Conceptul Blue Monday a apărut prima dată în 2005, într-un comunicat de presă al companiei britanice de turism Sky Travel, în cadrul unei acţiuni de PR. Psihologul Cliff Arnall indica atunci a treia zi de luni din ianuarie ca fiind cea mai deprimantă din an.
Formula psihologului se bazează pe mai mulți factori, printre care vremea din această perioadă a anului, nivelul probabil de îndatorare al oamenilor, perioada de după Crăciun şi rezoluţiile de Anul Nou, nivelul general de motivaţie mai scăzut şi nevoia de a acţiona, potrivit portalului media National Today, citat de Agerpres.
Formulă:
W – exprimă condițiile meteorologice
d – debitul (diferența între datoriile acumulate și capacitatea noastră de a plăti)
T – timpul scurs de la Crăciun
Q – timpul scurs de la începutul Anului Nou
M – nivel motivațional scăzut
Na – necesitatea de a acționa
D – salariul
Teoria lui Arnall a condus la multe dezbateri care continuă şi în prezent. Unii experţi o consideră pseudoştiinţă, fiind pusă frecvent la îndoială şi atent analizată, din simplul fapt că ar putea banaliza depresia.
„Nu există depresie de 24 de ore. Există o afecţiune cunoscută sub numele de tulburare afectivă sezonieră (Seasonal Affective Disorder, SAD), care este o formă de depresie ce se poate manifesta în anumite anotimpuri”, a precizat unul dintre colegii universitari ai lui Arnall, dr. Dean Burnett.
Potrivit lui Burnett, afecţiunea nu durează doar o zi. Simptomele SAD pot include iritabilitate, dispoziţie scăzută persistentă şi sentimente de inutilitate.
Astfel, Arnall şi-a cerut scuze dacă a indus în eroare cu afirmațiile sale, reînnoind o campanie care pune accentul pe mesajul esenţial al menţinerii unei bune sănătăţi mintale şi al luării măsurilor necesare pentru a asigurarea acestui lucru.
Experții recomandă oamenilor în ziua de Blue Monday să facă sport, să iasă la o plimbare sau să stea în compania celor dragi, care îi pot face să râdă.
Ideea de Blue Monday a fost îmbrăţişată rapid de companii, care o folosesc pentru a vinde produse care pot îmbunătăţi o perspectivă sumbră, utilizarea termenului Blue Monday (#BlueMonday) fiind perpetuată. Conceptul a fost preluat peste tot în lume, inclusiv în România, unde are un site dedicat.
Blue Monday este o platformă care reunește psihoterapeuți cu persoane care au nevoie de asistență psihologică și psiho-emoțională prin intermediul unor campanii concrete de durată predictibilă, pe diferite teme date, se arată pe portal. Între 16 și 22 ianuarie 2023, campania ajunge la ediția cu numărul 5. Dacă ești înscris pe lista de pe site, vei fi conectat gratuit cu un specialist pentru o ședință gratuită.
Cliff Arnall a ajuns la concluzia că a treia zi de vineri din luna iunie este cea mai fericită zi din an, având în vedere că în iunie sunt zilele cele mai lungi. Anul acesta, cea mai fericită zi cade pe 16 iunie.
Trimite articolul
XLumea se dileste tot mai rau….si unii inventeaza tot felul de zile/denumiri, ca sa prosteasca netezii !!!!!
Lume odihnită: Lunea albastră, Luna Roșie/galbenă/albastră/neagră, Ziua mersului în chiloti în metrou (sau pe unde s-o putea), Hai să ne turnăm apă pe cap – cum zice colegul de comentarii – dileală maximă? oare ce mai urmează?
-
Nu uita de Luna Plină în Rac
-
da de mercur retrograd 😀
-
Pantru ca tot insista presa sa o numeasca asa. Sictir!