut cu un efort intelectual intens, poate aduce stări ce se pot acutiza și mai apoi să apară și depresia.
Ce poți face, simplu și concret?
- APA – bea multă apă! Întotdeauna pe stomacul gol, asigură-te că ai un minim de 2,5 l/zi. Îți reamintesc de optimul prezentat de ultimele date legate de acest subiect: 40 ml apă/1kg masă corporală adică, la o greutate de 60 kg, ar fi bine să se consume 2,4 l apă/zi.
- Acizi grași esențiali omega-3 DHA și în mod special EPA fie din alimentație, fie capsule din sursă vegetală – sunt esențiali în funcționalitatea sistemului nervos. Alimentele recomandate: 1 linguriță de ulei de in/zi, sau 1 linguriță de ulei de cânepă/zi; pe lângă una dintre aceste variante recomand semințele de chia, peștele gras de captură, semințele și nucile crude, toate să facă parte din dieta zilnică.
- Magneziu și zinc – primul ajută la calmarea sistemului nervos central și relaxează musculatura. Poate că aici este bine să luăm un suport suplimentar de 200-500 mg/zi; pe lângă acesta recomand și 5 buc. nuci crude/zi. Zincul este deficitar la persoanele depresive și sunt recomandate suplimente, pe lângă alimentele ce conțin acest element: spanac, migdale, tofu, brânză nesărată, cereale integrale, leguminoase, germeni de grâu, semințe crude.
- Vitaminele B sunt răspunzătoare în sintezele ce se produc la nivel metabolic, atât în corp, cât și la nivel de creier. De investigat valoarea vitaminei B12, precum și un aport eficient de B3, B5 – vitamina antistres cea mai puternică! – și B6 – îmbunătățește circulația cerebrală -, din alimente: fulgi de drojdie inactivă, cereale integrale, frunze verde închis, germeni, semințe crude, carne și ouă de la păsări crescute ecologic.
- Vitamina E este esențială în imunitate și structurarea sistemului hormonal care răspunde de vitalitatea organismului. Pentru acesta vă recomand doar surse din hrana zilnică, cum ar fi uleiul de măsline extra-virgin, avocado sau semințele de cânepă.
- Spirulina este unul dintre cele mai vestite ingrediente ce ajută în detoxifierea de metale grele, inclusiv la nivel creierului, fiind tare prețioasă stării de sănătate. Una dintre cauzele ce pot declanșa o migrenă poate fi și un cumul de metale grele în corp sau la nivelul sistemul nervos.
- Rădăcina de lemn dulce susține sistemul endocrin, inclusiv tiroida și glandele suprarenale. De asemenea, împiedică celulele virale să se deplaseze și să se reproducă.
- Vitamina C este esențială în regenerarea neurotransmițătorilor și a glandelor suprarenale. Ajută și la detoxifierea ficatului și eliminarea toxinelor din sistem.
- Roinița ajută la scăderea procesului inflamator în organism și ucide virușii care pot inflama nervii.
- Vitamina D3 este răspunzătoare de buna funcționare a sistemului imunitar, fiind sintetizată de corp, în prezența razelor solare. Faptul că stăm atât de mult în spații închise, contactul cu mediul natural fiind tot mai mic, iar iarna suntem și privați de aceste condiții într-un anume fel, recomandă a se folosi un supliment cu D3. Această suplimentare este necesară doar iarna, între lunile noiembrie – martie. Înainte de a recurge la aceasta, este recomandat a se face o analiză prin care este verificată valoare acestei vitamine.
Cele mai bune alimente pe care le poți integra în dieta zilnică sunt cele ce pot regenera creierul, ajutând la eliminarea metalelor grele, refăcând stocul de electroliți, vindecând țesuturile cerebrale și/sau corecta deficiențele nutriționale asociate cu depresia. Cele mai indicate alimente recomandate în această afecțiune sunt: fructele de pădure, spanacul, coriandrul, semințele de cânepă, germenii, nucile, nucile de cocos, varză kale, caisele și avocado.
Să fie de folos, spre sănătate și prosperitate!
Citiți principiile noastre de moderare aici!