Miercuri, procurorii din cadrul Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Timișoara, alături de polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Timișoara și ai Secției Regionale Poliție Transporturi Timișoara, au pus în aplicare 66 de mandate în județele Timiș, Caraș-Severin, Arad, Alba, Argeș, Teleorman, Hunedoara, Ilfov și în municipiul București.
Perchezițiile fac parte dintr-o anchetă complexă ce vizează constituirea unui grup infracțional organizat, delapidarea cu consecințe grave, utilizarea frauduloasă a bunurilor societății și spălarea banilor.
Conform probelor administrate, începând din 2018, doi administratori ai unei societăți comerciale din județul Timiș, împreună cu alți suspecți implicați într-un proiect energetic dedicat energiilor regenerabile, au constituit un grup infracțional organizat, cu scopul de a obține sume considerabile de bani prin activități frauduloase.
Liderii grupării infracționale ar fi acționat într-un mod coordonat și organizat, punând în aplicare un mecanism infracțional prin care au însușit fonduri din patrimoniul societății și le-au utilizat pentru propriile interese, inclusiv prin procesul de spălare a banilor. Pe lângă aceștia, grupul a fost extins cu specialiști în domeniul informatic, contabil și fiscal, care au constituit un eșalon secund al rețelei infracționale.
Prejudiciu de 17 milioane de dolari
„În perioada 2018-2020, membrii grupării ar fi transferat către portofele virtuale peste 25.000 de unități de criptomonedă provenind din proiectul de energie regenerabilă, prejudiciind astfel firma cu suma colosală de 66.000.000 de lei (aproximativ 17,7 milioane USD). Transferurile au fost realizate din portofelele firmei către portofelele controlate de membrii grupului sau entități afiliate acestuia, în scopul de a disimula originea ilegală a fondurilor”, spun reprezentanții DIICOT.
În paralel, pentru a ascunde urmele activităților ilegale, membrii grupării ar fi schimbat criptomonedele în monedă fiduciară, pe care le-au transferat în conturi bancare. Ulterior, aceștia au folosit banii obținuți pentru achiziționarea de bunuri de lux, inclusiv imobile și autoturisme, dar și pentru acordarea de împrumuturi unor persoane din cercul apropiat al grupului. De asemenea, grupul ar fi raportat câștiguri fictive obținute din tranzacționarea de criptomonede.
În cadrul acestei acțiuni, autoritățile au emis 15 mandate de aducere pentru persoane fizice și reprezentanți legali ai unor societăți implicate în activitățile infracționale. Aceste persoane vor fi audiate la sediul Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Timișoara.
Trimite articolul
Xasta e o captura pe baza de pont, “autoritatile” nu au cum sa gaseasca asa ceva de capul lor
-
conteaza? bine ca au fost prinsi
Ce paravan…iarba aia nu a fost verde?