Oamenii de știință au încercat să conceapă un plan prin care populația planetei, aflată în creștere, să se poată hrăni, fără a afecta mediul înconjurător.
Noua dietă ar impune modificări serioase ale felului în care mănâncă oamenii la ora actuală, însă ea nu interzice consumul de carne ori lactate. Totuși, ca sursă primară de proteine, sunt recomandate nucile și legumele precum fasolea sau lintea.
Dieta implică dublarea cantității de legume și fructe consumate în medie de locuitorii Terrei, și înjumătățirea cantității de carne și zahăr procesat. Se pare că fructele și legumele ar trebui să reprezinte jumătate din meniul nostru, relatează BBC News.
Prof. Walter Willet, unul dintre cercetători, a declarat, citat de BBC News, că noua dietă nu este una restrictivă, ci una flexibilă, cu alimente considerate ca având un gust bun. Astfel, schimbarea majoră nu constă în eliminarea unor categorii de alimente, ci doar în modificarea cantităților.
Dieta presupune schimbări la nivel global: europenii și americanii ar trebui să diminueze cantitățile de carne roșie, asiaticii pe cele de pește, iar africanii ar trebui să mănânce mai puține legume bogate în amidon (cum sunt cartofii).
Line Gordon, director al Centrului de Reziliență din Stockholm, din cadrul Universității Stockholm, a spus, citată de BBC, că ”omenirea nu a încercat niciodată să schimbe sistemul alimentar la un asemenea nivel, într-un ritm atât de rapid”.
Dieta nu numai că va putea susține 10 miliarde de oameni (se presupune că aceasta va fi populația Terrei în 2050), dar îi va și proteja pe aceștia de multe boli datorate alimentației necorespunzătoare.
Dieta a fost concepută de Comisia EAT-Lancet, o comise formată din 30 de specialiști din întreaga lume care au încercat să ajungă la un consens în ceea ce privește alimentația sănătoasă. Reprezentanții comisiei vor discuta acum cu Organizația Mondiala a Sănătății pentru a vedea cum pot fi transpuse aceste idei în practică.
Citiți principiile noastre de moderare aici!